Cea mai sigură cale de a NU le oferi copiilor dulciuri

Akademia Kinderland, imprietenim copiii cu mancarea sanatoasa

Au fost cateva zile pe la inceputul lunii decembrie, in care copiii mei s-au tot ales cu dulciuri. Le-a adus si Mos Nicolae ciocolata cu lapte sub forma de oua si batoane, le-au mai adus si niste prieteni doua pungi pline cu bunatati, au mai primit si de la matusa lor, plus din diverse alte locuri. Cert e ca m-am trezit, dintr-o data, cu muuuult prea multe dulciuri in casa.

Am zis initial ca nu-i mare lucru, le dau sa isi faca pofta si revenim repejor pe linia de plutire. Mai ales ca nici nu erau asa entuziasmati de avalansa chestiilor cu zahar si ciocolata. Pana le-au dat de gust si am observat ca nu le mai era foame de mancare, asta e vorba lor, voiau doar dulciuri. Stiau ca le tin in dulapul de deasupra cuptorului si ajunsesera sa se catere acolo sa isi ia una, alta, fara ca macar sa mai ceara voie. Statea bunatate de placinta cu mere neatinsa pe masa, nu mai aveau ochi pentru ea, placinta pe care in mod normal ar fi ras-o.

M-a luat panica, asa ca am trecut la masuri drastice. Am strans dulciurile intr-o plasa si i le-am dat doamnei E., care le-a impartit la randul ei altor familii si gata, aia a fost. Sa vedeti cum au reinceput ai mei cu fructele, cum cautau placinta de casa prin frigider sau cum cereau cereale simple cu o lingurita de miere.

In mod normal, noi nu tinem dulciuri in casa. Am eu o rezerva de bomboane cu ciocolata neagra, dar alea oricum nu le plac, plus ca e secreta rezerva si o gestionez eu cum stiu, deci toate bune.

Pofta de dulce li se face, logic, si atunci mananca fructe, banane si mere cel mai des, dar si avocado, pere, mango, zmeura si capsuni cand avem, plus portocala sub forma de suc. Facem si dulciuri in casa, pentru ca sunt infinit mai bune decat alea din comert si chiar nu trebuie sa stai cu orele sa bucataresti la ele. Copiii mei se dau in vant dupa placinta cu mere si orezul cu lapte (indulcit doar cu putina miere).

Deci cea mai sigura cale sa nu le dai dulciuri este sa nu le ai. Nu cumperi, nu tii in casa, nu au ce sa rada cand ii apuca pofta si atunci apeleaza la alternative sanatoase, doar sa existe la indemana. Si, tare important, sa fim constanti in obiceiurile alimentare! Am vazut cum o schimbare brusca ii poate da peste cap complet, de la dulciuri cand si cand au trecut la o avalansa de chestii dulci cu care s-au obisnuit repede si din care au ajuns sa vrea non-stop.

Sa ne gandim la noi, cei mari, cand ajungi rupt de foame de la munca, sa vezi o cutie de bomboane delicioase pe masa, pai nu te infigi in aia si razi jumatate, nu-ti mai trebuie mancare, nimic. Daca ai la indemana, mananci. Daca exista tentatia, foarte posibil sa ii cedezi.

Suntem pe locul doi in Europa la obezitate infantila, nu e de glumit cu treaba asta! Ei, sunt copii, e normal sa manance dulce, si noi la varsta lor cum eram? Pai noi la varsta lor cred ca mancam multe chestii dulci facute in casa. Eu am cam scapat la porcarii mai catre adolescenta, dar pana azi resimt consecintele si nu ma refer la greutate, cat la tot felul de alte probleme cu care vine la pachet consumul in exces de dulciuri. Clar vreau altceva pentru copiii mei.

Cat sunt mici sunt si mai usor de controlat, adevarat si asta. Dar bunele obiceiuri alimentare se invata din timp si se pastreaza pe viata. Daca acasa invata sa manance corect si afla importanta alimentatiei sanatoase, pe urma scad sansele sa o ia pe aratura. Moderatia ramane cheia, cred eu, deci nici crescuti fara pic de zahar, pentru ca apoi tentatia e uriasa sa dea iama in tot ce le-a fost interzis acasa, dar nici cu dulciuri la discretie.

