Albert e fan pizza, ca mai toti copiii de varsta lui. Obisnuiam sa o comandam acasa. S-a intamplat sa vina prea arsa, prea tarziu, prea sarata. A fost si gustoasa de vreo doua ori, dar, per total, am zis ca mai bine o facem singuri. Nu-i treaba complicata si stiu exact ce pun in ea, astfel incat ii pot da linistita sa manance si astuia mic. Las deoparte sunca, carnaciorii si alte porcarioare dupa care s-ar da in vant copiii si le strecor, in schimb, branzeturi, legume si verdeata. La final, ne lingem pe degete toti patru.
Gatitul asta de pizza acasa are avantajul ca este perceput ca o joaca de toti membrii familiei. Joaca pe care ne-o rezervam in special in weekenduri. Pregatesc tot ce imi trebuie, iau copiii si incepem sa bucatarim. Dureaza de trei ori mai mult asa, dar e si de trei ori mai amuzant.
Albert ma ajuta sa masor si sa amestec ingredientele. Apoi, incearca sa aiba rabdare pana formez aluatul. Fiecare isi va primi partea din bila de aluat. Albert va face dintr-a lui mini pizza. Din bucata lui Aris nu se va alege mare lucru, fiind pe post de plastilina. Mai trebuie sa fiu si cu ochii in patru ca asta mic sa nu manance aluatul crud. Sau sa nu guste din restul ingredientelor insirate pe masa, gen faina sau uleiul. Nimic neobisnuit. 🙂
Gatitul impreuna cu copiii ma incarca de bine. Ca si savuratul delicioseniilor care ne ies din maini. Nici nu mai conteaza ca la final e dezastru in bucatarie. Intra M. in scena si ne ajuta cu stransul si pusul vaselor in masina de spalat.
Vreau sa impart cu voi dintre retetele noastre preferate. Dintr-alea de nu-ti dau multe batai de cap. Aluatul e constant in toate. Dupa ce am incercat diverse variante, de-a lungul timpului, am ales-o pe cea mai simpla si rapida. Desigur, puteti face aluatul si la masina de paine, dar eu prefer sa il framant singura. E simplu ca buna ziua.
Aluatul
-500 grame faina
-1 plic drojdie uscata (Tine mai mult si e mai simplu de folosit decat cea proaspata, iar gustul mi se pare ca e tot pe acolo.)
-250 ml apa calduta
-1 lingurita sare roz de Himalaya
-1 varf de cutit de zahar brut
-ulei de masline
1.Faina si drojdia uscata se pun intr-un vas. Dizolvati in apa calduta sarea, zaharul si adaugati 2 linguri de ulei. Amestecati toate ingredientele si formati din ele un aluat. Puteti sa mai adaugati ulei, astfel incat aluatul sa nu se lipeasca de degete si sa fie unul elastic. Framantati bine.
2. Puneti aluatul intr-un vas acoperit cu un prosop si lasati-l la crescut intr-un loc cald. Cel mai des sunt pe graba, deci nu il las mai mult de jumatate de ora. E suficient, creste bine.
3. Framantati din nou si intindeti foaia de aluat mai groasa sau mai subtire, in functie de grosimea pe care vreti sa o aiba pizza. Mie imi place mai pufoasa. Asezati aluatul intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt. Intepati cu furculita din loc in loc.
Aluatul e suficient pentru aproximativ 2 pizza mari sau multe de-ale lui Albert, in miniatura.
De aici incolo, va puteti juca cu topingurile dupa placul inimii.
Pizza cu sardine si oua
Acesta e preferata noastra. Ingredientele se combina in cel mai fericit mod, yummmyy! Aveti nevoie de:
-4 sardine din conserva
-3 oua fierte tare
-3 linguri suc de rosii (alegem o varianta bio, fara nebunii)
-3 catei de usturoi (ne place mult aroma, dar, in functie de preferinte, puteti pune mai putin sau deloc)
-3 rosii cojite si taiate felii
-200 g mozzarella si cascaval
-cate 1 lingurita de busuioc si oregano
-cateva masline negre (optional)
-2 linguri ceapa verde tocata marunt
- Se amesteca pasta de tomate cu usturoiul zdrobit si cu condimentele si se unge pe aluat. Se asaza pe aluat rosiile, ouale, sardinele si maslinele.
