INVARTITA CU MERE SI PRUNE

Reteta invartita cu mere si prune, placinta

Tot din retetele mamei. Mor dupa placinta asta, dar n-as pune mana s-o fac, pentru simplul motiv ca ii iese ei atat de bine. Si-mi place sa-mi fie pofta tare si s-o rog sa-mi faca. Dupa care stau nerabdatoare ca un copil pe langa mama, pana termina de framantat aluatul, de dat merele pe razatoare, de pus totul cap la cap si de bagat placinta la cuptor. N-o ajut, n-are nevoie… Ii place sa ma aiba in preajma cat gateste si sa povestim de-ale noastre. La final, pazesc cuptorul pana e gata rumenita invartita (de parca se face mai repede daca stau cu ochii pe ea) si mananc macar un coltisor, chiar daca e fierbinte rau.

-E buna?

-Daaaaa!!! Niciodata nu ti-a iesit asa de bine!

Zambeste… zambesc… si data viitoare cand face invartita avem fix aceeasi discutie. Nu s-a schimbat nimic din copilarie.

Ingrediente:

1/2 kg de faina;

o cana cu lapte;

1 cub de drojdie;

2 oua;

1 galbenus de ou;

1 praf de sare;

3 mere;

4-5 prune (sau gem, daca nu aveti prune proaspete);

ulei (aproximativ o canita);

zahar brun si scortisoara pentru presarat;

seminte de floarea soarelui, 1 pliculet de zahar vanilat (optionale);

Cum se prepara:

Se pune faina intr-un vas, se face o gaura la mijloc si se faramiteaza drojdia deasupra. Adaugam praful de sare si ouale usor batute. Framantam din aceste ingrediente un aluat, adaugand treptat din lapte, pentru a obtine un aluat care se desprinde usor de pe mana. Din acest moment incepem sa-l framantam cu ulei, pana cand aluatul devine foarte elastic.

Merele se spala bine si se dau prin razatoarea mare. Prunele se spala si ele bine si le scoatem samburii.

Se intinde aluatul pe masa de lucru cu sucitorul, apoi punem ulei si presaram zahar brun pe toata suprafata . Pe jumatate din foaia de aluat se pun merele rase si prunele, iar deaspura presaram scortisoara (optional, si un pliculet de zahar vanilat). Apoi se ruleaza  aluatul si se pune sub forma de melc intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei.

Se bate un galbenus de ou si se unge cu el aluatul, dupa care se presara seminte de floarea soarelui. Se da totul la cuptorul preincalzit la foc mediu, timp de aproximativ 30-45 de minute. Daca merele sunt zemoase, ele vor lasa un suc pe hartia de copt. In timpul coacerii, se ia zeama respectiva cu lingura si se toarna pe placinta, ceea ce ii va da un aspect lucios.

Ati terminat, pofta buna! 🙂

Articole pe aceeasi tema

2 Comments

  • Elena Z
    27/10/2015 at 7:51 pm

    Bunica mea îmi făcea cea mai buna Învârtita, însă cu nuci si zahăr!!! Ce vremuri… 😉 cred ca o sa o rog ma mama sa încerce rețeta voastră!

    • ruxandra
      Ruxandra Luca
      27/10/2015 at 9:57 pm

      pai si eu o s-o rog pe mama sa-mi faca invartita cu nuci si zahar 🙂 deja mi-e pofta! spor la gatit!

LEAVE A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.