GRESELI PE CARE LE FAC PARINTII ATUNCI CAND ISI PUN COPIII IN SCAUNUL AUTO

greseli pozitionare copii scaun auto

Ca mama a unui baietel de sase ani si viitoare mamica de bebe 2, mereu preocupata de siguranta copiilor mei, am gasit acest articol extrem de util. Tocmai de aceea l-am preluat si redat intr-o forma pe care cred ca o veti gasi usor de citit si inteles.

Noua formulă a codului rutier obligă transportarea copiilor cu vârsta până în 12 ani, sau o înălțime sub 135 de centimetri, în scaune auto speciale.

Dacă până acum părinților nu le era amintită importanța scaunului auto, o dată cu Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, intrată în vigoare de la 15 ianuarie, aceștia vor fi amendați în cazul în care nu vor avea un scaun auto potrivit grupei de vârstă și construcției copilului, instalat în mașină.

De ce este important să avem grijă la așezarea copiilor în scaunul auto?

Conform AAP (American Academy of Pediatrics), 93% din părinți își pun în pericol copilul încă de la ieșirea din maternitate.

Copiii, în special nou-născuții, sunt pasageri fragili, din cauza faptului că le lipsește tonusul muscular din jurul capului, gâtului și măduvii spinării. De aceea, condițiile lor de transportare trebuie să fie speciale.

Conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), în cazul unei coliziuni, scaunul auto instalat corect poate reduce riscul de moarte a copiilor cu:

 • 71% la cei cu vârsta sub 1 an;
 • 54% la cei cu vârsta între 1 și 4 ani;
 • 45% la cei cu vârsta între 4 și 8 ani.

 Cele mai comune greșeli pe care le fac părinții atunci când își așează copiii în scaunul auto sunt de poziționare sau de instalare.

93% dintre părinți fac cel puțin o greșeală de instalare sau așezare a copilului în scaunul auto care i-ar putea pune viața în pericol.

Haideti sa facem o scurta trecere in revista a acestor greseli:

 1. Părinții nu cumpără scaunul auto potrivit

Scaunul potrivit înseamnă:

–  asigurarea că este pentru grupa de varsta si greutatea potrivita.

– asigurarea calității și rezistenței acestuia (în special dacă scaunul cumpărat nu este unul nou);

– asigurarea compatibilității dintre acesta și modelul de mașină (dacă scaunul auto  are sistem de montare ISOFIX universal, semi-universal, specific modelului de mașină, sau se prinde cu centura de siguranță clasică).

 1. Părinții nu citesc instrucțiunile de instalare și utilizare, ceea ce face ca riscul de instalare gresita a scaunului auto sa fie foarte ridicat.

     3. Părinții nu  desfac scaunul până în ziua externării din maternitate

Este recomandat ca scaunul să fie cumpărat cu câteva luni înainte de venirea pe lume a copilului pentru a avea timp ca părinții să exerseze instalarea și pentru a putea urmări instrucțiunile pas cu pas, fără să intervină factori de stres externi.

 1. Părinții nu verifică data de expirare a scaunului auto

Ceea ce mulți părinți nu știu este faptul că majoritatea scaunelor auto expiră la 6 ani după fabricare. Acest aspect e important de verificat în cazul în care se cumpără un model mai vechi, sau se ia în considerare oferirea scaunului cadou unor rude sau unor prieteni.

 1. Părinții nu aruncă scaunul imediat după un accident

Cel mai indicat lucru pe care trebuie să-l faci cu un scaun auto care a fost implicat într-un accident este să îl arunci și să îi tai centura pentru a te asigura că nu este „reciclat” mai târziu de către altcineva.

Oricât de minuțioasă ar fi verificarea unui scaun care a fost implicat într-un accident, pot exista fisuri în interiorul suportului de plastic care nu sunt vizibile cu ochiul liber, și care pot pune în pericol viața copilului în cazul unui nou impact.

 1. Părinții cumpără sau primesc scaune auto la mâna a doua fără a le cunoaște istoricul

Cumpărarea sau primirea în dar a unui scaun auto căruia nu îi cunoaștem istoricul vine cu un risc foarte mare, risc pe care majoritatea părinților nu îl iau în calcul.

Riscurile sunt ca scaunul să fi fost implicat într-un accident, să aibă un termen de valabilitate expirat sau să vină fără anumite accesorii și instrucțiuni de instalare.

În cazul unui scaun la mâna a doua, chiar dacă exteriorul arată bine, interiorul poate fi deteriorat fără ca acest lucru să fie vizibil. Nu în ultimul rând, faptul că nu se cunosc condițiile în care acesta a fost păstrat reprezintă un factor mare de risc.

Standardele de siguranță a scaunelor auto evoluează și ele, iar un scaun vechi ar putea să nu ofere același grad de siguranță ca unul nou.

