Importanta scrisului de mana si 5 sfaturi pentru deprinderea lui

Ruxandra Luca, Importanta scrisului de mana si 5 sfaturi pentru deprinderea lui

Tin minte ca tare mult mi-am dorit sa merg la scoala, mai ales pentru ca voiam sa invat sa scriu si sa citesc. Sunt nascuta in ianuarie, asa ca in loc sa ma dea la 6 ani in clasa intai, mama a preferat sa ma mai lase sa copilaresc. Habar n-avea ca ultimul lucru de care imi ardea mie era inca un an la gradi. Dupa ce am intrat pe mana doamnei invatatoare, entuziasmul pentru scris si citit a ramas neschimbat. N-as putea spune ca la fel a fost si cu cel pentru scoala in general, dar asta e o alta poveste.

Mama stia cat de important este sa adopti obiceiuri de scris corecte, inca de la inceput. Imi amintesc perfect cum mi-a organizat un colt de lucru cu un birou generos din lemn, unde ma bucuram de lumina naturala suficienta. Imi cumparase si o veioza puternica pentru lectiile de seara. Plus, un scaun potrivit, unde avea grija sa stau cu spatele drept, fara sa imi incrucisez picioarele. Ma verifica mereu daca tin corect stiloul, daca scriu ingrijit si ma indruma frumos.

Astazi e randul meu sa ii arat aceeasi grija lui Albert. Puiul meu mare este elev in clasa a doua. Il privesc cu imens drag cum insira propozitiile pe caiete si incerc, asemeni mamei, sa ii indrum corect pasii in ceea ce priveste deprinderea scrisului de mana.

De ce este atat de important scrisul de mana?

Poate nu te-ai gandit, dar scrisul de mana este vital in dezvoltarea unor aptitudini umane precum atentia, concentrarea, memoria, organizarea si metodologia. Scrisul este un precursor al invatarii. Fara dezvoltarea psihomotorie esentiala asociata cu scrisul, copiii sunt mai putin capabili sa fixeze subiectele si materialul lectiilor.

Scrisul de mana stimuleaza activitatea cerebrala, ajuta la coordonarea miscarilor musculare si promoveaza dexteritatea. Atunci cand este bine stapanit, scrisul devine un proces automat, copiii putandu-se concentra pe activitatea lor fara a se concentra pe modul in care scriu literele.

Scrisul de mana cursiv ajuta elevul sa isi amintească si sa vizualizeze caracterele mai bine. Scrisul creste atentia acordata informatiei, permitand creierelor noastre sa evalueze ai sa organizeze mai bine datele primite, lucru care fixeaza mai eficient ideile si conceptele in minte.

Scrisul de mana si cititul sunt competente inseparabile, fiind rezultatul procesului mental care implică codarea si decodarea informației în creier. Problemele de scriere pot afecta capacitatea copilului de a citi sau de a lua notite, lucruri ce duc la dificultati de intelegere si de concentrare.

Cum obiceiurile proaste sunt greu de corectat, este important ca cei mici sa invete sa scrie corect inca de la început. Instrumentele bune de scris pot fi o importanta sursa de motivatie pentru a-i ajuta in sensul acesta.

Cum imi determin copilul sa isi exerseze scrisul

In loc sa ii dictez lui Albert texte interminabile sau sa il indemn sa le copieze din carti, incerc sa gasesc metode mult mai distractive pentru a-si exersa scrisul. De exemplu, el e cel care face o data la cateva zile lista de cumparaturi. Si e lunga, nu gluma. Treaba asta ne intarzie, ca una ar fi sa mazgalim noi in 3 secunde ce avem de luat, alta e sa il vedem pe el cum nu mai termina de rotunjit si numerotat si scris frumos si cu alineat, ca la scoala. Dar scopul e bun, deci mergem inainte.

Mai vad ca ii place sa scrie carti: ia cateva file colorate pe care asterne povesti inventate de el, cu roboti si ninja, si le completeaza cu desene relevante. Pe coperta isi scrie mare numele si data zilei respective.

O alta metoda numai buna pentru exersat scrisul sunt afisele cu care impanzeste casa, pentru spectacolele pe care le tine in sufragerie. Mai uit de faptul ca lipiciul folosit lasa urme adanci pe pereti si ma bucur ca a scris si a ilustrat frumos pagini intregi. Alta idee se refera la scrisorile catre Mos Craciun, catre diversi membri ai familiei, sau cele adresate supereroilor preferati.

5 sfaturi pentru deprinderea scrisului de mana

Se pare ca cei mici pot invata postura corecta imediat ce sunt asezati la birou. A invata un copil sa tina instrumentul de scris corect inca de la inceput este la fel de important.

