E o veslie si o harmalaie la noi in casa seara si in weekenduri, cand ne strangem toti patru si incingem tot felul de jocuri, incat daca am locui la bloc, cred ca ne-ar evacua vecinii. Copiii sunt argint viu, au o pofta de joaca maxima, noi tinem pasul cum putem.
Avem o lista de jocuri preferate, numai bune de practicat in mijlocul sufrageriei, de mari si mici deopotriva. Unele-s de cand eram eu de-o schioapa, pe altele le-au inventat copiii mei sau le-am descoperit cu diverse ocazii.
Asa ca daca sunteti in pana de idei de activitati pentru zilele ploioase sau pentru alte ocazii cand petreceti timp in casa, ati venit in locul potrivit.
Huta cu caruta, pan’ la baba Mariuta
Jocul asta era bucuria copilariei mele si nu aveti nevoie decat de o patura si de propriile brate ca sa il duceti la bun sfarsit.
Numai ce incepeam sa trag de bunicii mei: Huta, vreau huta! Si pregateau dragii de ei o patura, apucau cate un capat fiecare, ma invitau sa ma asez confortabil, ca intr-un hamac, si incepeau sa ma legene iar si iar. Cum ma puneau jos, cum ii imploram sa continue, de lasau deoparte oboseala si durerea de maini si o luau de la capat. Cantau asa: „Huta-huta cu caruta, pan’ la baba Mariuta!!!” Uraaa! strigam si Doamne, cat de fericita eram in momentele alea!
Huta e si bucuria copiilor mei. Si incerc, asa cum faceau odinioara bunicul si bunica, sa ii dau mult si tare, pana ii vad cu gura pana la urechi si cu ochii umezi de entuziasm.
Cand sunt singura cu copiii si n-am cu cine sa ma fac hamac pentru ei, ii pun pe rand sau impreuna pe o patura si ii tarasc pur si simplu pe parchet. Le place si asa, dar tot huta e mai tare.
V-ati ascunselea
Clasicul v-ati ascunselea merge jucat in curte sau in fata blocului, dar la fel de bine puteti incinge cateva runde si in casa. E asa inventiv Albert si gaseste atatea locuri in care sa se piteasca, incat greu il gasesc: in dulap, sub pat, dupa usa de la spalatorie sau dupa birou. Asta mic pufneste imediat in ras si atunci il descopar. Sau merge motanul inainte cu coada ridicata si imi da de inteles ca ar fi zglobiii prin preajma.
Bataia cu perne
Avem doua canapele in sufragerie si ambele sunt ticsite cu perne gri si albe. Iar cand ne vine cheful, ne inarmam cu cate o perna pufoasa si incepem harjoana.
Daca as fi incins cu frate-miu o „bataie” dintr-asta cand eram mici, sigur ne certau zdravan ca ridicam praful. Dar eu am observat ca praful se ridica oricum in maximum o ora de la cea mai riguroasa curatenie generala si atunci de ce sa ma stresez? Asa ca bataia cu perne este acceptata in casa noastra, alaturi de alte jocuri ridicatoare de praf, dar aducatoare de bucurie, cu conditia sa respectam niste reguli care tin de sigutanta.
Prins si invartit
Eu si tatal lor stam unul langa altul la un capat al sufrageriei, iar copiii pornesc spre noi in fuga, din bucatarie, si ni se arunca in brate. Moment in care trebuie sa ii ridicam cat de sus putem si sa ii invartim la 360 de grade. Dupa care o zbughesc din nou in bucatarie si de acolo iar in bratele noastre. Sigur ca amandoi vor sa fie prinsi de M., care e mult mai puternic decat mine si care ii ridica mai bine si mai sus. Pana la urma facem cu randul si reusim sa ii multumim.
Vanatoarea de frici
O metoda numai buna de a-i ajuta pe copii sa isi depaseasca fricile este urmatorul joc: fiecare spune de ce se teme, apoi porneste in cautarea respectivei frici. O prinzi, o nimicesti si gata, ai scapat de ea pe veci. Albert, spre exemplu, a incercat sa scape de teama de intuneric. Asta mic nu prea intelege ce vaneaza, dar ii place tare partea cu calcatul aerului in picioare.
Cursa in patru labe
Ideea e asa: porniti cu totii in patru labe de la un capat la celalalt al camerei, fiecare avand grija sa isi incetineasca adversarul prin impingeri usoare din lateral. Si numai ce te vezi deviat de la traiectorie cand in stanga, cand in dreapta, ca urmare a excesului de zel de care dau dovada adversarii. Motiv numai bun sa razi cu gura pana la urechi. Mai putin important cine castiga cursa nebuna.
Acrobatul
Albert e mare acrobat, nu v-am spus, dar periodic dam reprezentatii de circ pe canapeaua din sufragerie. Il ridic pe genunchi si il las sa stea asa, in echilibru, si sa se bucure de aplauzele numerosilor nostri spectatori inchipuiti. Il iau la rand pe asta mic si continui sa ii rulez, cand pe unul, cand pe altul, pana ma lasa picioarele. Voi aveti acrobati prin casa? Ia incercati, cine stie ce talente descoperiti. Macar cu o runda de distractie va alegeti sigur, ai mei sunt tare incantati sa fie tinuti asa.
Calutul
Albert o face uneori pe calutul pentru frate-su sau noi, parintii, ne lasam calariti de copii. Am geunchii varza dupa ce dau cateva ocoale de sufragerie pe post de calut pentru Albert sau Aris, dar ce nu face omul pentru bucuria copiilor.
