De la conferintele Social Moms pleci mereu incarcata de informatii numai bune de dat mai departe. Cel mai recent eveniment al lor a fost seminarul despre „Îngrijirea bebelușului în primul an de viață” , in cadrul caruia, specialistii invitati ( Prof. Dr. Florin Mihălțan- Președintele Societății Naționale de Pneumologie, Gabriela Maalouf- NLP trainer pentru părinți și copii și Dr. Irina Antonescu- medic pediatru) au atins aspecte esențiale pentru sănătatea fizică și emoțională a bebelusului.
Noi am trecut deja pragul primului anisor al puiului 2, dar stiu ca sunt multe burtici si proaspete mamici printre voi care abia asteapta sa auda si sa puna in practica lucrurile acestea. Sincera sa fiu, si eu le-am ascultat cu mare interes, ca maine-poimaine o iau de la capat cu bebe 3 si imi dau un refresh la ceea ce stiu deja sau am sansa sa mai indrept una, alta. Dincolo de asta, e in descrierea jobului de mommy blogger sa fiu bine informata. 🙂
GHID UTIL PENTRU VIITORII SI PROASPETII PARINTI
1. Calitatea aerului din casa
Calitatea aerului din casa si in special din camera bebelusului este extrem de importanta, având în vedere că 80-90% din timpul unei zile îl petrecem în mediu închis.
Stiati ca 2,7% dintre bolile respiratorii sunt determinate de poluarea casnică?
Printre factorii casnici care pot deveni poluanți se numara mucegaiul, fumul de tigara, încălzirea cu cherosen sau cărbune, produsele de ingrijire, precum si spray-urile, produsele de curatenie, dar și materialele de construcții, de tipul azbest sau plumb.
Poluarea interioară agravează bolile pulmonare cronice (bronșită cronică, astm), iar în cazul copiilor de până în 2 ani, 1 din 10 prezintă simptomatologie de tract respirator inferior (cel puțin 2 episoade pe an).
De asemenea, 10% dintre copiii de până în 2 ani pot avea boli respiratorii determinate de poluarea interioara, casnica”. Un procent îngrijorător.
Soluții pentru evitarea acestor probleme:
-aspirarea cu filtre Hepa
-spălarea pe jos
-menținerea unui nivel optim de umiditate
-ventilarea zilnică a camerelor și eliminarea fumului de tigară din casă.
-folosirea unor purificatoare si umidificatoare eficiente, așa cum este Philips Combi 2 in 1 Purificator si Umidificator, prezentat si testat în cadrul evenimentului.
2. Aspectul emoțional al îngrijirii bebelușului în primul an de viață
Este foarte important sa ne tinem copiii in brate indiferent de varsta si in special in primul an de viață.
„Copiii vor sa îi tinem în brate, inainte sa ne batem capul cu gradinita la care ii ducem, ce jucarii și haine sa le cumparam”, spune Gabriela Maalouf.
Parintii pot oferi atașament securizant prin:
-contact vizual- Mentinem contactul vizual atunci cand interactionam cu copilul si transmitem emotii pozitive prin intermediul privirii;
-tonul cald al vocii;
– îmbrățișări;
– limbaj corporal și expresia feței;
(Ritmul si intensitatea pot sa difere la copil si la adult)
Dependenta sanatoasa
Oamenii se nasc intr-o stare de dependenta normala atat fizic, cat si emotional. Este momentul din viata noastra cand invatam ce inseamna afectiunea, cand realizam ca putem fi dependenti de persoane de incredere.
Plânsul este normal, fiiind un mijloc de comunicare pentru bebeluși și o formă de detensionare pentru copiii mici. Poate semnala foame, somn, durere, sete sau pur si simplu nevoia de a-si primi doza de dragoste pura, neconditionata. Ramane provocarea fiecărui parinte de a descifra mesajul pe care îl primește prin plâns de la copilul său.
Bine de retinut: „Nu exista plans de rasfat, cel puțin nu in primul an de viața”!
Telul nostru este de fapt interdependenta.
Doar un copil care cunoaste in mod sanatos dependenta va putea oferi ajutor ulterior si va sti cat de important este sa isi ofere resursele celui care are nevoie de ele. De asemenea, doar un copil care si-a capatat in mod corespunzator independenta va fi sigur pe el, va avea resursele necesare si va sti cum sa le acceseze.
Trecerea de la DEPENDENTA la INDEPENDENTA la INTERDEPENDENTA se poate face dor printr-o buna cunoastere a propriului copil, prin constientizarea ca fiecare este diferit si are nevoie de mai mult sau mai putin timp pentru a face pasii.
„Se spune ca fiecare mama e cea mai buna mama pentru copilul ei, dar emoțional e posibil să nu fiu cel mai bun parinte, daca nu sunt mai intai cel mai bun om pentru mine, daca nu sunt împacat cu mine. Echilibrarea emoționala este cheia”, spune Gabriela Maalouf.
3. Recomandarile medicului pediatru
Este perfect normal ca bebelusul sa doarma mult, sa sughita, sa stranute, sa aiba mai multe scaune pe zi, sa planga.
Trebuie reținut că febra la copii înseamnă când are peste 38 de grade. Este recomandat ca temperatura să se verifice cu termometre digitale rectale, în special până la 3 ani. Inaintea varstei de 3 luni nu se dau antitermice decât la recomandarea medicului, in vreme ce febra până la 1 luna este motiv de prezentare urgentă la medic.
Colicile, o problema cu care se confruntă mulți dintre psrinți, sunt cauzate de imaturitatea florei intestinale și apar în general între prima si a patra luna de viata. În crizele de colici, cel mai calm părinte linisteste copilul. Anxietatea se transmite, copilul simte că parintele este agitat si se agita si el si mai tare.
In plus, bebelușul “reactionează foarte bine la zgomot. Uscatorul de par face minuni. Bineinteles, nu pus în fata copilului, ci undeva mai departe, dar în zona, ca sa il audă. La fel, plimbarea cu mașina”, a spus Dr. Irina Antonescu.
Ca o scurta paranteza, pe bebelusul meu alaptat l-au calmat mereu cel mai bine bratele mele, pieptul si caldura mea, sanul. Nu i-a trebuit altceva: care zgomote, care voci, mirosuri sau brate straine, care inimi cu batai necunoscute? Acesta este si principalul motiv pentru care am fost nedespartiti in primele lui luni de viata.
M. si mama, in rarele ocazii cand ajungea la noi, aveau mereu stresul asta: Si daca plange ce facem? Stiau prea bine ca numai la mine se linisteste si ca puteam sa-i las toate biberoanele din lume pline de lapticul cu care era obisnuit, tot de mamica lui ar fi avut cea mai mare nevoie. Si acum, la 13 luni, isi cauta alinarea la mine si, sincera sa fiu, ador sa fiu linistea lui, pieptul cald la care vine sa uite orice durere si sa doarma lin sau sa stea pur si simplu sa se incarce de bine (si sa ma incarce si pe mine inzecit).
***
Noi am fost prezenti la eveniment in formula completa si ne-am simtit tare bine. Adica Albert a alergat peste tot dupa bunul obicei si si-a facut o multime de prieteni noi, in vreme ce bebe Aris a stat cumintel in bratele mele, a aplaudat invitatii, si-a rontait biscuitii si, ocazional, a mai sters pe jos cu hainutele lui frumoase. In premiera, nu a mai fost Albert cel care a extras castigatorii tombolei de la final, ci bebe Aris, care s-a descurcat excelent, desi ii lipseste experienta fratelui mai mare. Avem si poze dragute tare de la eveniment, va las mai jos cateva dintre ele.