Chit ca sunt la al treilea copil, am mai uitat una-alta, despre cum se ingrijeste puiul de om, asa ca iar a fost nevoie sa îmi dau un refresh, în maternitate.
.
Nu-i vreo treaba complicata, dimpotrivă, eu o complicam teribil, însă, la primul copil. Nu ma lăsam pana nu îl dădeam cu toate cremele și apele termale și aveam enșpe mii de ritualuri, absolut inutile, la fiecare schimbare de scutec.
.
Acum, de când am venit cu asta mică din maternitate, procedez așa, la recomandarea cadrelor medicale:
Schimbarea de scutec
O spal cu apa și gelul ei de dus la fiecare schimbare de scutec, apoi o dau cu cremă. Fără șervețele umede, exceptând vreo urgenta sau vreun scutec mega plin, înainte de a o spala.
Baia
Ii fac zilnic baie (inclusiv pe păr), cu mici excepții, pentru ca mi se pare ca o liniștește și o ajută să doarmă mai bine. Nu ca ar fi cu adevărat nevoie, ca doar nu zburda prin praf, insa altfel ii intra crema in piele după baita și altfel miroase puiul de om cu totul. Plus ca totuși transpira, mai picura laptic pe ea când suge cu pofta, deci baita e binevenita. Și e și un moment plăcut pentru noi, toti ai casei, mai ales ca la vârsta asta nu are multe activități.
.
O ținem puțin in cădița, atât cât vedem ca ii face și ei plăcere, iar apa avem grija sa fie cam la temperatura corpului. Nu stam cu termometrul, dar ne dăm seama la mână dacă e ok, căci na, avem și ceva experiență. 🙂
.
Prezenta bontului ombilical nu interzice baia generală, așa că poți sa speli fara griji bebelusul, din prima zi. Și poți folosi, în acest sens, orice produs pentru copii (noi alegem dermato-cosmeticele).
Nu e nevoie de apa sterila la baie! și NU se folosesc ceai de musetel, tarate, ou, cloramină (nu de alta, dar mai circulă diverse recomandări pe net).
.
Dupa baita, bebelusul trebuie sters de apa peste tot, mai ales la pliuri. E bine sa fie uns cu crema, mai ales in zonele cu piele uscata.
Crema de corp
Pe băieți tin minte ca nu prea ii dădeam cu crema după baie, cel putin nu de la început, la ea, insa, e nevoie. Are pielicica uscata și reacționează tare bine după ce o hidrarez. E de preferat crema, nu uleiul, care este prea vascos si se absoarbe greu in piele. Am grija la cute, sa nu ii rămână crema acolo, sa se strângă și sa o irite.
Bontul ombilical
Abia așteptam să îi cadă buricul, mai ales frățiorii ei erau tare nerăbdători și verificau zilnic: mami, îl mai are? I-a căzut pe la două săptămâni și mare bucurie a mai fost în casa noastră, în ziua respectivă. Până atunci, însă, i-am făcut baie în mod normal, știam că poate sa curga apa peste bont!
Zona ombilicala se usuca foarte bine dupa baie, apoi se dezinfecteaza cu alcool si tifon steril (NU vată). La final, ni s-a recomandat să aplicăm Baneocin pulbere, ca să grăbim procesul de vindecare. Îngrijirea asta se face de mai multe ori pe zi (cam de 3-4 ori sau la fiecare schimbare de scutec).
Ni s-a explicat că e normal sa sângereze zona ombilicala cateva zile, inainte si dupa detasare. Este suficienta toaleta locala cu tifon steril si alcool sanitar. În orice caz, se simplifică mult treaba după ce îi cade buricul și crește încrederea celorlalți membri ai familiei să pună mâna pe puiul de om.
Noi nu i-am pus cercei, însă e bine de știut că insertia cerceilor NU contraindica baia, inclusiv pe cap. Se insista cu dezinfectia lobului perforat, urmata de administrarea de antibiotic UNGUIENT, conform indicatiilor medicale.
Nasul
Nasul se curată doar la nevoie, noi nu i-am făcut nimic până acum. Dar dacă bebelușul are secreții și observăm că îl deranjează (nu poate respira bine pe nas), folosim pompița, sau, cel mai simplu, asistenta m-a sfătuit să îi pun 2 picături de ser și să o las să le strănute. NU se introduce in nas ser fiziologic in cantitate mare si sub presiune.
.
