De cand nu mai esti mamica de bebelus hranit doar cu lapte, observi ca viata ta se schimba. Diversificarea complica lucrurile, cum am redescoperit si eu zilele trecute, odata cu primul piure de morcovi al lui Bebe 2. Adica esti emotionata si entuziasmata de schimbari, te bucuri ca a crescut si maine-poimaine veti manca cu totii la masa, dar:
1. Acum trebuie sa stai zilnic sau macar o data la doua zile sa ii prepari masa: legume de curatat si spalat temeinic, apoi de pus la gatit, de dat prin blender, de stabilit mereu consistenta potrivita a piurelului si, in final, de hranit bebelusul cu rabdare si calm.
Toata treaba cu pregatitul legumelor pentru gatit ia in mod normal 5 minute si alte 5 cat prepari piureul. Dar eu am nevoie de muuuuult mai mult, ca fac lucrurile cu incetinitorul si pana nu spal si dezinfectez totul de zece ori, nu ma las. Nicio grija, cu fiecare zi entuziasmul scade si, curand, ar trebui sa intram in normal.
E ciudata rau grija asta a mea pentru prepararea hranei bebelusului in conditiile in care tot inchid ochii la restul lucrurilor pe care le baga in gura. Jucariile la care molfaie toata ziua au fost sterilizate o singura data… in viata. Daca le scapa din mana i le suflu de doua ori si gata, sunt ca noi. Doar la sfarsit de zi i le spal bine. Cu mancarea, insa, e o alta poveste…
2. Trebuie sa gasesti surse sigure de unde sa cumperi mereu produse proaspete si de calitate. Asa cum am facut si cu Albert, cel putin in primii doi ani de viata vreau sa ii dau (pe cat posibil) alimente bio: fructe, legume, carne, oua, ulei de masline.
3. Ai vase de spalat temeinic si de sterilizat (lingurite, boluri, borcanele pentru depozitat hrana, partile componente ale steamer-ului si blenderului). In special daca bebelusul tau a fost alaptat exclusiv, nu prea stii cum sta treaba cu spalatul si sterilizatul de vase pentru el, dar te pui la curent rapid.
Eu nici nu spal vase in general, ca avem masina pentru asta (e salvatoare de vieti, aruncati si voi o privire aici pentru cateva optiuni) si M doar le clateste frumos si da drumul la program. De asta sunt asa impresionata acum de tot spalatul asta de mana. Si nici n-am incredere sa se ocupe altcineva in afara de mine de vasele bebelusului. Da, stiu, pitici pe creier. Astept sa-mi treaca.
4. Sa nu uitam de scaunul de masa, care si el va trebui curatat bine, ca piureul asta de legume patrunde peste tot. Asa ca ma tot vad dezasambland partile componente si luandu-le la lustruit. Zilnic. Dar aceeasi poveste, astept calma sa treaca timpul si sa-mi scada entuziasmul.
5. Si da, cheltuieli in plus: scaunul de masa, steamer (daca alegi sa prepari legumele la aburi), blender, multitudinea de borcanele, lingurite, boluri, alimentele in sine (cele bio sunt evident mai scumpe), costumase si bavetele in plus, ca acum va trebui sa il schimbi probabil mai des, eventual un incalzitor pentru masina, folositor in cazul meselor luate in deplasare.
Dar cred ca ti le setasei deja in minte pe toate din momentul in care ai devenit mamica (sau ai aflat ca esti gravida), deci nu-i surpriza prea mare. Doar cateva puncte in plus pe lista interminabila a celor necesare puiului de om. 🙂
6. Toate hainutele lui si bavetelele vor trebui spalate bine dupa fiecare masa. Intai de mana, apoi la masina, sa fii sigura ca ai scos petele. Pana acum era simplu: le bagai rapid la masina, 30 de grade si gata, le aveai curate, ca doar laptele nu pateaza. Dar morcovii… hmmm… Adevarul e ca nu-i vreo tragedie daca are hainute in toate culorile meniului zilnic, dar eu nu suport petele, iar asta ne duce la punctul urmator:
7. Fii pregatita sa renunti la unghiile tale lungi si frumoase, date mereu cu oja. Eu ma uit cu groaza la ale mele, care de la atata frecat vase si hainute murdare sunt exfoliate rau si taiate din carne. Asta e ceva ce trebuie sa remediez, ca-mi strica zen-ul. Daca nu sunt ingrijita, nu functionez bine 🙂 Deci o programare la mani-pedi, va rog. Urgent!
As fi vrut sa-l las sa se joace cu mancarea, sa-i simta textura, sa descopere. Chiar i-as da bucatele mici si bine fierte de legume sa-l vad cum le mananca singurel. Cand va mai creste putin am s-o fac si pe asta, cred ca e bine pentru dezvoltarea lui. Trebuie doar sa-i fac rost de niste haine din plastic. Astea s-ar curata usor, nu? Doar am o bavetica din plastic, dar n-o suporta deloc, si-o tot trage de la gat.
8. Daca pleci cu el de acasa in timpul orei de masa, nu-i uita borcanelul cu mancare. Asigura-te ca i-o pastrezi in conditii bune si i-o oferi la temperatura potrivita. Si ca nu faceti dezastru (prea mare) acolo unde il hranesti.
Eu am preferat sa iau borcanelul cu mancare abia facuta, calda, care s-a mentinut fara probleme timp de doua ore, pana i l-am oferit. N-a fost nici prea frig, nici prea cald afara, deci n-a trebuit sa i-l mai incalzesc. Si-a mancat atat de frumos, de m-am mirat si eu cat de simplu si curat poate fi totul daca ai un bebelus cooperant si o mana sigura. De-ar fi mereu atat de simplu…
9. Bebelusul tau nu mai miroase tot a lapte si a curat ca pana acum (miros pe care sigur il adorai), ci a telina, morcovi si radacina de patrunjel. Cel putin pana apuci sa-l speli bine si sa-l schimbi din cap pana-n picioare.
Incet, incet, observ ca il pot hrani si fara sa fac totul portocaliu in jur. Trebuie doar sa cant si sa fac in toate felurile ca el sa fie mai atent la mine decat la bagat mainile in bol, smuls lingurita, scuipat mancarea. Si in felul acesta, daca are entertainmentul asigurat, inghite cuminte, iar eu sterg imediat orice nu nimereste in gurita si risca sa se intinda peste tot.
10. Si in scutecul bebelusului va vor astepta cateva surprize, dar va las sa le descoperiti singure. Sa spunem doar ca noua dieta a celui mic nu va trece neobservata.
In orice caz, suntem mamici de bebelusi, unse cu toate alifiile, nimic nu ne mai sperie. Iar toti acestia sunt pasi firesti in cresterea puilor nostri. Ei sa fie sanatosi, ca noi facem fata provocarilor vietii de mamica. Nu-i asa, fetelor? 😉