Meniul nostru dintr-o zi de weekend. 4 rețete pentru întreaga familie

Meniul nostru dintr-o zi de weekend. 4 retete pentru intreaga familie

În timpul săptămânii nu apucăm să mâncăm în familie pe cât de des ne-am dori. Adică avem cina împreuna și cam atat, în rest, copiii mănâncă la gradiniță și la școală, iar noi, ăștia mari, ne descurcăm în funcție de programul zilei. În weekend, însă, se schimbă treaba, gătim și mâncăm împreună tot ce ne place.

Micul dejun: egg sandwich/pate cremos de casă

La micul dejun putem merge pe varinata de egg sandwich, cum il numeste Albert. Adica un simplu ochi pe paine, cu legume alaturi, deocorat cam ca in poza de mai jos.

Meniul nostru dintr-o zi de weekend. 4 retete pentru intreaga familie

Sau putem alege tartina cu pate cremos de casa, rosii si ardei gras, care merge de minune si pe post de mic dejun si de gustare. Pateul il fac dupa reteta mamei, din ficat de pui (1/2 kg ficat), ceapă (2 cepe mari sau 3 cepe mici), unt (aproximativ 100 grame) si ouă (3 bucati). Plus sare, piper și, opțional, vin sau coniac.

  1. Ficatul se tine in lapte minimum 30 de minute.
  2. Se taie ceapa rondele și se pune la călit in unt.
  3. Dupa ce s-a mai înmuiat ceapa, se adauga ficatul scurs bine și se lasă la foc mic, in tigaia acoperită. Se poate adauga și putina apa minerală la fiert. Se potrivește de sare și piper.
  4. Pentru aroma, se poate adauga puțin vin sau coniac.
  5. Când ficatul este fiert (vedeți voi ca s-a format un sos din toate), se adauga ouăle întregi și crude și se amestecă, pana când oul este preparat.
  6. Se da deoparte amestecul și se blendeaza.
  7. Grija mare, pentru a obține o consistenta cremoasă a pateului, este important sa rămână sos suficient in tigaie, înainte de a da totul prin blender.

Meniul nostru dintr-o zi de weekend. 4 retete pentru intreaga familie

Gustare

Dupa micul dejun, bagam in general o runda de joaca prin parc, daca vremea e frumoasa, sau ne tinem de harjoana si zburdalnicii prin casa. Indiferet pe unde ne-ar purta drumurile zilei, o gustare numai buna de strecurat in rucsac este Danonino Trio, produs nou apărut și bun tare, in sensul ca e BIO și nu are zahăr adăugat. Singurele zaharuri conținute provin din lapte și din fructe, iar gustul este plăcut, ușor și aromat.

Ma bucur ca cei de la Danonino au gandit varianta asta sănătoasă de gustare, cu lista de ingrediente scurta și simpla: piureuri de fructe, cereale, iaurt. Plus ca Danonino Trio poate fi păstrat in afara frigiderului, la o temperatura ambientala și-atunci e ușor de luat peste tot. 

Danonino Trio

Prânz: pizza rapidă cu aluat din doar 2 ingrediente

Pranzurile noastre din weekend inseamna adesea pizza sau paste. Eu ma pricep sa le gatesc, copiii se pricep sa le savureze. Cand graba e mare si pofta pe masura, aleg sa fac cel mai simplu aluat, din doar doua ingrediente: faina cu agent de crestere si iaurt gras. Puteti folosi si faina obisnuita, la care se adauga praf de copt.

Luati o masura (adica un bolisor sau o cana) de iaurt gras (grecesc) si o masura si jumatate de faina, la care adaugati o lingurita si jumatate de praf de copt si putina sare. Le amestecati intr-un bol, cu lingura, apoi  cu mainile. Adaugati faina, pana cand aluatul nu mai este atat de lipicios. Il lasati sa se odihneasca vreo 10 minute, apoi il intindeti cu sucitorul si il puneti in tava. Merge intins si cu mainile, pentru ca oricum aluatul este destul de lipicios, deci greu de intins cu sucitorul si puteti sa nu va complicati.

Cu toppingurile va jucati cum simtiti, noua ne place mult si daca e foarte simpla, adica doar cu suc de rosii si mozzarella.

u aluat din doar două ingrediente

Cina: supă cremă de legume cu succes la copii

Supa asta cu legume le place atat de mult copiilor mei, incat ar manca-o dimineata, pranz, seara, dar cel mai des o folosim pe post de pranz sau cina. Pregatesc: 1 praz, 2 dovlecei, 1 ardei gras rosu, 2 morcovi, 4-5 cartofi, o bucata de telina, 2-3 rosii (ultima data am uitat de ele si am pus niste suc de rosii, catre final). Sigur ca daca mai aveti si altele prin frigider si ziceti ca ar da bine in combinatie, puteti sa testati.

Pe langa legume, mai aveti nevoie de ulei de masline, sare si piper dupa gust. Plus ingredientele secrete, care fac toata diferenta si dau tot gustul: o mana de parmezan ras, o mana de busuioc proaspat, 4 catei de usturoi (noua ne place mult gustul, deci mai scap si 5), 200 ml smantana lichida (puteti incerca si cu smantana obisnuita, mai ales daca aveti pui mici prin casa si vreti sa va iasa o mancare super sanatoasa).

  1. Curat, spal si tai cubulete telina, morcovii, ardeiul gras si prazul. Le pun la calit in putin ulei de masline.
  2. Completez cu apa, las sa fiarba, adaug: cartofii, dovleceii, rosiile decojite.
  3. Apa trebuie sa depaseasca nivelul legumelor cu doua degete sau chiar mai bine. Imi place sa obtin o consistenta buna a supei, nu un terci, si atunci prefer sa am apa suficienta.
  4. Pisez cateii de usturoi si ii adaug in supa, mai catre final.
  5. Dupa ce au fiert legumele, pun busuiocul proaspat, dar nu il las sa fiarba deloc, ci il scot cu toate legumele intr-un vas, in care blendez bine legumele si frunzele de busuioc.
  6. Intre timp, in zeama care a ramas pe foc, adaug smantana lichida si las sa fiarba putin.
  7. Pun legumele blendate inapoi in zeama, amestec bine cu telul, apoi adaug si mana de parmezan, care se topeste frumos in supa, potrivesc de sare si piper si gata. Inchid focul, pun capacul, las putin sa se aseze aromele acolo si pun mancarea la racit, in farfurii.

cea mai buna supa crema de legume, reteta

Si gata, e numai buna de savurat.

Pe urma ne pregatim sa incheiem seara cu un film in familie, in perioada asta ne tot uitam la Cronicile Craciunului, e preferatul lui Aris si cred ca l-am vazut de 5 ori pana acum. Imi place de nu mai pot atmosfera de dinainte de Craciun, abia astept sarbatorile! Am cumparat tot felul de decoratiuni simpatice pentru masa de Craciun, pe altele le vom face impreuna, mai ramane sa rezolvam cu meniul si sa ne bucuram de un Craciun in familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.