Oamenii vor sta în casă doar obligați, recomandările sunt apă de ploaie

multime de oameni, coronavirus
O prietena, mama singura, tocmai și-a pierdut jobul în nebunia de acum. O alta și-a văzut salariul redus considerabil si zicea ca asta e numai începutul, dacă situația mai dureaza, Dumnezeu cu mila. Sunt atatia oameni în jurul meu care se gândesc cum se vor descurca cu banii, oameni a căror siguranta financiară a fost serios zguduită, intr-un timp extrem de scurt. Toate aceste persoane, tinere și cu copii mici, stau între patru pereți, pentru ca au înțeles ca izolarea este singura cale de a se proteja și de a ne proteja. Stau in casa deși asta ii costa bani, desi unii nici măcar balcon nu au, darămite curte, deși ii doare sufletul sa-și vada copiii cum se agata de geamuri și trag de ei sa iasă la joaca afara, deși simt cum o mai iau razna câte puțin, in fiecare zi, și pun capul pe perna tot mai îngrijorați. Chiar dacă încearcă sa se mențină pe linia de plutire, că de, așa le sta bine oamenilor raționali, indiferent de circumstanțe.
.
In timpul asta, un domn trecut de 70 de ani spune azi, la știri, ca nu poate sta in acasă, pentru ca dansul a jucat fotbal in tinerețe și nu-l lasă picioarele sa stea pe loc.
O alta doamna, tot așa, la vreo 70 de ani, declara azi, după ce se plimbase bine prin parc și socializase in voie: “O omenire întreaga sa stea in casă? Nu vrem sa acceptam! Ni se pare ca suntem asupriți!”.
.
Astea sunt doar doua exemple, azi au gemut de oameni parcurile, pădurile, piețele pentru ca vreme frumoasa și pentru ca inconstienta și durere mare în cot. Nici unul dintre cei luați la întrebări de reporteri sau de autorități nu părea sa aibă vreun regret sau vreo teama apropo de, stiti voi, treaba aia insignifianta numita pandemia de Coronavirus.
.
Ei, și in seara asta a venit ordonanța militară a MAI (în care chiar îmi pusesem speranțele) și care prevede la articolul 4, apropo de restricționarea circulației oamenilor, ca:
.
“În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
.
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.“
.
Se recomandă, atenție! Deci nu te obliga nimeni, deci, dacă ai chef (și mulți văd ca au), îți poți baga picioarele in continuare in restricțiile astea. Care restricții tot pentru binele tău au fost gândite, nu de alta, dar și pentru binele meu.

Îmi păstrez încrederea ca dacă nu ne potolim cu plimbările și socializarea și tot umblatul asta aiurea, trecem rapid de la recomandare la obligație și la sancțiuni drastice. Ca altfel, tare mi-e ca nu facem treaba și-o sa tot stam izolați mult și bine și, cel mai trist, in zadar. 

foto

5 comentarii pe “Oamenii vor sta în casă doar obligați, recomandările sunt apă de ploaie

  1. Daniela spune:

    Sper sa conștientizeze toți romanii cât mai repede cât de grava este situația. Aici unde locuiesc eu, împreună cu familia, pedeapsa pentru nerespectarea regulii de stat în casa este de la 600 de euro în sus. Noi deja avem 7 zile și încă rezistam. Pentru binele tuturor!

  2. Rodica Fratila spune:

    Pana nu incep cu amenzile nu se potolesc sa iasa afara in fiecare zi, aici la mine in zona parca nimic rau nu se intampla, oamenii ies pe strada normal fara sa le pese de viata lor, in special batrani am vazut, lor li se pare a fi o gluma! Politia pe strazi sa imparta amenzi si sa vezi cum stau in casa! Altfel nu e nici o sansa. Eu imi tin copilul in casa si ei bine mersi se plimba pe strazi! Imi e teama de vremurile ce vor veni, bine nu o sa ne fie deloc, atat financiar, cat si in privinta oamenilor infectati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.