Alimentatia este principala sursa de vitamine si minerale, esentiale pentru cresterea armonioasa a copiilor nostri. Va mai spuneam ca exista trei perioade de dezvoltare in primii noua ani de viata ai celor mici, fiecare dintre ele cu nevoi specifice.

In primul rand, e perioada 1-3 ani, marcata printr-o crestere brusca a copiilor, deci apar nevoi mai mari de Calciu, Fier si Vitamine de tip K2 si D3 pentru o dezvoltare armonioasa.

Apoi avem perioada 3-6 ani, atunci cand procesul de crestere incetineste, iar copilul incepe sa mearga la gradinita. E momentul in care el are nevoie de vitamine precum C si D si de nutrienti cheie, care sa ii sustina sistemul imunitar si sa il protejeze de virusi si bacterii.

Urmeaza perioada 6-9 ani, cand cei mici incep scoala si au nevoie de o putere sporita de concentrare, deci ajuta Omega 3 si Beta-glucan.

Atunci cand alimentatia nu poate asigura nutrientii de care organismul are nevoie, intra in scena suplimentele, cum ar fi cele din gama Minimartieni FUTURA. Gama aceasta contine un complex de vitamine si minerale care acopera cele trei etape din dezvoltarea micutilor nostri. Pentru cei mai mici, Minimartieni FUTURA vine sub forma de sirop, apoi tablete masticabila in perioada 3-6 ani si, in final, pentru cei mai marisori exista plicuri cu gel oral.

Siropelul pentru grupa de varsta 1-3 ani urmareste dezvoltarea armonioasă și oase sănătoase, datorită vitaminelor D3, K2 & Calciu, dezvoltarea funcțiilor cognitive (conține Fier) si spijinirea imunității (este îmbogățit cu Vitamina C). Gustul e bun, de fructe, pentru ca are piureuri de mere si capsuni.

Tabletele masticabile pentru copiii intre 3 si 6 ani sunt gandite pentru oase puternice și dinți sănătoși (au conținut ridicat de Calciu și Vitamina D3), pentru dezvoltarea funcțiilor cognitive (conțin Fier) si protecție naturală a imunității (prin Vitamina C). Produsul este imbogățit cu beta-glucan din surse naturale si are un gust bun de căpșuni.

Plicurile cu gel oral pentru grupa de varsta 6-9 ani au in vedere dezvoltarea sistemului osos (conțin vitaminele K2 și D3), sprijinirea funcțiilor creierului (au Omega 3 DHA din alge) si protecție naturală a imunității (prin Vitamina C). Suplimentele acestea sunt imbogățite cu beta-glucan din surse naturale si, tare important, nu au gust de pește.

Specialistii recomanda celor mici suplimentele in perioadele de crestere, de eforturi mari la scoala sau atunci cand se recupereaza dupa o boala.

Sa retinem ca alimentatia este tare importanta pentru a avea copii sanatosi si ca excesele de orice fel dauneaza. Sa fim constanti, nu azi le dam numai mancare raw vegana, maine liber la sacul cu dulciuri. Nu cumperi si nu tii in casa ce nu vrei sa manance. Conteaza sa ii imprietenim de mici cu hrana sanatoasa, astfel incat sa le oferim o baza solida si sa isi pastreze bunele obieciuri pe mai tarziu. Si conteaza si suplimentele alimentare, acolo unde medicul decide ca exista carente si ca ar trebui sa indreptam lucrurile.

2 comentarii pe “Cea mai sigură cale de a NU le oferi copiilor dulciuri

  1. Cristina spune:

    Eu sunt foarte de acord cu treaba asta cu tinutul dulciurilor departe de casa pentru ca am crescut intr-o casa in care erau mereu dulciuri la discretie si am tot mancat si am tot mancat pana… nu am mai putut. Am fost mereu o grasa si problema cea mai mare nu este aspectul fizic, cum ar crede unii. Adica eu chiar am reusit sa gasesc pe cineva care sa ma iubeasca asa cum sunt. Problema e sanatatea….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.