Ce este important să știi despre alăptare. Recomandările medicului Ana Culcer

Ruxandra Luca, sling, purtare bebelus

Am cunoscut-o recent pe doamna doctor Ana Culcer, cu ocazia unui interviu pentru rubrica mea de parinteala de la Neatza cu Razvan si Dani. Am vorbit cu dansa cate in luna si in stele despre ingrijirea puiului de om in primul an de viata. Si am invatat sau inteles mai multe din aceasta discutie de 30 de minute decat, poate, din zece carti. Pentru ca doamna doctor explica totul frumos si pe intelesul tuturor, din experienta sa de jumatate de secol, cu peste un milion de copii. Ana Culcer e si un om minunat, sa stiti, nu doar specialistul de care vorbeste toata lumea. E blanda si calda, asa,  iti vine sa te intinzi cu dansa la povesti si sa uiti ca nu are prea multe clipe libere, pentru ca e mereu asteptata la cabinet de oameni mari veniti cu oameni mici la consult, din toata tara.

Mi-am propus sa impart cu voi tot ce dansa mi-a explicat despre ingrijirea bebelusului, cu ocazia interviului pentru TV, intr-o serie de articole grupate pe teme diverse. Incep cu alaptarea, stiu ca e un subiect de mare interes, avand in vedere multele mesaje primite de la mame dupa difuzarea interviului  cu Dr. Culcer.

Ma gandeam si eu, pe cat de frumoasa a fost povestea mea de alaptare cu Aris, sa fi stiut in plus o parte din lucrurile astea de aici, si mai frumoasa si mai lina o faceam. Lasa ca stiu la urmatorul, in caz ca ma mai incumet la bebe 3.

Iata ce spune despre alaptare doamna doctor Ana Culcer, medic primar pediatru, doctor in stiinte medicale:

Când punem copilul prima data la sân

Din prima jumatate de oră, copilul ar trebui pus lânga mamă si la sânul mamei, in maternitate. Separarea copilului de mamă, 2-3 zile, este o foarte mare greseala.

Eu stiu ca este o epidemie de cezariene, dar copilul poate suge de la mamă dupa ce a iesit din sala. Eu am lucrat la Municipal si am pus imediat copilul, cand mama a ajuns in salon. Unii au fost pusi piele pe piele chiar in sala de nasteri. Uneori, nu poti, copilul este dus si i se face toaleta. Dupa care, imediat ce mama a ajuns in salon, chiar de terapie intensiva, i se duce copilul si se pune la san.

Ideea ca nu are lapte ca a facut cezariana este o mare eroare. Pui copilul, vine laptele, nu pui copilul, nu vine laptele. Cererea si oferta, singurul loc din economia romaneasca unde functioneaza este aici.

Cât ținem copilul la sân

Putem gresi pentru ca vrem sa il tinem foarte mult la sân, vrem sa il tinem cu orele, pentru ca ni s-a parut noua ca nu a mancat. Si azi am avut o mamica: mi se pare ca nu am lapte, mi se pare ca nu suge destul, desi il tin cate o ora. Nu trebuie sa il tii o ora. In momentul in care copilul cauta si suge, il tii. Incerci sa il misti, pentru ca la san au tendinta la adormire, si observi:

  • daca suge in continuare, il mai lasi la sân.
  • daca nu mai suge, doarme si scapa sanul din gura, atunci il lasi sa doarma.

Cât alăptăm?

Nu eu am hotarat, OMS-ul si UNICEF-ul considera ca 6 luni exclusiv țâță. Și dupa 2 ani si jumatate, un copil care ia 2 portii de lapte de mama are asigurata o treime din nevoile nutritive si anticorpi, hormoni, vitamine. Copilul mananca indirect tot ce mananca mama si e obisnuit si cu gusturile mamei.

Devine vreodata laptele de mama apa chioara?

NICIODATA! E adaptat varstei copilului:

  • la nastere avem colostru, care e foarte concentrat. In doua picaturi, ai cat nu ai intr-un litru de alte lucruri. Acolo ai foarte multi anticorpi, factori nutritivi.
  • Dupa 2-3 zile, avem lapte de tranzitie, care e omogen si destul de consistent.
  • Dupa doua saptamani, avem lapte matur: lapte de inceput, care echivaleaza cu supa, cu ceaiul, deci felul intai. Si ai si felul doi, care este un lapte mai consistent.

De aceea, dupa doua saptamani, trebuie sa alaptam o masa un san, o masa un san.

Daca unele mame au fixul ca nu au destul lapte, pot pune si la sanul al doilea, dar masa urmatoare o incep cu sanul doi si termina cu primul, ca sa isi ia copilul si laptele de la sfarsit. Daca dam doar laptele de inceput, copilul se baloneaza, pentru ca acolo e apa cu lactoza multa, adica zaharuri. Si il baloneaza, fermenteaza si nu ii da suficiente calorii. Laptele de sfarsit are si proteine si lipide si il hraneste foarte bine.

Nu are nevoie de nimic altceva: ceai, apa. Pentru ca are intr-un singur sân aperitiv, felul întâi, felul doi si desertul.

Suzeta, da sau nu?

Nu suzeta, nimic, nici un supliment si nici un intermediar intre tâță si gura si atunci copilul nu face nici o infectie. Altfel, suzeta ajunge pe jos. De multe ori, din pacate, ajunge si in gura unui adult, ceea ce e total contraindicat!

Suzeta este sursa de infectie: copilul o arunca peste tot si apoi o baga in gura. Nu pot sa il supraveghez non-stop. Daca nu ia suzeta de la inceput, nu stie ce e aceea. Cat despre deget, din uter isi sug degetele. Din luna a cincea de viata intrauterina, o sa ii vezi la ecograf cu un deget sau ambele in gura. Astfel, invata sa isi duca mancarea la gurita cand incepem diversificarea.

Cat de des alăptăm?

Inainte era metoda nemteasca: la 3 ore, scoli copilul. Problema cu hranitul la 3 ore (alaptat sau biberon) a cazut de mult. S-a vazut ca unii copii digera mai repede, unii digera mai greu. Si la san, dupa ce au primit laptele de inceput, li se face sete. Cand le e sete, sug putin! Cand le e foame, sug mult! De aceea, acum, se merge pe alimentatie la cererea clientului.

Trezim copilul sa îl alăptăm?

Unii copii au o burtica mai mica si sug mai des. Unii au o burtica mai mare si sug mai mult si dorm mai mult. Daca le e sete si au supt putin, se scoala mai repede. Daca le e foame si au supt mai mult, dorm mai mult si nu trebuie sa ii trezim! Ii strici si foame, ii strici si somn.

Întreb orice mama: „Daca eu te trezesc la miezul noptii si iti spun haide sa mananci? Imi dai si doua palme.”

Copilul cere singur. In natura, orice pui, cand i s-a golit burtica, merge si suge singur. Nu ii pune nimeni ceasul, nu il scoala nimeni. Si sunt animalute care nu schimba sanul, fiecare pui cu sanul lui.


Sper ca aceste informatii sa iti fie de folos maxim, sa iti deschida ochii si calea spre povestea de alaptare la care visezi cu puiul sau puii tai. Sa ne auzim cu bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.