SCHEMA CELOR 5 MESE ALE BEBELUSULUI DIVERSIFICAT

Ruxandra Luca, diversificare, schema meselor bebelusului

La controlul de 9 luni, doctorita lui Aris ne-a recomandat sa ii oferim bebelusului 5 mese pe zi, dupa cum urmeaza:

Masa 1) lapte;

Masa 2) orele 9-10:

piure de fructe (mar, para, avocado, etc)+ branza facuta in casa;

Masa 3) orele 12-14:

piure de legume + galbenus de ou fiert tare (2 ori/saptamana);

                              +carne (4 ori/saptamana);

-fructele/legumele congelate nu isi pierd din proprietati.

Masa 4) orele 16-18

 a) iaurt +/- 2-3 feliute de fructe (banana, caisa, piersica);

b) mamaliga + iaurt, branza, 1 lingurita de smantana bio;

c)sufleuri de broccoli, conopida, dovlecei (din legume fierte si pasate, 1 lingurita faina integrala, 1 galbenus de ou, putin ulei de masline, totul dat la cuptor pana se rumeneste);

Masa 5)  lapte +/-cereale

Cu cerealele mai mult minus decat plus, ca bebelusul e oricum pufos, se stie.

Asa suna lucrurile in teorie. Adevarul este ca nici pana astazi nu am reusit sa pun schema in practica.

Masa 1: lapte

Alaptat fiind la cerere, mesele lui de lapte nu urmaresc niciun program. Nu-i ca si cum i-ai da un biberon cu o cantitate precisa, a mancat tot si gata, esti linistita. Daca ii e sete, foame sau are nevoie de san din orice alt motiv, il primeste. Si dupa ce a supt de 2-3-5-20 de ori in timpul noptii, in functie de cat de agitat a fost, cum s-a trezit, nu ii mai ofer tot lapte, ci trecem direct la fructe.

Masa 2: fructe

Stiti povestea cu avocado, daca il are e bine, mananca linistit, daca nu, abia, abia ii indes cateva lingurite de mancare. Deci, cel mai des, dimineata mananca banana cu avocado, plus mar sau para. Am incercat si cu kiwi, suc de portocale, mango, nu ii plac deloc. Initial ii mai dadeam sucuri de prune, apoi am renunta si la ele si la sucuri in general: isi mananca fructele sub forma de piure si mai primeste in mana bucatele de mar, banana, para, sa le roada dupa cum doreste. Si cu zmeura (congelata) am mai incercat si am avut succes, combinata cu banane si iaurt. Pentru gusturi noi (iarna fiind, nu aveam cine stie ce varietate la fructe proaspete), i-am mai dat borcanele de mancare din comert cu pepene verde, fructe de padure, ananas, caise, uneori combinate si cu cereale (toate bio, fara zahar adaugat). Nu se omoara dupa nimic si nicio combinatie nu-i la fel de buna pentru el ca cea de avocado si banana. Nu-i problema, avocado e super aliment si i-l ofer linistita.

Spre 10 luni i-am facut si branza din lapte de capra bio (nu am vrut sa-i dau lapte de vaca), dar nu i-a starnit cine stie ce interes, asa ca nu am mai insistat. I-am facut de vreo doua ori, apoi m-am oprit. Probabil voi incerca din nou, in curand. Ca idee de reteta, la 1 litru de lapte ai nevoie de 8 tablete de calciu lactic (se gaseste in farmacii). Pui laptele pe foc si, cand fierbe, adaugi tabletele de calciu pisate. Vei vedea ca laptele incepe sa coaguleze. Aduni branza formata cu paleta si o pui la scurs (prefer sa folosesc sita din plastic pentru asta).

Dupa fructe si cateva noi portii de joaca, da primele semne de somn si atunci il pun din nou la san. Adoarme dupa cateva gurite de lapte, pe care le ia mai mult pentru confort sau de sete. Se poate si fara, daca se intampla sa lipsesc de langa el.

Masa nr 3: legumele

Ii amestec legumele in toate felurile posibile, dar nu mai mult de 3 (rar 4) odata. Incerc sa imit combinatiile care ne plac si noua, iar uneori am succes, alteori nu. Legumele nu-i plac la fel de mult ca fructele, asta e clar, iar de carne nu s-ar atinge, daca nu i-as camufla bine gustul.