O alternativa mai blanda ar fi sa ii iei in spate, in loc sa mergi in patru labe cu ei pe tine. Atat timp cat prinzi viteza, se lasa cu distractie. Si mai amuzant este cand alerg cu un un copil in spate si celalalt ne urmareste pe post de zombi. Noi asa facem cel mai des: il incarc pe asta mic si pufos in spate, iar Albert merge taras dupa noi, cu mainile intinse.
Prinsa cu case
Unul dintre noi prinde, in general eu (dar teoretic se trage la sorti persoana), iar ceilalti alearga de colo, colo. Isi stabilesc intai cateva locuri unde nu ai voie sa ii prinzi, deci unde se pot refugia in siguranta, care se cheama „case”, si apoi topaie intre ele. Persoanele prinse ies din joc, pana cand nu mai ramane nimeni in picioare, iar cel care a prins poate fi, in sfarsit, eliberat de datorie.
Ca idee, casele astea sunt gandite de copiii mei in asa fel incat sa nu ii prind in veci. Una este, de exemplu, pe canapea, a doua pe fotoliul de langa si a treia pe scaunul din bucatarie. Sunt asa apropiate, ca mi-e imposibil sa ii ating cand se muta dintr-o „casa” in alta. Eu inchid ochii la situatie, dar voua va propun sa jucati pe bune, ca e mai amuzant.
Jucarii din hartie
Posibilitati nelimitate de distractie sunt si pe platforma Creative Park, despre care v-am mai povestit in toamna. E un serviciu online gratuit prin care iti poti crea jucarii din hartie dupa placul inimii. Sau rame foto, felicitari, calendare, chiar accesorii pentru o super petrecere de ziua celui mic. E bine ca modelele sunt impartite pe categorii de varsta si pot fi asamblate usor.
Noi am avut imprimanta PIXMA de la Canon, am conectat-o la telefon, am accesat Creative Park si de acolo am inceput joaca. Ne-am invartit intai printre dragoni, elefanti, lei, oi, modele de avioane fara numar, masini, nave, dinozauri, insecte. Una arata mai bine decat alta. Si-au ales copiii direct niste chestii pentru avansati. Va spuneam ca sunt si astea pe categorii de varsta si de indemanare, asa ca i-am coborat cu picioarele pe pamant la niste modele pentru incepatori. Sa fie masinute, au zis copiii. Si au fost.
Ideea cu platforma asta e asa: dupa ce alegi modelul care iti face cu ochiul, treci la descarcat tiparul si instructiunile, apoi imprimi ce ai descarcat si obtii in final fix ce-ti arata in imagine. Noua ne-au iesit la prima incercare masinutele astea de le vedeti in poze. Pe urma am avansat catre o maimuta, un cocos si o oaie. Dar nu ne lasati sa va influentam, poate visati la unicorni, la cladiri, planete sau la flori, tot acolo le gasiti.
Acum eu fiind complet atehnica, ce nu mi-a placut a fost partea care a tinut de instalat imprimanta si de conectat la telefon. Floare la ureche pentru unii, capat de tara pentru mine. Ma rog, s-au descurcat baietii in final si ne-am bucurat cu totii de rezultat. Cu rezerva de consumabile (tot de la Canon) am stat bine, la fel si cu indemanarea.
Pentru ca implica si decupat si modele mai complexe, e bine sa stati langa cei mici pe toata perioada cat mesteresc la jucarii din hartie. Abia aveti o ocazie numai buna sa petreceti timp de calitate impreuna.
Daca inca esti in ceata sau dimpotriva, te-am facut curios privind platforma Creative Park, poti intra pe site-ul dedicat proiectului sa afli mai multe detalii.
Cam astea ar fi propunerile noastre de jocuri, cu metiunea ca lista ramane deschisa si mi-ar placea sa o completez cu ajutorul vostru. Chiar sunt curioasa ce jocuri in familie va aduc bucurie.
Pentru ca adulti tot suntem, copii uitam sa fim. Iar prin joaca reusim sa ne deconectam cel mai bine de la haosul vietii zilnice si sa ne conectam la astia mici ai nostri. Spor la jucat si la ridicat praful prin casa!
Super, și noi făceam Huta cu bunicii și era cea mai mare bucurie! Spor la joaca, Ruxandra!
Pare simplu cum va Jucați acolo cu hârtia, chiar este? Ii arătam soțului ce simpatica e platforma asta, ne-ar tine picii ocupati! Avem 2 copii de 5 și 7 ani. 😊
sa fie sanatosi! e relativ simplu daca va uitati la modele pentru incepatori si nu va aruncati la chestii complicate, cum au facut ai mei. Bine ca i-am readus cu picioarele pe pamant 🙂 In timp, sigur le veti putea face pe toate.
Faine pozele, chiar arată veselie și fac pofta de joaca! 🙂
Multumim! 🙂
Da, și noi jucam prinsa in casa și copiii au case sau v-ați ascunselea e la ordinea zilei. Te pup, Ruxandra!
Foarte tari ideile de joacă, mai ales cu un număr de copii de la 2 în sus! Multumim Rux!😊
Cu drag! Da, de la doi in sus e distracție, dar merge treaba și cu un copil plus doi părinți implicați in joaca 😊 zi cu joaca multă sa aveți!
Noi ne jucam si baba oarba, concert de cantece la mocrofin..cel mic stie doar pe la la la dar ii plac aplauzele, de-a supermarketul cu casutele de marcat, de-a catei..celor mici le place sa mearga in 4 labe si sa imite catei, se baga sub masa si cer mancare, latta..da-au labuta, asteapta sa fie felicitati si multe altele
Super! Cu dansuri și spectacole de tot felul care se lasă cu aplauze ne lăudam și noi 😊 e minunat ca va Jucați impreuna!