 1. Părinții poziționează scaunul în direcția greșită

Ideal este ca scaunul auto să fie poziționat în sens invers direcției de mers a mașinii, pentru a oferi o siguranță mult mai mare copilului.

În mod general, copilul poate fi pus în această poziție până la vârsta de doi ani și este recomandat să nu fie mutat în direcția de mers a mașinii înainte de vreme.

 1. Părinții poziționează scaunul în unghiul greșit

Majoritatea scaunelor auto ar trebui să aibă un indicator lateral care să confirme momentul în care acesta a fost așezat în unghiul potrivit. Scaunele auto în direcția inversă de mers a mașinii trebuie poziționate la un unghi de 45 de grade.

Montarea scaunului auto în unghiul potrivit ajută la prevenirea deplasării capului copilului în față, lucru care i-ar putea îngreuna respirația.

 1. Părinții instalează scaunul mult prea larg

Instalarea scaunului prea larg permite acestuia să se balanseze dintr-o parte în alta; în cazul unui accident, acest lucru pune viața copilului în pericol. Instalarea corectă a scaunului nu ar trebui să îi permită acestuia să se miște dintr-o parte în alta mai mult de 2,5 centimetri.

 1. Părinții folosesc scaunul auto în alte scopuri decât cel de protecție în mașină

Studiile arată că menținerea copilului într-o poziție verticală în scaunul auto pentru o perioadă prelungită de timp îi poate comprima pieptul și poate conduce la scăderea nivelului de oxigen.

Pe termen lung, folosirea scaunului auto pe post de pat pentru copii poate duce la dezvoltarea unui loc plat în spatele capului copilului și poate provoca boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

 1. Părinții poziționează scaunul auto pe scaunul din față

Este contraindicat să se monteze scaunul auto pe scaunul din față întrucât acest loc este considerat cel mai periculos din mașină.

Totuși, dacă nu există altă variantă, cum ar fi în mașinile cu doar două locuri, este recomandat ca scaunul să fie poziționat în sensul invers airbag-ului.

 1. Poziționează copilul îmbrăcat foarte gros în scaunul auto

Poziționarea copilului în scaunul auto îmbrăcat cu haine de sezon rece, pufoase, din materiale mai groase de 5 centimetri îi poate pune viața în pericol, deoarece există riscul ca în urma unui impact acest material să se comprime, lăsând spațiu între copil și centură și să provoace alunecarea copilului din scaun.

 1. Părinții nu strâng centura de siguranță suficient de tare

Pentru a verifica dacă centura este suficient de strânsă, se poate face testul prin care se ciupește centura de siguranță cu două degete. (vezi Figura 3) În mod normal nu ar trebui să încapă mai mult de un deget intre copil și centură.greseli pozitionare copii scaun auto

 1. Părinții poziționează clipul de fixare prea jos sau prea sus

Rolul clipului de fixare este acela de a menține centurile paralele pe tors, în cazul unui accident. Dacă este poziționat prea jos, copilul ar putea să iasă din scaun, iar dacă este poziționat prea sus, copilul s-ar putea sufoca în cazul unui accident.

Poziționarea corectă a acestuia este pe mijlocul sternului, aliniat la nivelul subsuorii copilului.greseli pozitionare copii scaun auto

 1. Părinții uită să închidă centura de siguranță
 2. Părinții folosesc scaunul auto doar în cazul transportului cu mașina, in vreme ce el poate si trebuie sa fie utilizat si in timpul transportului cu avionul.
 3. Părinții mută copilul în centura de siguranță pentru adulți mult prea devreme

Majoritatea copiilor sunt pregătiți pentru acest pas atunci când au între 8 și 12 ani.

Copilul tău este pregătit să fie pus în centura de siguranță pentru adulți, dacă:

– a atins înălțimea de 1,5 metri;

– poate să stea cu spatele rezemat de bancheta din spate, cu genunchii îndoiți confortabil pe marginea banchetei, iar poziția poate fi menținută pe toată durata călătoriei;

– centura de siguranță este poziționată natural pe partea superioară a coapselor, pe umăr și pe piept, fără să îi ajungă pe gât sau pe față.

18. Părinții lasă copiii să stea în scaunul din față mult prea devreme

Scaunele din față sunt făcute pentru persoane cu o construcție mare a corpului, iar transportarea unui copil cu vârsta sub 13 ani este extrem de riscantă.

Asadar, pentru ca ne dorim sa-i stim pe cei mici mereu in siguranta, nu trebuie decat sa fim bine informati si sa procedam ca atare.

sursa articol si fotografii: http://kidverse.ro/blog/19-greseli-pe-care-le-fac-parintii-atunci-cand-isi-pun-copiii-scaunul-auto/ 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.