- Se adauga branzeturile si se da pizza la cuptor preincalzit la 220 de grade, aproximativ 20 de minute.
- Cand e gata, se presara cu ceapa verde tocata marunt.
Pizza cu mozzarella si busuioc
-3 linguri suc de rosii
-3 catei de usturoi
-3 rosii cojite si taiate felii
-200 g mozzarella si cascaval
-cate 1 lingurita de busuioc si oregano
-busuioc proaspat
- Se amesteca pasta de tomate cu usturoiul zdrobit si se unge pe aluat. Se asaza apoi rosiile.
- Se adauga branzeturile si se da pizza la cuptorul preincalzit la 220 de grade, 15-20 de minute.
- Cand se scoate, se presara cu frunze de busuioc proaspat.
Pizza cu legume colorate
-1 lingura ulei de masline
-cate un ardei galben, rosu si verde
-100 g praz
-300 g broccoli/conopida
-1 catel de usturoi
-100 g pasta de tomate
-200 g rosii in bulion (conserva)
-piper macinat proaspat
-boia de ardei dulce
-oregano sfaramat
-200 g mozzarella
1. Ardeii se curata si se taie cuburi. Prazul se taie rondele. Broccoli (conopida) se desface in bucati, iar tulpina se taie felii.
2. Usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu pasta de tomatesi cu rosiile. Cuptorul se incalzeste la 220 de grade.
3. Se intinde foaia de aluat, se asaza in tava tapetata cu hartie de copt si se unge cu pasta de tomate. Se adauga legumele, se condimenteaza cu sare, piper, boia si oregano si se presara cu mozzrella. Se coace aproximativ 20 de minute.
Mini pizza cu mozzarella
E preferata lui Albert si se face ultra simplu si rapid. Isi imparte bucata de aluat in cateva bilute pe care le intinde cu sucitorul. Presara mozzarella rasa din belsug. Atat. Sare peste sucul de rosii, usturoi sau alte ingrediente. N-aveti idee ce bune ies! Partea cea mai frumoasa e ca un copil de 7 ani le poate face singur fara probleme.
Se mai invoieste sa faca si pentru noi 3 bucati, iar pe acelea pune suc de rosii si usturoi, asa cum ne place.
Dam pizza lui Albert la cuptor pana se rumeneste si, la final, presaram busuioc proaspat deasupra. Aceste mini pizza se transforma intr-un excelent pachet pentru scoala. Mai ales ca sunt facute de manutele lui, le mananca cu mare placere. Si le imparte si cu ceilalti colegi.
Pizza cu pui si creveti
-4 linguri pasta de tomate
-1 lingura oregano
-6 linguri cascaval ras (parmezan)
-8 rosii oparite
-100 g piept de pui (il fierb putin inainte)
-100 g creveti prefierti
-1 conserva mica de ciuperci (Champignons)
-cate o jumatate de ardei rosu si verde taiati fasii
-sare, piper
-200 g mozzarella
1.Aluatul se unge cu pasta de tomate, apoi se presara cu oregano si cu parmezan.
2. Se incalzeste cuptorul la 220 de grade, se oparesc rosiile, de decojesc, se taie felii si se asaza pe aluat.
3. Crevetii, carnea de pui, ciupercile si ardeii se pun peste rosii, se condimenteaza cu sare si piper. Se acopera cu mozzarella si se da la cuptor aproximativ 20 de minute.
Pizza cu aluat din cartofi
La final, o varianta de pizza in care aluatul clasic se inlocuieste cu unul din cartofi. Am aceasta reteta de la mama.