Pentru o pozitionare corecta a degetelorRuxandra Luca, Importanta scrisului de mana si 5 sfaturi pentru deprinderea lui

  1. Instrumentul de scris se tine intre degetul mare si degetul aratator, sprijinit de degetul mijlociu. Aceasta este numită o prindere tripod.
  2. Stiloul/creionul trebuie sa fie tinut aproape de varf, dar destul de departe incat sa permita copilului sa vada bine scrisul de pe pagina. Degetul trebuie sa ramana flexibil si agil, dar este necesar un anume tonus muscular pentru a forma contururile, care vor crea mai tarziu litere, cuvinte si propozitii.
  3. Hartia e bine sa stea la un anumit unghi, astfel incat sa existe o libertate totala de miscare, iar copilul trebuie incurajat sa faca miscari de flexie si extensie a incheieturii. Cealalta mana trebuie sa tina pagina fixa si sa mentina echilibrul corpului.

Pentru o pozitionare corecta a corpuluiRuxandra Luca, Importanta scrisului de mana si 5 sfaturi pentru deprinderea lui

Postura corecta pentru scriere nu poate fi obtinuta in cateva zile. Inca de la gradinita, copiii exersează identificand diverse parti ale corpului pentru a putea controla miscarea si pentru constientizarea spatiului. Invata sa miste bratul separat fata de corp, sa alinieze obiecte, sa traseze linii drepte si curbe cu degetul.

Apoi, copilul trebuie sa adopte pozitia corecta a corpului pentru scriere, ajutat acasa de parinte. Iata ce poti face in sensul acesta:

  1. Intr-un loc bine luminat, asezati copilul pe un scaun de o dimensiune corespunzatoare, cu talpile drepte pe podea, genunchii sub nivelul coapselor, cu spatele drept si aplecat usor in fata.
  2. Coatele si antebratele trebuie sa fie libere, sa se miste cu usurinta. Bratul cu care nu scrie poate fi utilizat pentru sprijin, atat timp cat spatele ramane drept. Toti muschii mainii trebuie sa fie relaxati, cu antebratul extins in mod natural, fara flexare sau rotire.

Instrumentele corespunzatoare de scris fac diferenta

Din penarul lui Albert nu lipsesc stiloul, pixul, creionul si picul. Cu stiloul li se cere sa scrie in mod obisnuit, pixul colorat il folosesc pentru a corecta, creionul e util in special la engleza, iar picul e distractia (cu cat are mai des ocazia sa il foloseasca, cu atat mai bine).

E bine de retinut ca instrumentele corespunzatoare de scris pot face toata diferenta.


(P) BIC a dezvoltat cu ajutorul unui un grup de terapeuți psihomotori si ergonomisti o gama de produse pentru scris care faciliteaza procesul de deprindere a scrierii. Categoria de varsta vizata este 4-8 ani. Aceste instrumente de scris au fost dezvoltate in urma mai multor studii si teste, realizate pe numerosi copii, asupra designului si functionalitatii.

Caracteristica cheie este o linie vizuala pentru ghidare care ajuta la pozitionarea corecta a degetelor, ajutand copilul sa inteleagă mai usor si sa adopte o prindere corespunzatoare. Linia vizuala de ghidare ajuta la separarea corecta a fiecarui deget, impiedicându-l pe copil sa-si atinga degetul mare si aratatorul. De asemenea, contrastul puternic al culorii liniei de ghidare actioneaza ca o verificare vizuala rapida.

Gama este potrivita copiilor care scriu folosind trei degete (tripod), precum si celor care scriu cu patru degete (cvadripod). Desi ambele pozitionari ale degetelor sunt corecte, copiii care scriu cu patru degete nu gasesc intotdeauna instrumentele corespunzatoare pentru scris.

Bine de stiut ca instrumentele pentru scris de la BIC sunt potrivite atat dreptacilor, cat si stangacilor. Toate produsele destinate celor mici au dimensiuni reduse si un diametru corespunzator manutelor copiilor.

Iata 4 exemple:

Pixul BIC Kids Twist ii ajuta pe micii scolari sa isi pozitioneze corect degetele, pentru a deprinde scrisul de mana.Ruxandra Luca, Importanta scrisului de mana si 5 sfaturi pentru deprinderea lui

Creionul BIC Kids este fabricat din rasina sintetica si nu se rupe in aschii. Stiti ca cei mici au tendinta sa apese puternic atunci cand scriu, de aceea au nevoie de mina foarte rezistenta a creionului BIC Kids.Ruxandra Luca, Importanta scrisului de mana si 5 sfaturi pentru deprinderea lui

Stiloul BIC EasyClic® are un sistem inovativ de deschidere pe laterala si necesita o rezerva standard de cerneala. Poate fi folosit atat de copiii care scriu cu mana dreapta, cat si de cei care scriu cu mana stanga. Zona de prindere cu manson aderent, triunghiular, ajuta copiii sa pozitioneze corect degetele.Ruxandra Luca, Importanta scrisului de mana si 5 sfaturi pentru deprinderea lui

Picul BIC este un corector cu varf mediu, disponibil in varianta cu cerneala albastra si permite rescrierea imediata dupa utilizare.

Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul BIC Kids.Ruxandra Luca, Importanta scrisului de mana si 5 sfaturi pentru deprinderea lui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.