Să nu uit, se recomanda ca toate manevrele (curatat nas, ochi, schimbare scutec) sa se efectueze înainte de masa bebelușului.
Urechile
NU folosim bețișoare de ureche, fie ele și cu opritor. Ștergem bebelusul cu prosopul in pavilionul urechii, după baie, și este suficient. Garantat ajunge treaba asta pentru urechi bebelusesti curate, eu una doar așa fac de când am ajuns cu asta mică acasă.
Ochii
Nu umblăm la ochii bebelușului, decât dacă are secreții. Toaleta se face cu ser fiziologic steril turnat peste ochi si in sacul conjunctival si sters cu comprese sterile de tifon. Se sterge de la tâmplă spre nas, bine de reținut, și se arunca tot ce s-a folosit si tot ce a ramas neutilizat. NU udăm tifonul si nu frecăm ochiul cu el!
Fața
Pe față o spăl cu apă normală, cănd îi fac baie și când mai e cazul. Nu cu apa termala, nu cu apa plata, nu cu ceai de mușețel sau mai știu eu de care.
Alcool, betadina, Baneocin se aplica pe fata doar la indicația medicului.
Unghiile
Mi s-a explicat ca unghiile se exfoliaza, deci nu le taiem. Le lăsam “lungi ca pentru french”, ca sa citez asistenta, apoi abia le putem tăia (folosim forfecuța cu vârf rotund). Eu nu m-am atins de ele, in cele aproape 3 săptămâni de viața ale fetiței mele. Nici mănuși nu ii pun, nu cred ca e prea comod pentru ea sa le poarte și e adevărat ca s-a mai zgâriat, dar foarte puțin.
Toaleta în guriță
Bebelușul nu are nevoie de niciun fel de toaleta in guriță. Candidoza bucala, daca apare, se trateaza cu Nystatin si glicerina simpla (nu boraxata!) conform indicatiilor medicale. Nu exista tratament profilactic pentru candidoza bucala (care nu este sinonima cu aftele).
Camera și îmbrăcămintea
Temperatura în cameră ar trebui sa fie 22-25 de grade Celsius (la baie, mai cald).
.
Bebelușul va dormi fara perna, pe o parte (sau pe spate, daca a trecut cel putin 1, 1/2 h de la masa). Poate fi pozitionat pe burtică, in timpul zilei, NUMAI DACA IL SUPRAVEGHEAZA IN ACEEASI CAMERA UN ADULT RESPONSABIL (nu persoane foarte in varsta, bolnave sau parintele obosit, intins in pat, unde poate adormi).
Bebelușul se îmbracă pentru confort termic, nu exagerat. Nasul, mânuțele și picioarele sunt întotdeauna reci, încercați temperatura pe torace sau pe abdomen. Așa broscuță mai este și Ava mea mereu pe la mânuțe și piciorușe și, deși înțeleg că este o treabă normală, tot îmi vine mereu să i le încălzesc. Na, griji de mamă!
A, și veșnica discuție cu căciulița, mi s-a spus să nu îi punem caciuliță decât dacă are părul ud sau dacă e frig afară (eu nu i-am pus niciodată). N-au zis nimic de floricele, fundițe și alte drăgălăsenii dintr-astea, așa că fac abuz de ele, însă doar cât să o pozez. Sunt și eu mamă de fată pentru prima dată și, întelegeți voi, nu mă pot abține.
În mare, cam asta ar fi. Nu e complicată îngrijirea bebelușului, poate părea așa, dar nu e, vă asigur. Dacă o luăm ușor, calm și nu ne complicăm initil, totul e perfect, floare la ureche. Vă spune o mamă de 3. Care la primul era panică maximă, dar care, până la al treilea, s-a potolit de tot. 🙂
Ce crema de corp folosesti?
Cum speli hainutele micutei? Cu detergent normal sau special? Noua la cursul lamaze ne-a spus clar “tratati copilul normal… tot om e si el” 😊 si mi-a ramas intiparita fraza asta, dar… cu atata grija si reclame parca tot iti mai vine sa o dai pe alaturi 😂.
e tot om, dar unul la inceput de drum si cu o piele mai sensibila. 🙂 eu folosesc un detergent bio, fara miros, super bland. Ideea e sa nu pui balsam de rufe, asta ramane regula de baza si privind detergentul, daca bagi o extra clatire, e ok oricare (recomandarea medicului dermatolog).