I-am dat morcovi, cartofi, dovlecei, ardei gras, cartof dulce, broccoli, conopida, fasole verde, mazare, ceapa, usturoi, dovleac, telina, pastarnac (poate mi-a mai scapat cate ceva). Le adaug ulei de masline sau, foarte rar, putin unt ori smantana bio. Sare deloc, nici acum.

In ceea ce priveste carnea, i-am oferit pui si vitel bio (ni s-a spus sa mai asteptam cu vitelul, dar lui i-a placut mai mult decat puiul, asa ca l-am fiert bine si i l-am introdus in meniu). Curcanul era o alta optiune buna.

Peste nu mananca nici pana astazi, imi tot propun sa ii fac, deci e urmatorul lucru de bifat pe lista alimentelor pentru Aris.

Galbenusul de ou i l-am introdus tarziu, dupa 9 luni si nici dupa el nu se da in vant. O combinatie buna este aceea intre cartof, morcov, galbenus de ou si putin ulei de masline, se obtine salata de Boeuf pentru bebelusi (cum imi place sa spun), care lui Aris ii (mai) place.

Masa nr 4

Am incercat cu sufleurile de legume, nimic. De fiecare data le mancam eu. Nu-mi displacea lucrul acesta, ca erau delicioase, dar trebuia sa-mi satur si bebelusul intr-un fel. Mamaliga (din malai bio, cu putin ulei de masline, fara sare) nu i-a placut, nici combinata cu iaurt, nici cu branza de capra facuta in casa si putina smantana, nici simpla. Am taiat-o si pe ea de pe lista. In final, am ramas tot la avocado, combinat cu iaurt bio (adesea) si putina banana (uneori). Sau mere coapte cu iaurt, ori cate un borcanel cu mere si cereale. Alta varianta sa ii ofer cerealele nu prea am: lapte matern nu i-am muls niciodata, la formula de lapte nu am niciun motiv sa apelez, asa ca le mananca amestecate cu fructe. Nu ca s-ar regasi cerealele prea des in meniul lui. Si biscuiti primeste rar – i-am ales pe cei facuti din orez expandat si indulciti cu suc de fructe (ii mai dau sa rontaie cate o bucatica la desert, la cina).

Acum ca e mai marisor, vreau sa-l imbii din nou cu mamaliga cu branza si smantana sau sufleuri de legume. E posibil sa am mai mult succes decat in urma cu cateva luni si s-o mai rarim cu avocado, adica sa aiba putina diversitate.

Masa nr 5: lapte

E valabil acelasi lucru de care va spuneam la masa cu numarul 1. De seara, de pe la 22, cand ne bagam in pat si pana dimineata, bebelusul suge oricat isi doreste. Deci masa 1 si masa 5 se contopesc intr-un supt la discretie.

Concluzii:

Dupa introducerea fructelor si legumelor, Aris a avut 3 mese batute in cuie si in rest lapte de san la discretie.

Mi-a fost si greu spre imposibil sa ma incadrez in orele recomandate pentru hranire, fiindca mult timp a dormit haotic. In perioadele cu dintii cel putin, se intampla sa nu inchida un ochi toata noaptea si mai recupera abia spre dimineata somnul pierdut, astfel incat se putea trezi undeva in intervalul 10-12 si eu de acolo trebuia sa o iau cu mesele.

Daca vreau sa nu isi piarda rabdarea la masa, secretul este sa ii gasesc tot felul de jucarii cu care sa ii distrag atentia, sau servetele, suluri de folie alimentara, cutii, sticle, pungi de malai, orice l-ar putea tine ocupat cat il indes lingurita dupa lingurita. Nici asta nu-i o garantie ca va manca, dar de multe ori merge, daca ii e cu adevarat foame.

Am invatat sa nu ma mai stresez atat de mult cand nu mananca, sa nu ma mai consum ca arunc mare parte din tot ce i-am pregatit cu drag, sa inteleg ca cea mai importanta este calitatea alimentelor consumate. De cantitati chiar habar nu am, nu i-am cantarit sau masurat nimic. Niciodata. I-am facut mancarea ochiometric, cat am crezut/sperat ca mananca si apoi l-am ademenit cu ea, pana m-am asigurat ca fie e satul, fie chiar nu are chef sa manance (nu ii place, nu ii este foame). S-a mai intamplat sa dau la o parte ceea ce tocmai ii gatisem si sa ii deschid un borcanel cu mancare din comert, pe care sa il savureze. Ce sa spun, probabil le iesise mai buna decat mie.

