BLACK FRIDAY: EVITA PACALELILE, PROFITA DE AVANTAJ!

Black Friday cumparaturi in siguranta

Black Friday 2014 va avea loc în România în ziua de 21 Noiembrie 2014 (şi weekendul ce urmează acestei vineri), dar şi în ziua de 28 Noiembrie (şi weekendul următor), cand mai multe magazine promit reduceri substantiale.. Cu toata isteria creata in jurul fenomenului Black Friday, este posibil sa pierzi din vedere anumite lucruri si sa nu fii constient de drepturile tale, astfel incat, din cumparator multumit te poti transforma rapid in client pacalit. Pentru a face cumparaturi in deplina siguranta in aceasta perioada si nu numai, cei de la A.N.P.C.P.P.S.Romania (Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor) atrag atentia asupra anumitor aspecte.

Poti cumpara produsele dorite din magazinele clasice sau magazinele online; examineaza cu atentie ofertele comerciantilor si analizeaza „chilipirurile” oferite pe site-uri.

Cand faci cumparaturi on-line

1.Ai dreptul sa te razgandesti in termen de 10 zile lucratoare din momentul livrarii si sa iti primesti banii inapoi, fara sa explici de ce te-ai razgandit si fara sa fii obligat la penalitati. In schimb, trebuie sa-ti asumi costurile directe efectuate cu returnarea produsului.

2.In cazul in care comerciantul nu iti transmite in scris pana la data livrarii toate informatiile necesare, aceasta perioada se poate prelungi pana la 90 de zile.

3. Aceste drepturi NU se aplica atunci cand cumperi urmatoarele: ziare, inregistrari audio, video sau programe informatice, daca acestea au fost desigilate; produsele care se pot degrada rapid, de exemplu anumite alimente, produsele personalizate, pachete turistice, cumparaturi facute pe o platforma de licitatii online, servicii financiare pentru care se aplica reguli specifice, pariuri si participarea la loterie.

4. Inainte de a cumpara ceva, comerciantul este obligat sa iti dea informatii complete despre: compania sa si datele de contact, caracteristicile produsului, pret, inclusiv toate taxele si comisioanele, metode de plata, precum si costurile livrarii, dreptul de a denunta unilateral contractul, data aproximativa a livrarii.

5. Atunci cand cumperi online, perioada de livrare nu poate fi mai lunga de 30 de zile.

6. Site-uri false – Nu cumpara de pe un site care nu iti ofera in mod clar datele de contact, precum si informatii despre identitatea companiei.

Atunci cand cumperi prin internet, ai aceleasi drepturi privind garantia, ca si atunci cand cumperi dintr-un magazin obisnuit.

a) Poti beneficia de repararea sau inlocuirea produsului, in principiu la alegerea ta, cu exceptia cazului in care costurile legate de masura aleasa sunt mult mai mari decat costurile pentru cealalta masura – de exemplu, tu alegi inlocuirea, dar costurile acesteia sunt mai mari decat cele pentru reparatie. Toate costurile legate de reparatie sau inlocuire sunt suportate de catre vanzator.

b) Important! Asigura-te mereu ca etichetele si sigiliile aplicate de fabricant raman intacte. Vanzatorul poate refuza sa ia masurile reparatorii pentru produsele desigilate.

c) Ai dreptul la o reducere corespunzatoare a pretului sau poti chiar renunta la produs, in cazul in care:

– Nu beneficiezi de repararea sau inlocuirea lui;

– Vanzatorul nu a reusit sa remedieze defectul intr-un timp rezonabil;

– Remedierea defectului este in dezavantajul tau.

Nu uita:

a) Pastreaza intotdeauna bonul fiscal sau factura. Acestea dovedesc data si locul achizitionarii produsului;

b) Pastreaza si copii ale tuturor documentelor primite de la comerciant, originalele se pot pierde;

c) Verifica daca durata reparatiei este trecuta in garantie.

Asadar, cu avertizarile celor de la A.N.P.C.P.P.S.Romania proaspete in minte, va urez sa faceti cele mai bune alegeri de Black Friday si nu numai, ca optiuni sunt cu siguranta destule.

Spor la cumparaturi!

Articole pe aceeasi tema

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.