Cand am devenit mama, in urma cu zece ani, am inceput sa ma gandesc si eu, ca tot omul abia devenit parinte, cum sa fac si ce sa schimb, ca sa traim mai sanatos. Asa ca au inceput sa ma atraga ca un semafor produsele pe care scria BIO, ECO, natural. Era un amalgam in mintea, la inceput, nu stiam care cu care, dar pe toate le asociam cu ceva sanatos si pe oricare dintre ele as fi dat banii bucuroasa. Intre timp, am citit, m-am informat si am inteles asa:
- Produsele organice sunt realizate fara utilizarea substantelor chimice, fara intervenii genetice si in armonie cu mediul inconjurator si cu natura.
- In fabricarea mancarii organice nu poti folosi: pesticide, fertilizatori, hormoni de crestere, aditivi sau organisme modificate genetic.
- Termenul BIO face referire in general la produse alimentare, in vreme ce termenul ecologic se refera la produse de ingrijire, de curatare, jucarii (tot ce nu poti manca este ECO, alimentele sunt BIO). Dar, in principiu, cei termenii desemneaza acelasi lucru.
- Pentru a vinde produse organice/BIO/ECO ai nevoie de o certificare in acest sens. Treaba noastra, a cumparatorilor, este sa cautam sigla nationala „ae”, folosita alaturi de cea comunitara, pentru a completa etichetarea produselor.
Produsele naturale pot fi obtinute si din ingrediente care sunt cultivate pe soluri afectate de tot felul de chimicale, ori in apropierea unei fabrici poluatoare. Atunci cand vorbim de mancare naturala, in cadrul procesarii ei pot fi adaugate substante chimice.
Termenul „natural” are mai mult de-aface cu marketing, din punct de vedere legal nu inseamna nimic.
La fel stau lucrurile in cazul folosirii sintagmei „in curs de certificare ecologica”. Iti vine sa cumperi produsul respectiv, iti inspira mai multa incredere decat altul pe care nu scrie nimic, dar nu stai sa te gandesti daca certificarea mentionata va veni vreodata. Nu realizezi ca poate fi o simpla strategie de vanzare.
E bine sa retii ca daca ai cumparat un produs BIO marcat corespunzator, atunci cineva isi asuma respectiva certificare. Daca ai cumparat un produs natural, atunci doar tu iti asumi ca ai avut incredere in ceea ce ti s-a vandut.
Un nou produs BIO
Cererea pe piata BIO este in permanenta crestere, cu cifre si estimari frumoase pe zona de lactate, iar in acest context, cei de la Danonino au venit cu un produs nou: Danonino BIO. Are gust bun de fructe, formula simpla si lista scurta de ingrediente. Plus, desigur, certificarea organica, adica garantia ca ai cumparat un produs de calitate.
Iaurtul BIO de la Danonino vine in trei arome: capsuni, zmeura si para. Daca citim eticheta, vedem asa pe lista ingredientelor: lapte pasteurizat, piure de fructe, zahar din trestie de zahar, proteine din lapte, aroma naturala, fermenti de iaurt. Nu sunt pentru excluderea completa a zaharului din alimentatie, merg mai degraba pe moderatie, si atunci nu ma deranjeaza prezenta lui in produs, tot asa cum aroma aceea naturala nu mi se pare un capat de tara. Sunt ingrediente de bun simt, iar gustul iaurtului e fructat si doar usor dulce.
Produsul nu contine lapte praf sau amidon, de asemenea, nu este imbogatit cu calciu sau cu vitamina D. Contine doar calciul pe care il regasim in mod natral in lapte. Bine de retinut ca Danonino BIO rezista pana la 4 ore in afara frigiderului, datorita procesului de fabricatie, si atunci il iei usor cu tine oriunde te poarta drumurile zilei.
Una peste alta, chit ca alegem BIO sau nu, important este sa citim cu atentie lista ingredientelor, sa facem alegeri informate si asumate si sa fim constienti pe ce am dat banii.