Cum îi organizez mesele fetiței mele de 8 luni și care este programul ei zilnic (p)

Cum îi organizez mesele fetiței mele de 8 luni și care este programul ei zilnic

Ava are 8 luni, iar meniul ei zilnic este unul variat. Primește alimente din toate grupele și în general mănâncă bine și cu plăcere ceea ce îi ofer. Mare bucurie pe capul meu! 🙂 Dacă în cazul frățiorului ei mijlociu îmi era mai greu să respect un program, cu ea reușesc să mă organizez altfel, și cu masa, și cu somnul. Știu cât le place bebelușilor rutina, deci încercăm să facem zilnic aceleași lucruri. Iată cum arată o zi din viața noastră.

Dimineața

Continui să o alăptez și atunci Ava își începe fiecare dimineață cu lapte de mamă. Asta se întâmplă pe la 8. Apoi, în jurul orei 9, îi ofer fructele. Merele și perele sunt preferatele ei, mai nou și piersicile. Încerc să i le ofer crude, deși tare îi mai plac gătite la abur. După care, dacă sunt acasă, înainte de primul somn, o mai alăptez puțin.

Prânz

Când se trezește, îi ofer prânzul, care presupune diverse legume cu carne, plus paste sau orez sau mămăligă, depinde de ce mi se pare mie potrivit pentru ziua respectivă. În loc de carne, îi pot oferi ou. Mai adaug puțin unt sau ulei de măsline în mâncare, la sfârșit, ca să obțin un gust mai bun, eventual puțin pătrunjel verde. Evident, fără sare, zahăr, miere, știți voi. Înainte de al doilea somn, o alăptez din nou, tot așa, dacă sunt acasă. Altfel, e înțelegătoare și adoarme și fără lăptic.

Cină

Urmează cina, iar aici iaurtul este la putere. Mă rog, Ava ar mânca iaurt dimineață-prânz-seara, la cât îi place, dar încerc să o hrănesc variat. Deci la cină alegem fie iaurt combinat cu nuci sau cereale sau măr copt, fie paste cu legume, fie legume gătite la abur, depinde de ce mă inspiră în ziua respectivă și de ce și cât a mâncat la prânz. Brânză nu i-am făcut până acum, băieților țin minte că le tot făceam. O să încercăm și asta, cât de curând.

A treia masă ne spunea medicul să o introducem de pe la 7 luni, Ava însă a primit-o mai devreme. Era numai cu ochii după noi când luam cina și a fost foarte încântată să primescă și ea iaurt, legume, cereale.

După câteva sesiuni de joacă și de drăgălit, urmează în programul Avei spălat, îmbrăcat în pijamale, alăptat după pofta inimii și somn de voie până a doua zi dimineața. În general doarme toată noaptea, exceptând perioadele în care ne mai dau de furcă dințișorii. Dar după 2-3 zile își reia bunele obiceiuri de somn. Deci da, simt că ne-a pus Dumnezeu mâna în cap, însă treaba asta cu somnul este o altă discuție.

Ca să rezum programul Avei

Ca să rezum programul Avei de masă și somn, aș spune că are 3 mese pe zi și câteva reprize de alăptare. Dimineața și seara e bătut în cuie alăptatul, în vreme ce reprizele de supt din timpul zilei variază în funcție de programul meu. Dacă sunt acasă, și în general sunt, o mai alăptez de 2-3 ori ziua. Dacă nu, așteaptă răbdătoare să mă întorc la ea și se mulțumește cu alimente și cu apă între timp.

Apropo de apă, dacă în primele 6 luni, cât a fost alăptată exclusiv, nu a primit strop de apă, după începerea diversificării, medicul ne-a spus că îi putem da câtă apă dorește.

Gustări între mese nu îi oferim: în afară de lapte de mamă, nu mai primește altceva. De aceea îi este și foame și mânâncă bine la fiecare masă. Cel mult, după ce termină de mâncat, o mai las să ronțăie gustări bio din porumb, roșii sau morcovi.

Cât despre somn, are două reprize de somn în timpul zilei, prima pe la 10-11, a doua pe la 16-17. Doarme o oră-două la fiecare repriză, deși s-a întâmplat să lege și 3 ore de somn sau doar jumătate de oră. Seara încerc să o culc pe la ora 21 și doarme până a doua zi la 7-8. Nu mereu, vă spuneam, dar adesea.

Cât de des îi gătesc Avei

De gătit îi gătesc Avei zilnic. Deși o avem pe doamna care ne ajută cu creșterea ei și care ar putea foarte ușor să îi gătească, nu știu cum se face, dar fetița mănâncă cel mai bine ceea ce îi prepar eu. Probabil pun iubire fără măsură acolo, altfel nu îmi explic. 🙂

Am încercat să îi gătesc și la două zile, însă observ că nu îi mai place la fel mâncarea păstrată peste noapte în frigider. Chiar dacă în prima zi rade tot.

Ca alternativă, când chiar nu am timp să îi gătesc două zile la rând, prepar un amestec de legume cu carne. Pun, să zicem, carne de pui, roșii, ceapă, puțin usturoi și, la final, puțin unt, să dea un gust mai bun. În prima zi îi ofer acest amestec cu paste, iar a doua zi cu mămăligă. Deci nu mai trebuie să îi prepar masa cap-coadă, dar obțin gusturi diferite, pornind de la aceeași bază.

Cum îi organizez mesele

Nu aș putea spune că stabilesc un meniu săptămânal pentru Ava, îi gătesc în funcție de inspirație. Ea mănâncă în general ce mâncăm și noi, dar în forme potrivite vârstei ei. Adică vor băieții pilaf, pilaf îi fac și ei, vor paste, paste are și Ava și tot așa. Tot ce îi dau trebuie să îmi placă mie întâi și atunci am șanse mari să i se pară gustos și ei.

