Importanta primilor ani din viata copilului tau

Ruxandra Luca, Importanta primilor ani de viata

Poate nu te-ai gandit niciodata cat de importanti sunt primii ani din viata copilului tau pentru tot ceea ce va deveni el mai tarziu.

Educatia timpurie este esentiala pentru invatarea, comportamentul si sanatatea viitorului adult. Este mult mai eficient sa procedezi corect din start, decat sa incerci imbunatatiri ulterioare.

Iata ce releva un studiu Harvard*:

700 noi sinapse neuronale/secunda

Copilul tau creste si evolueaza mai repede decat iti poti imagina (700 sinapse neuronale/secunda). Daca ne-am pastra ritmul de dezvoltare intelectuala din copilarie, am fi in stare sa acumulam in doua luni cat acumulam ca adulti in doi ani.

Sinapsele neuronale se formeaza prin interactiunea genelor cu mediul in care creste bebelusul si cu experientele sale, in special interactiunile pe baza de reciprocitate cu adultii. Astfel de legaturi formeaza arhitectura creierului, fundatia pe care se bazeaza toata invatarea ulterioara si de care depind comportamentul si sanatatea viitorului adult.

Experientele timpurii si mediile in care copiii se dezvolta in primii ani pot avea impact de durata asupra succesului ulterior in scoala si in viata. Barierele in performantele educationale ale copiilor incep devreme si continua sa se dezvolte, daca nu se intervine in niciun fel.

Diferente in vocabular inca de la varsta de 18 luni

Diferentele in vocabularul copiilor apar inca de la varsta de 18 luni si sunt in directa legatura cu nivelul de educatie si venit al familiei din care provine bebelusul (ridicat sau scazut).

S-a descoperit ca pana la varsta de 3 ani, copiii ai caror parinti au absolvit facultatea aveau un vocabular de 2-3 ori mai bogat decat al copiilor cu parinti care nu terminasera nici macar liceul. Pana la varsta scolara, micutii din a doua categorie erau deja in urma celorlalti.

Factorii de risc

Factorii de risc precum saracia, bolile mentale ale parintilor (sau ale celor care ii ingrijesc), rele tratamente aplicate copilului, familii monoparentale, nivel scazut de educatie materna provoaca intarzieri in dezvoltarea cognitiva, emotionala si lingvistica a copiilor. Sansele ca una sau mai multe astfel de intarzieri sa apara sunt imense, 90%-100%, atunci cand vorbim de expunerea la 6 riscuri aditionale.

Impactul experientelor timpurii asupra sanatatii

Experientele timpurii au impact pe termen lung nu doar la nivel cognitiv si emotional, ci si asupra sanatatii fizice. Probleme precum diabet, obezitate, boli de inima si anumite forme de cancer pot fi legate de experiente negative din copilarie.

Micutii intre 0 si 3 ani apartin grupei de varsta cea mai predispusa la rele tratamente aplicate copiilor.

Concluzii generale

E mai usor si mai eficient sa procedei corect din start in ceea ce priveste educatia copiilor tai, decat sa incerci indreptarea ulterioara a greselilor.

Primii ani de viata sunt importanti pentru ca experientele din aceasta perioada pot avea impact de durata asupra comportamentului, sanatatii si procesului de invatare.

Experientele timpurii patrund in organism si au consecinte asupra sanatatii fizice si psihice pentru tot restul vietii.

Intreaga societate beneficiaza de pe urma investitiei in programe de educatie timpurie.

***

Acum ca ti-ai facut o idee mai buna despre importanta primilor ani din viata copilului tau si despre rolul educatiei timpurii, sunt sigura ca nu iti doresti ca cele doua luni de vacanta, care se apropie cu pasi repezi, sa se transforme in doua luni de pauza intelectuala totala.

Cursuri de vara pentru copii intre 1 si 10 ani

Ai putea lua in calcul alegerea unor cursuri de vara potrivite varstei si preocuparilor micutului tau. O varianta numai buna sunt cele oferite de Fastrackids (centrul Titan Morarilor), pentru copii intre 1 si 10 ani. Oferta educationala este impartita in categorii de varsta, pentru o cautare mai usoara (1-2 ani; 2-3 ani; 3-4 ani; 4-7,5 ani; 7,5-10 ani).

Trebuie doar sa dai click pe „detalii” in caseta potrivita varstei copilului tau aici.

Ai toate amanuntele privind numarul de sedinte, frecventa cursurilor, pret, discounturi si facilitati. Se anunta o vara interesanta, asadar, pentru bebelusi si copii mai mari deopotriva.

Centrul Titan Morarilor ii apartine lui Alexei, un om cu care ma cunosc de ani buni si despre care stiu ca pune mult suflet si pasiune in proiectele sale. Si toata aceasta implicare se vede si se simte de catre cei care trec pragul centrului sau educational.

Experienta Fastrackids

Eu recomand cu drag Fastrackids, cred ca este una dintre cele mai bune investitii pe care le-am facut in educatia copilului meu. Albert a absolvit asta iarna programul, iar zilele trecute si-a luat si diploma, in cadrul unei ceremonii tare frumoase pentru copii si parinti deopotriva.

In toti acesti ani, Albert a mers cu o placere extraordinara la cursurile Fastrackids si a invatat enorm. Nu stiu exact ce fac oamenii astia acolo de-i tin incantati, de le deschid mintea si sufletul celor mici si le pun zambetul pe buze la fiecare curs, dar mi-as dori sa poata face si scoala acelasi lucru pentru ei.

Pe scurt despre Fastrackids

– programele FasTracKids au trecut testul timpului si testul raspandirii: 19 ani de la lansarea in SUA, astazi prezente in peste 40 tari.
– insumate, atelierele Fastrackids asigura timp de 5 ani activitati diferite, care insa converg catre un set de abilitati esentiale in viata.
– ii poarta pe copii in toate zonele cunoasterii umane (de la matematica la literatura creativa, de la stiintele pamantului la astronomie, de la tehnologie la literatura, teatru si arta, de la paleontologie la economie etc.)
– in echipele de traineri vei gasi doar experti (cu precadere psihologi) specializati in educatia prescolara.

-prima lectie este gratuita si poti suna oricand pentru o programare.

*sursa studiu Harvard aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.