Cât voi alăpta

Ruxandra Luca, alaptare exclusiva, bebelus

Prima întrebare pe care mi-o pune toată lumea, imediat ce mă vede cu bebelușul în brațe și află că îl alăptez exclusiv, este fix asta:

„Ei, și, cât mai ai de gând să alăptezi?”

Păi, nu-i ca și cum îți poti schița un plan de alăptare cu date precise privind cât, cum și, mai ales, până când îi dai să sugă celui mic. Imediat ce împlinește vârsta din plan, pam! îi bagi un biberon cu lapte praf și gata, toată lumea este mulțumită. Recomandarea OMS este să alăptăm până la 2 ani și după, dar lucrurile sunt atât de diferite de la o mamă la alta, de la un pui de om la altul.

Al meu Făt Frumos este și mărișor bine, la trei luni arăta de șase, iar acum, la aproape cinci, poartă haine pentru copii de peste un an, și atunci cu atât mai curioși sunt toți:

-Și cum, nu-i dai ceaiuri, apă, zeamă de lămâie pe gât (am auzit-o și pe asta, cică ar fi ideală în caz de sughiț), fără completare de lapte praf?

Da, e foarte simplu, îl hranesc la sân și atât, îi ține de sete, de foame și îl alină când are nevoie.

Nu mi-am impus limite de niciun fel, vreau să văd cum evolueaza povestea noastră de alăptare și, mai ales, vreau să țin cont de ce își dorește el. Știu clar că șase luni va fi alăptat exclusiv, după care descoperim cum merge treaba cu diversificarea, însă sper că laptele de mamă va continua să fie la putere.

Am și extraordinarul noroc că nimeni nu mă grăbește să revin la locul de muncă, așa că îi pot dedica celui mic timpul, energia și răbdarea de care are nevoie. Nici situații nu am întâlnit, din fericire, în cele aproape cinci luni ale lui, când să fie musai să plec de acasă și să îmi las bebelușul cu altcineva. Unde s-a putut, l-am luat cu mine: la sedințe cu părinții, la întâlniri cu prietenii sau pentru proiectele mele, cu fratele lui la stomatolog, în vacanță, la Administrația Financiară, la o cununie civilă în miez de zi. Unde nu, am renunțat și gata.

Vom stabili din mers cât continuăm cu hrănitul la sân. Momentan îi este minunat așa, crește ca din apă, e sănătos, liniștit, iar eu mă bucur că pot să îi ofer tot ce are nevoie și să îl văd cum crește frumos.

Primesc tot felul de reacții: 

-Și cum, nu-i greu? sau Doar nu vrei să îl alăptezi până la doi ani!!?

-Ăăăă, ba da…aș cam vrea….” le răspund, zâmbitoare.

Tăcere…

Sau cea mai ciudată și total aiurea reacție pe care am primit-o din partea cuiva: „Păi cum, nu ai și tu o nuntă, un botez, o petrecere, ceva?? Fată tânără, stai cu copilul la țâță toată ziua! E bine așa?” Ha-ha, bună asta, nu? Am recunoscut imediat: „Da, asta fac și, culmea, chiar îmi place!”. Uite ce era mai important acum decât să îmi alăptez copilul: să petrec la nunți și botezuri.

Deci da, alăptez exclusiv și unde mai pui că îmi ies încă o mie de alte lucruri simultan: îi citesc povești băiețelului meu mare, mă dau cu rimel sau cu cremă, mă spăl pe dinți, scriu pe blog, bat frișcă, fac curățenie prin sertare, îi pun mâncare motanului, ud florile, schimb bateriile la telecomandă și câte altele. Dexteritate de mămică. Adevărat, cu cât crește, cu atât mai dificil să te plimbi cu el în brațe cât îl alăptezi și să faci diverse treburi simultan, dar mai găsim soluții pe parcurs. 🙂

4 comentarii pe “Cât voi alăpta

  1. Oana spune:

    Ce e mai frumos decat atunci cand iti tii puiul aproape, ii dai sa pape, il mangai, il privesti , e un sentiment unic, asa ca nimeni nu ti poate lua acesta placere si nu ar trebui sa intereseze cat si de ce il alaptezi chiar si pana la 2 ani:). Eu am un puiut de aproape 12 luni, si inca il alaptez, atunci cand simt ca are nevoie sa se linisteasca, sa fie la pieptul meu. Asa ca, lasati-ne sa traim momentul nostru:)!!!!!!

  2. Claudia spune:

    Buna, sunt mamica unui bebe de 6 luni,si ma regasesc intru totul in ce ai scris tu. Eu raman uimita cand vad reactii si comentarii dezaprobatoare chiar din partea unor mamici, in momentul in care alaptez. Nu pot intelege de ce majoritatea mamicilor aleg sa nu alapteze sau o fac dar foarte putin timp. Insa dupa obisnuita intrebare „alaptezi?” mai vine una: al tau nu e racit?sau al tau nu are febra sau al tau doarme toata noaptea? Da al meu e linistit si doarme noaptea, nu e racit,nu are febra,iar daca vreodata o sa aiba cu siguranta imunitatea si anticorpii dobanditi din laptic o sa ii fie aliati.

  3. Gabriela spune:

    Și eu mă regăsesc în acest articol! Am alăptat în sarcina gemelară fără nicio problemă, însă am auzit multe lucruri oribile. Acum alăptez în triandem de 6 luni. E ceva divin să-mi văd copiii cum cresc din mine! Fetița mai mare are 2 ani și 5 luni și suge și acum zdravăn, abia dacă gustă solidele. Oricât de greu ar fi, n-aș renunța pentru nimic la aceste momente magice! Mă gândesc cu tristețe la momentul înțărcării!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.