Gogoșile bunicii

gogosile bunicii, scovergi, reteta

Le mai stiți din copilărie?
Plăcerea mea vinovata și posibil producătoare de celulită, dar aia e, o data la ceva vreme tot mănânc gogoși dintr-astea. Imi amintesc gustul lor simplu și bun de când eram mică, Doamne, cum le mai făcea bunica! Și ale mele ies bune, singura problema e ca nu au magie de bunică in ele. ❤️
Dacă va e dor de copilărie, luați 3 ingrediente la îndemâna oricui, plus un praf de sare, o lingurița de zahăr și niste ulei. Nu e complicat, trebuie doar sa ai răbdare pana creste coca. Hai ca va spun, pas cu pas, ce e de făcut.

Ingrediente

 • 1 kg făină
 • 1 praf de sare
 • 1 lingurița zahăr
 • ulei
 • 2 pliculețe drojdie uscata
 • 500 ml lapte călduț (merge și cu apă călduță, sau lapte+apa minerală, doar apa minerală, ce aveți și voi la îndemână, călduțe sa fie când le folosiți).

Preparare

 1. Dizolvi zaharul și drojdia in aproximativ 100 ml lapte călduț. Adaugi 2 linguri de faina și amesteci ușor (pana capătă consistenta de smântâna). Lași la dospit aproximativ 15 minute. Asta e maiaua.
 2. Cerni faina, faci o gaura la mijloc și adăugi maiaua dospita. Apoi încorporezi restul de lapte călduț, in care ai dizolvat o lingurița de sare. Pentru asta poți folosi o furculița, cu care amesteci ușor.
 3. Începi sa frământi cu ulei (masurat intr-un paharul de țuica 😉), pana formezi coca. Aceasta trebuie sa fie elastică și moale.
 4. Pui coca intr-un vas uns cu ulei si o lași la crescut, intr-un loc călduț, pana își dublează volumul. As zice vreo 40 de minute.
 5. Scoți coca ușor din vas, iti ungi mâinile cu ulei și formezi bilute din aluat. Totul se face cu mâinile, sucitorul nu intra in ecuația asta. Mai lași bilutele din aluat la crescut, vreo 10 minute așa, pe suprafața de lucru unsa cu ulei.
 6. Presezi ușor cu palmele fiecare biluță de aluat și o întinzi atât cât de mare vrei sa fie gogoașa. Faci o gaura cu degetul la mijloc și apoi prăjești gogoașa in ulei încins, pe ambele părți, pana se rumenește.
Eu scot gogoșile pe hârtie de bucătărie, care mai absoarbe grăsimea din ele. Și apoi le mănânc simple, nu-mi trebuie nici gem, nici zahăr, nimic, poate doar nițel discernământ, sa spun stop dupa cateva guri. 🙂
gogosile bunicii, scovergi, reteta

Articole pe aceeasi tema

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.