Drob de ghebe

Ruxandra Luca, drob de ghebe, reteta

Cine gusta drobul de ghebe al mamei cere si reteta. Automat! Noua ne place mai mult decat cel de miel: e usor si delicios.

Am profitat ca a fost pe la mine doua zile, asa ca am intrebat-o pe mama cum face de ii iese asa de bun drobul asta. Mi-a explicat pas cu pas. Iata, asadar, reteta pentru faimosul preparat. Faimos in randul prietenilor nostri, dar chiar si asa, nu-i putin lucru. 🙂

Ingrediente:

-6 oua;

-3 linguri de orez;

-1 pachetel de ghebe de la congelator (aproximativ 400 grame);

-3 linguri de gris;

-marar, patrunjel (cate 1 legatura generoasa);

-sare;

-1 ceapa;

-50 grame unt;

-la final: 1 ou, 1 lingura de smantana, 1 rosie (optional)

Mod de preparare

Orezul se pune la fiert intr-o cantitate de apa de aproximativ doua ori mai mare. Se lasa 10 minute la foc potrivit. Nu trebuie sa fiarba, doar sa se umfle. Se stinge focul si se da vasul deoparte. Se adauga untul si se amesteca. Orezul se va umfla si mai tare si se va transforma intr-o masa destul de consistenta. Lasati sa se raceasca.

Separat, ceapa se caleste putin intr-o cantinate mica de ulei.

Ghebele dezghetate se dau prin blender impreuna cu zeama lor, se adauga peste ceapa si se calesc impreuna. Lasati sa se raceasca. Pentru o varianta mai sanatoasa, puteti sari peste calirea ingredientelor.

Galbenusurile se separa de albusuri. Punem grisul in galbenusuri si amestecam. Eventual, se poate adauga putina apa, pentru o consistenta mai buna. Albusul se bate spuma.

Mararul si patrunjeul se spala bine si se toaca marunt.

Adaugam in compozitia de ceapa si ghebe restul ingredientelor: orezul, galbenusurile, verdeata si, la final, albusul batut spuma. Se potriveste de sare si piper. Compozitia va fi fluida, nu va avea o consistenta tare.

Turnati compozitia intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Bateti un galbenus de ou cu o lingura de smantana groasa si putina sare. Ungeti drobul (pentru culoare).

Sugestie: Inainte de a pune oul cu smantana, se pot aseza deaspura compozitiei felii rotunde de rosii, pentru un gust mai acrisor.

Dati la cuptorul preincalzit la 180 de grade pana se rumenste.

Pofta buna! Daca va iese precum cel al mamei (si aveti toate sansele sa fie asa), pregatiti-va sa fiti intrebati des de reteta. 🙂Ruxandra Luca, drob de ghebe, retetaRuxandra Luca, drob de ghebe, reteta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.