Deși nu avem un meniu bătut în cuie, am grijă să nu ne lipsească anumite fructe și legume. Mereu avem în casă mere, pere, banane, avocado, iar în materie de legume: dovlecel, roșii, morcov, ceapă, usturoi, ardei kapia, cartofi, păstârnac, țelină, broccoli, conopidă. În general i le ofer proaspete. Broccoli și conopida se întâmplă să le cumpăr proaspete, după care să le păstrez la congelator, împărțite în cantitățile pe care le mânâncă la o masă.

Cum arată o sesiune de cumpărături pentru întreaga familie

Mergem cam de două ori pe săptămână să cumpărăm alimente. Nu plec de acasă fără listă și nu pun în coș produse fără să citesc eticheta. Dar în general alegem ceea ce cunoaștem. Chiar vă invit acum cu mine la o sesiune de cumpărături în Lidl, una considerată light, pentru o familie cu 5 membri. 🙂

Video

De la Piața Lidl luăm fructe și legume bio sau produse proaspete de la furnizori locali. Apoi mergem în zona de lactate bio, de unde luăm unt, iaurt, smântână și lapte de vacă, după care vin la rând ouăle bio. Printre produsele care îmi plac se află și un magiun de prune de la Cămara Noastră, care conține prune și atât. Știți cum merge cu nuci și cu iaurt? Vai de mine, mâncăm cu toții.

Destul de des luăm de la Lidl și paste bio, pe care le gătesc cu creveți sau cu ton. La runda asta de cumpărături, am văzut în aplicația Lidl Plus că am reducere 60% la a doua conservă de ton cumpărată, deci e bine să consultăm întotdeauna aplicația înainte de a ne face lista cu ce e de luat.

De gama Lupilu știți? Este marca proprie Lidl și are alimente, articole vestimentare, produse de îngrijire și accesorii pentru bebeluși și copii sub 6 ani. Cum îi organizez mesele fetiței mele de 8 luni și care este programul ei zilnic

Ați văzut că la finalul rundei de cumpărături a intrat în scenă și aplicația Lidl Plus, care include un card digital de fidelitate, pe care l-am scanat la casă. Avem mai multe beneficii extra dacă folosim aplicația, cum ar fi accesul exclusiv la oferte speciale și promoții săptămânale disponibile doar în aplicație. Cu ajutorul Lidl Plus, avem la dispoziție și un istoric digital al cumpărăturilor, pentru că aplicația centralizează în format electronic bonurile de cumpărături, dacă o scanezi la casa de marcat. Dacă vă faceți cumpărăturile la Lidl, dar nu aveți încă aplicația, să știți că poate fi descărcată gratuit din magazinele Google Play și AppStore.

Cum îi organizez mesele fetiței mele de 8 luni și care este programul ei zilnic

De fiecare dată cumpărăm atât cât știm că avem nevoie. Nu umplem coșul aiurea, ca apoi să aruncăm ce nu reușim să consumăm. Îmi place că și Lidl susține reducerea risipei alimentare, astfel că la raionul de legume și fructe, zilnic, cu 2 ore înainte de închiderea magazinelor, găsim articolele la prețuri cu 30% mai mici față de restul zilei. Puteți lua ceapă verde, salată verde, ridichi la legătură, dar nu numai. De asemenea, în același interval orar, și alte tipuri de produse care au termen de valabilitate scurt sunt semnalizate la raft. E ușor de identificat însemnul reducerii de preț. Scopul este același, de a scădea volumul de produse alimentare care pot deveni deșeu. Bună treabă, Lidl!

Ei iau măsuri și pentru a reduce consumul de plastic. Astfel că, la începutul anului trecut au introdus săculeții reutilizabili pentru cântărirea și transportul fructelor și legumelor din Piața Lidl. Mă vedeți și pe mine în clip cum îi folosesc. 

Cum îi organizez mesele fetiței mele de 8 luni și care este programul ei zilnic

Acum că v-am tot povestit despre noi, sunt curioasă cum organizați și voi mesele bebelușului și ale întregii familii, cât de des mergeți la cumpărături și ce alimente nu vă lipsesc din casă. Aștept cu interes să îmi scrieți.

De scris mai scriu și eu despre aventura diversificării fetiței noastre, am văzut că vă sunt utile informațiile. Pe curând, dragilor!

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Lidl România.

2 comentarii pe “Cum îi organizez mesele fetiței mele de 8 luni și care este programul ei zilnic (p)

  1. Alexandra F spune:

    Buna Ruxandra! Sunt placut surprinsa de modul in care expui din experienta ta de mama. Sunt noua pe blogul tau, iar in ultimele zile am tot explorat articolele tale si pot spune ca m-ai cucerit. Baietelul meu are 3 luni si deja ma documentez de partea cu diversificarea, insa sunt convinsa ca sunt multe mamici care si-ar dori sa afle informatii si de lucrurile necesare atunci cand calatoresti cu un bebelus la varsta diversificarii. De ce anume ai nevoie, lucruri practice de depozitat mancarea in condiitle in care nu esti acasa. Tare mult ne-ar ajuta sa ne impartasesti din experienta ta de mamica cu 3 copii. Multa bafta iti doresc si astept cu nerabdare urmatorul articol!

  2. Tugui spune:

    Bu a doar noaptea o mai alaptezi??multumesc noi avem tot 8 luni la fel avem programul insa ziua la somn nu vrea laptic ii mai dau nopatea o data..cred ca e ok ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.