PAPANASI CU BRANZA

Noi asa le spunem, dar nu prea seamana cu papanasii pe care ii stim cu totii. In orice caz, sunt deliciosi si mi-a fost tare greu sa ma concentrez la facut poze frumoase pentru voi, cat timp mama ii prepara. Nu voiam decat sa fie gata mai repede, iar pe primii doi i-am mancat pe nerasuflate, asa fierbinti cum erau. Totusi, cred ca sunt mai buni reci (pentru cine are rabdare).

E o reteta simpla, pe care eu nu am facut-o niciodata, pentru simplul motiv ca nu cred ca mi-ar putea iesi la fel de buni ca ai mamei. Dar voi incercati-o cu incredere! Papanasii acestia sunt numai buni de savurat in familie.

Iata ingredientele (aproximative, ca mama nu le masoara niciodata):

  • 1/2 kg branza de vaci (este important sa fie bine scursa, altfel e nevoie de mai mult gris si faina, ceea ce inseamna ca pierdem din gustul de branza);
  • 100 gr telemea de oaie (optional, in acest caz nu se mai pune sare);
  • 4 oua;
  • zahar pudra vanilat (dupa gust, un pachet de 80 de grame ar trebui sa fie suficient si pentru pudrat);
  • 1 fiola esenta de vanilie;
  • 1 praf de sare (daca nu puneti telemea);
  • coaja de lamaie (optional, noi n-am pus);
  • gris si faina (atat cat necesita compozitia pentru a obtine consistenta unei smantani groase, 3-4 linguri din fiecare)

Se zdrobeste branza cu furculita. Se adauga ouale, zaharul (dupa gust) si se amesteca cu lingura de lemn. Urmeaza 3-4 linguri cu varf de gris, amestecam bine, apoi adaugam faina (consistenta finala trebuie sa fie aceea a unei smantani groase). Se amesteca bine toate ingredientele si se lasa la frigider (sau pe masa, daca nu este foarte cald) aproximativ 20 de minute; in acest timp amestecam din cand in cand astfel incat grisul se umfla si obtinem consistenta potrivita (aluatul trebuie sa se poata modela in mana). Se pune la incins (la foc mic) o tigaie cu ulei suficient. Intre timp modelam papanasii cu mana, astfel: se pune faina in mana, se ia din compozitie cu lingura de metal, se pune aluatul in mana cu faina, iar cu cealalta se modeleaza papanasii (se vede si in imagini procedeul). Se prajesc pe ambele parti, pana capata o crusta maronie (asta se intampla destul de repede). Se scot pe o farfurie cu hartie absorbanta (pentru excesul de ulei). Dupa ce se mai racesc, pudrati cu zahar si serviti-i simpli, cu smantana, cu dulceata sau cu orice  altceva va place. Noi am pus smantana si capsuni, ca asta aveam atunci, ceea ce demonstreaza ca merg in orice combinatie . Stiu ca sunt plini de calorii, dar din cand in cand merita facuti, pentru ca sunt tare buni.

Pofta buna! papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca DSCN1431 papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra luca papanasi branza ruxandra lucapapanasi branza ruxandra luca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.