Nu am insistat cu alimentele care nu i-au placut. Daca am vazut ca refuza o data, de doua, de trei ori, gata, i-am oferit alternative. Mananca mai mult avocado si cartof dulce, foarte bine, cu ele am mers inainte, pentru ca sunt oricum  pline de tot ce are bebelusul nevoie la varsta aceasta.

Nu m-am grabit sa ii pun sare in mancare imediat ce a implinit 1 an. De zahar nu mai spun. Mai aman pe cat posibil cu ele, nu vad niciun pericol in asta, dimpotriva. Sodiul si zaharurile continute de alimente in mod obisnuit ii sunt suficiente, deocamdata.

Nu exista ceva care sa varieze mai mult ca apetitul si preferintele copilului meu.

Cam asa merge diversificarea in cazul nostru. Vreau sa retineti ca postarile acestea vorbesc strict despre alegerile mele pentru Aris si despre lucrurile care ni s-au potrivit. Nu se doresc a fi recomandari. Am spus mereu ca cel mai bine este sa gasiti un medic pediatru in care aveti incredere si sa mergeti pe mana lui, plus sa va ascultati instinctul.

Diversificare placuta! 🙂

7 comentarii pe “SCHEMA CELOR 5 MESE ALE BEBELUSULUI DIVERSIFICAT

  1. anda spune:

    acum ca am citit articolul tau si pentru ca am mai auzit mame spunand ca bebelusul lor se trezeste noaptea ma gandesc ca raspunsul ar fi ca nu mananca suficient in timupl zilei…copilul meu de la 4 luni doarme toata noaptea ..de cand am inceput diversificarea mananca si 6 mese pe zi …doarme de la 10 seara la 9 dimineata..foarte rar se trezeste noaptea si cauta suzeta..i-o dau si se culca la loc..nici vorba de papat noaptea…eu nu stiu ce as face mai ales ca am inceput sa lucrez din nou de cand avea 7 luni cred m-as duce buimaca la servici daca s-ar trezi asa

    • Ruxandra Luca spune:

      Anda, da, nu-i prea placut sa se trezeasca de nu stiu cate ori pe noapte si a doua zi sa ai impresia ca-ti explodeaza capul de oboseala. Si mi-as dori ca explicatia sa fi fost atat de simpla, aceea ca nu manca suficient. Dar nu, in perioadele in care se trezea foarte des, cauta sanul pentru alinare si nu pentru hrana. Il suparau dintisorii care stateau sa erupa, luni in sir a suferit din cauza asta si a avut somnul de noapte dat peste cap. Dupa ce initial a dormit foarte bine, ma simteam cea mai odihnita mama de nou nascut din lume. Acum vad ca iar si-a revenit cu somnul. Usor, usor, in preajma varstei de 1 an, a inceput sa doarma si cate 6 ore legate, scurta trezire de laptic, iar somn. E altceva. Rar mai avem cate o noapte alba acum. Si orium, bebelusul meu a fost mereu ataaat de pufosel, incat hrana insuficienta era ultima dintre preocuparile mele 🙂

  2. Larisa Adela spune:

    Ruxandra, tare interesant articolul. Socoteala de acasa nu prea se potriveste cu cea din targ, se pare. Referitor la branzica de casa. Mai poti incerca sa ii faci, insa nu cu calciu lactic caci nu e prea gustoasa. Fetitei mele de 10 luni ii fac branzica prin aceeasi metoda, la 100 ml lapte UHT 3,5 %, caci nu am alta sursa, pun o lingura de iaurt. Il prefer pe cel de capra. E mai delicioasa asa, decat cu cel de vaca. Sau poti cu lamaie, dar va iesi mai acrisoara. Sa imi spui daca o testati si cum i-a placut. Spor la papat.

    • Ruxandra Luca spune:

      Medicul pediatru ne-a recomandat varianta cu calciu lactic, e singura de care stiam ca ar fi potrivita pentru bebelusi. Ma rog, Aris e pe punctul de a deveni baietel, nu mai e intocmai bebelus.:) Multumesc tare pentru idee si ma bucur ca ti s-a parut interesant articolul.Spor la papat sanatos si voua! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.