PLACINTA CU MERE, CAISE SI…dragoste

Mi-e tare drag sa fac aceasta placinta pentru ca puiului meu ii place sa ma ajute: e incantat sa amestece ingredientele, sa framante aluatul, sa guste din compozitie si in final sa isi faca propriile placinte din bucatile de aluat care imi raman (i se si vad manutele intr-una din poze). Nu tot ce fac in bucatarie il atrage, dar probabil are reteta aceasta ceva special. Chiar daca treaba in sine merge mult mai greu cu Albert langa mine, intreaga experienta e o bucurie (pe care ne-o rezervam in special duminica). Reteta originala era cu visine, dar am descoperit ca iese mai gustoasa in combinatia aceasta de fructe. Rezultatul final face sa merite efortul (care de altfel nici nu e prea mare). Am facut oricum si multe poze, in speranta ca va usurez munca. Haideti sa vedem intai de ce ingrediente aveti nevoie (eu folosesc, pe cat posibil, produse bio).

Pentru compozitie:

  • 6 mere
  • 1 borcan mare compot de caise (aleg variantele care contin doar apa, zahar si fructe, fara conservanti)
  • 50 gr unt bio
  • 120 gr zahar  brut (eu am pus 150 gr ultima data, dar parca mi-a iesit cam dulce)
  • scortisoara
  • 3 linguri amidon

pentru aluat:

  • 500 gr faina
  • 100 gr zahar pudra brut
  • 250 gr unt la temperatura camerei
  • 2 oua bio batute usor
  • lapte bio (foarte putin, aproximativ 50 ml)
  • un varf de cutit praf de copt (pentru fragezime)

Dati merele pe razatoare, caliti-le in unt si adaugati compotul de caise (fructele cu tot cu zeama, e important pentru a obtine consistenta buna). Adaugati si zaharul; intre timp dizolvati amidonul in putina apa si, dupa ce s-a topit zaharul, adaugati-l in compozitie. La final puneti si scortisoara, amestecati, inchideti focul si lasati sa se raceasca. E timpul pentru aluat. Amestecati faina cu zaharul pudra, praful de copt si untul (la temperatura camerei, taiat cubulete). Framantati cu varful degetelor pana obtineti consistenta pesmetului. Adaugati apoi ouale batute usor si laptele, framantati bine. Impartiti aluatul obtinut, astfel: 2/3 le intindeti cu degetele in forma pe care intentionati sa o folositi la copt, iar 1/3 o folositi pentru a crea impletitura de deasupra. Dupa ce ati intins aluatul in forma, intepati-l cu furculita din loc in loc si dati forma cu totul la frigider. Intre timp intindeti o foaie din aluatul ramas si decupati fasii. Scoateti forma din frigider, turnati compozitia de fructe (racita) peste aluat (in principiu ar trebui sa va mai ramana ceva, in functie de dimensiunea formei pentru copt, dar se poate manca si asa, e ca un gem, tare buna) si desupra realizati impletitura din fasiile taiate. Sper sa va dati seama din poze cum sta treaba cu impletitura, dar daca totusi nu va iese, puteti intinde foaia de aluat si o puneti ca atare, peste placinta. Dati totul la cuptor, 180 grade, aproximativ 50 de minute (pe mine ma ajuta mult cuptorul electric Franke, coace exact asa cum trebuie). Cam asta e! Noi o mancam calduta, alaturi de putina inghetata cu vanilie si caramel (super combinatie). Poate va e pofta deja, asadar spor la treaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.