Ne place sa gatim tot felul de bunatati in weekend. Avem timp berechet, iar cheful vine si el odata cu pofta. Ne strangem toti ai casei in bucatarie, stabilim menul, impartim responsabilitatile si trecem la treaba. Ajuta fiecare cum poate. De multe ori, faptul ca astia mici se joaca frumos langa mine e cel mai mare ajutor, dar daca vor sa puna mana, sunt bineveniti. Chit ca mai varsa faina pe masa, mai amesteca gresit ingredientele, mai dau drumul oului cu coaja cu tot in aluat, pana la urma remediem. Nu e vreun concurs de gatit, sunt simple momente de simtit bine in familie.
In topul preferintelor noastre este cheeseburgerul de vita facut pe plita si savurat cu cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi. Doamne, un deliciu, mancam de n-avem aer. E mai gustos decat orice cheeseburger am cumparat vreodata si mai sanatos.
Pentru cheeseburger, ai nevoie, in primul rand, de carne tocata de vita. Eu gasesc mereu proaspata si buna la un magazinas din apropierea casei, unde ne-o toaca pe loc. In carne pun sare roz de Hymalaia, piper si atat. Fara ulei, fara nimic, e suficienta grasimea din carne. Asta e cea mai simpla varianta de burger si e una foarte gustoasa, nici n-ai nevoie sa te complici cu enspe mii de condimente.
Daca vrei sa se lege mai bine compozitia, adaugi si un ou sau doua, in functie de cantitatea de carne. Uneori, mai pun si usturoi granulat sau usturoi proaspat si pisat bine, de ies mai mult cu gust de chiftele decat de burgeri. Super buni si in varianta asta, merg cu piure si cu salata de rosii.
Dupa ce amestecam ce avem noi de amestecat in carne (ca e doar sare si piper, ca vrem si oua si usturoi) trecem la modelat burgerii cu mana (inmuitata in apa): intai formam bilute din carne, pe care apoi le aplatizam si le conturam. Sa nu fie prea mici, ca se strang la gatit si nu mai intelegi nimic din ei.
Cel mai bine se fac burgerii la plita, avem una pe care o tinem in curte si o folosim indiferent de sezon. Nu e nevoie sa adaugam ulei sau alt fel de grasime, cum ziceam si mai sus, incingi plita bine si ii rumenesti pe ambele parti. Ca alternativa, burgerii se pot gati la cuptor, pe hartie de copt.
Cand ii vezi rumeniti, pui branza deasupra si incepi sa inghiti in sec, in timp ce ea se topeste asaaaa savuros.
Noi alegem variante de branza cat mai fara porcarii prin ele, iar ultima data mi-a picat in mana Gouda de la Frico. Scria pe ambalaj ca e bogata si cremoasa, cu melt-in-the-mouth texture, moment in care mi-am si inchipuit cum mi se topeste in gura. M-am uitat pe eticheta, am vazut ca e curata si-am zis „adjudecat!”. Mai ales ca era feliata, adica ideala pentru cheeseburgerii nostri de weekend si pentru sandvisurile copiilor de toate zilele.
Poti pune cheeseburgerul in chifla sau nu. Merge foarte bine si intre doua frunze de salata, combinat cu rosii si castraveti (proaspeti sau murati). Daca alegi varianta asta, care e cea mai simpla si mai sanatoasa, n-ai treaba, il poti oferi si celor mai mici membri ai familiei.
Altfel, daca ai chef de un cheeseburger adevarat, alege chiflele, pe care le poti rumeni usor pe plita sau in tigaie. Apoi pui intre chifle burgerii fierbinti cu branza deasupra, care branza se topeste si curge si incepe sa iti lase gura apa. Adica asa cum patesc eu acum, cand mor de foame si am o imagine puternica in minte de cheeseburger aburind.
Burgerii merg cu cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi. Ii fac simplu: tai cartofii cubulete, ii amestec intr-un bol cu ulei, dupa care ii asez pe o tava tapetata cu hartie de copt si ii dau la cuptorul incins la 200 de grade. Nu e nevoie sa pui apa, sa ii fierbi usor inainte sau sa ii intorci. Daca ai un cuptor bun si incins la temperatura mare, ies cum trebuie: crocanti la exterior, moi in interior si gustosi pe toate partile. Nu uitati sa adaugati rozmarinul dupa o vreme si usturoiul catre final.
Tot asa, nu uitati sa puneti o salalta mare pe masa, indiferent de varianta de burger pe care o faceti. La noi sunt apreciate astea cu rosii, castraveti si ceapa si lasa rosiile acolo un sos dintr-ala in care iti vine sa inmoi paine prajita si sa mananci pana cazi. Desigur, te abtii de la asa ceva.
Acum poti alege si garnitura de dovlecei pe plita sau pe gratar. Sau alte legume, posibilitatile si combinatiile sunt numeroase, ideea de baza ramane ca nu-i mare lucru sa iti iasa un cheeseburger bun si nu-i musai sa dai fuga la fast food ca sa te bucuri de el. Il faci linistit si la tine in bucatarie.
Hai pofta buna, eu fug sa ma indes cu niste branza goala, pana una, alta, ca am rezerve de gouda de la Frico in frigider. Dar sa vedeti ce cheeseburgeri fac eu diseara, moare lumea. Poate faceti si voi? Va stimulez cu niste poze. 🙂
VIDEO
LATER EDIT
Am primit de la o mamica cititoare o reteta de chifle pufoase pe care o impart cu voi. Nu am testat-o, recunosc, dar suna bineee, tind sa cred ca ies de vis.
Reteta de chifle pufoase
- 60 ml apă
- 60 ml lapte
- O lingura drojdie granulata
- O jumătate de lingurița zahăr
- Un ou + un gălbenuș (pt uns)
- 250 gr făină + un praf de sare
- 20 gr unt moale
- Susan sau mac, ce doresti sa presari deasupra.
Se amesteca ingredientele intr-un bol si se frământă pana se desprinde aluatul de vas (nu durează mult, maximum 3 minute).
Se lasă la dospit pana isi mareste volumul, se formează mingiute din aluat, se mai lasa la dospit cateva minute.
Se ung cu gălbenuș, se presară semințe, daca doresti.. si se lasa la cuptor, la 180 de grade, pana se rumenesc frumos.