1 kg de cartofi (care nu se faramiteaza la fierbere)
1 ceapa mare
2 linguri de unt,
1 ou proaspat
200 g faina,
unt si faina pentru tava
150 g ketchup
50 g smantana
2 catei de usturoi zdrobiti
3 linguri ulei de masline,
2 linguri de busuioc proaspat taiat marunt
putin piper negru, sare, nucsoara
50 g masline verzi taiate in doua
250 g mozzarella taiata felii
- Se fierb cartofii in apa sarata. Ceapa se taie marunt si se caleste putin in unt. Apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana se inmoaie.
- Se incalzeste cuptorul la 210 grade. Se preseaza cartofii, se amesteca cu oul, cu faina, cu smantana si cu ceapa calita usor si se framanta un aluat maleabil. Se condimenteaza cu sare si cu nucsoara rasa.
- Se unge o tava cu unt si se presara cu faina. Aluatul se pune pe tava si se netezete cu un cutit ud. Se coace circa 25 de minute.
- Se amesteca o compozitie de ketchup, usturoi, ulei, busuioc si se condimenteaza cu sare si piper. Se unge aluatul de cartofi cu sosul de rosii, se acopera uniform cu masline si mozzarella si se da din nou la cuptor pentru inca 20 de minute.
Concurs
Daca te-au inspirat retetele noastre si vrei sa gatesti si tu pizza delicioasa, poti castiga, pe langa distractie in familie, si niste super premii. Delaco organizeaza Campionatul National de Pizzaiolo Junior.
Tot ce trebuie sa faci pentru a te inscrie este sa urmezi 3 pasi simpli: cumperi mozzarela Delaco, faci pizza acasa si postezi poza sau filmul intregii operatiuni la acest link. Castigi cu aceasta ocazie un premiu garantat. Bine de stiut! 😉 De asemenea, poti castiga prin, tragere la sorti, 2 tablete i-pad pe saptamana sau, marele premiu, un weekend in Italia pentru intreaga familie.
Mai multe detalii despre campanie, inscriere, premii, dar si inspiratie pentru pizza delicioasa poti gasi la acest link.
Spor la gatit si distrat in familie! Va las cu pozele de la sesiune noastra de joaca de weekendul trecut. Din care a rezultat cea mai buna pizza pe care am mancat-o vreodata. Imi lasa gura apa. Duminica facem fix acelasi lucru. 🙂
Felicitari Ruxandra,esti nemaipomenita.Din pacate doar azi am descoperit blogul tau,dar de-acum inainte o sa te citesc zilnic.Ai o naturalete in descrierea trairilor tale cum rar am intalnit.Chiar ma regasesc in multe dintre articolele tale.Ma bucur ca te-am descoperit!Spor in continuare!
Ah, ce ma bucur sa aud asta! Multumesc tare mult! din fericire ai descoperit astazi blogul 😉 dupa asa mesaj frumos, deja mi-a crescut starea de bine la cote alarmante. :)) te astept cu drag aici!
buna Ruxandra esti o mamica model…pt mine cel putin o famile minunata sunteti si ma bucur ca te-am descoperit…ma pun acum sa fac si eu piza din retetele tale pt baiatul meu nicholas de 2 ani si 7 luni…e mare fan piza!!!pupici
ce frumos mi-ai scris! <3 multumesc din suflet, te imbratisez!
sa iasa pizza delicioasa pt Nicholas! 😉
Buna Ruxandra întâmplator te-am descoperit și sunt foarte bucuroasa.Apreciez mult eforturile tale pe care le depui întreținând acest blog cu sfaturi prețioase pt noi.Felicitari pt perseverenta și consecventa cu care ne uimești.Esti o mămica minunata pt îngerașii tai frumoși!Mult succes!!!👏👍
Multumesc frumos pentru acest mesaj minunat care m-a bucurat mult! Te imbratisez! <3
Oare a cata oară revin la retetele tale de pizza, de vreo 2 ani încoace? 🙂 aluatul iese exact pe gustul nostru, the best 😉
Mulțumim pentru minunatele retete, ești o mămica frumoasa, activa și descurcăreață!
Multumesc din suflet, stii ce ma bucur? <3 te imbratisez!