Supa asta are un succes nebun la copiii mei, iar daca le fac si crutoane, sunt cei mai fericiti. Zilele trecute, in timp ce isi sorbea tacticos supa, Albert mi-a zis:
–Mama, asta e mancare dintr-aia old school. Nu ca-mi place, o ador!
-Adica cum old school, Albert?
-Adica pe stilul lui Lali ( care e concomitent bunica bunica lui si cea mai buna bucatareasa din lume). Numai ca a ta e mai gustoasa!
Atââât! Mi-a venit sa ii mai fac un cazan de supa, dar m-am abtinut, ca de, cu tot entuziasmul meu, are si stomacelul lui niste limite.
Legumele pe care le folosesc in general sunt urmatoarele, cu mentiunea ca imi iese multisoara supa din ele (doar am trei pofticiosi la masa si cu mine patru):
- 1 praz
- 2 dovlecei
- 1 ardei gras rosu
- 2 morcovi
- 4-5 cartofi
- o bucata de telina
- 2-3 rosii (ultima data am uitat de ele si am pus niste suc de rosii, catre final)
Sigur ca daca mai aveti si altele prin frigider si ziceti ca ar da bine in combinatie, puteti sa testati.
Asa, si pe langa legume, mai aveti nevoie de:
- ulei de masline
- sare, piper dupa gust
Plus ingredientele secrete, care fac toata diferenta si dau tot gustul:
- o mana de parmezan ras
- o mana de busuioc proaspat
- 4 catei de usturoi (noua ne place mult gustul, deci mai scap si 5)
- 200 ml smantana lichida (puteti incerca si cu smantana obisnuita, mai ales daca aveti pui mici prin casa si vreti sa va iasa o mancare super sanatoasa)
- Curat, spal si tai cubulete telina, morcovii, ardeiul gras si prazul. Le pun la calit in putin ulei de masline.
- Completez cu apa, las sa fiarba, adaug: cartofii, dovleceii, rosiile decojite.
- Apa trebuie sa depaseasca nivelul legumelor cu doua degete sau chiar mai bine. Imi place sa obtin o consistenta buna a supei, nu un terci, si atunci prefer sa am apa suficienta.
- Pisez cateii de usturoi si ii adaug in supa, mai catre final.
- Dupa ce au fiert legumele, pun busuiocul proaspat, dar nu il las sa fiarba deloc, ci il scot cu toate legumele intr-un vas, in care blendez bine legumele si frunzele de busuioc.
- Intre timp, in zeama care a ramas pe foc, adaug smantana lichida si las sa fiarba putin.
- Pun legumele blendate inapoi in zeama, amestec bine cu telul, apoi adaug si mana de parmezan, care se topeste frumos in supa, potrivesc de sare si piper si gata. Inchid focul, pun capacul, las putin sa se aseze aromele acolo si pun mancarea la racit, in farfurii.
Acum sa vedeti cum rezolv cu crutoanele. Daca am timp, tai painea feliata in cubulete, pe care le asez pe o tava tapetata cu hartie de copt. Presar nitel usturoi granulat, stropesc cubuletele de paine cu ulei de masline si le dau la cuptorul preincalzit, pana se rumenesc. Daca n-am timp, bag doua felii de paine la toaster, apoi le tai cubulete si, voila crutoanele!
Daca-mi venea in gand sa mai pastrez putin busuioc proaspat, aveam cu ce sa decorez si bolul de supa si-mi iesea o poza mai faina pentru articol. Asta e, gustul conteaza si ala e bun sigur. 😉
Sa aveti pofta!
Incearca sa pui putin chimion macinat la final,ii da o savoare deosebita!