Eu merg la sala de vreo 3 ori pe saptamana si, cu siguranta, daca nu as avea 2 copii si o viata gravitand in jurul lor, as fi acolo zilnic. Si as face step aerobic pana nu as mai putea, ca nimic nu ma relaxeaza, si tonifiaza, si incarca de bine, ca topaitul pe coregrafii de step.
Puterea exemplului
Teoretic, n-am timp pentru sport, practic, imi gasesc. Si copiii mei vad ca merg cu regularitate la sala, chit ca sunt nedormita, chit ca afara ploua, ninge, sau ne topim la 40 de grade.
Atunci, prind si ei drag de sport. Puterea exemplului e cea mai importanta! Nu te astepta ca puiul tau sa fie mare amator de miscare, daca te vede ca stai mai mult intre patru pereti, tolanit pe canapea, cu ochii in telefon, laptop sau televizor. Spre asta va tinde si el.
In cazul nostru, bebe Aris e obisnuit cu topaitul inca de pe vremea cand era in burtica si mergeam amandoi la sala aproape zilnic. Cat despre Albert, il iau cu mine la sport de ani buni. Mai ales in vacante, e mereu prezent. Au fost perioade in care eu mergeam aerobic, el la inot. Orele noastre incepeau si se terminau simultan.
Albert nu e strain nici de miscarea in aer liber: cand nu iesim in parc sa ne consumam energia, recuperam cu harjoneala prin curte sau cu cate o vanatoare de broaste prin cartier (si dupa ele alergi, nu gluma, doar ca sa ai ce elibera 5 minute mai tarziu). Bebe Aris e si el nelipsit din jocurile noastre.
Beneficiile sportului pentru copii
In conditiile in care un sfert dintre copiii romani sunt supraponderali sau obezi, este atat de important sa le indrumam de mici pasii spre alimentatie sanatoasa si sport. Orice forma de miscare e binevenita, atata timp cat e facuta cu placere. E mai putin important daca exceleaza sau nu la sportul practicat, desi, desigur, este minunat sa aiba rezultate foarte bune.
Exercitiul fizic practicat cu regularitate creste calitatea vietii, iar copiii care fac sport au toate sansele sa se transforme in adulti pasionati de miscare si viata sanatoasa. Iar in adolescenta, atunci cand apar tentatii precum tigarile sau alcoolul, ei vor sti care este alegerea corecta.
Dincolo de beneficiile fizice, ii ajuta din punct de vedere social si le imbunatateste performantele scolare. Competitia creeaza motivatie, iar un copil motivat se va descurca mai bine in scoala si, mai tarziu, in viata de adult. In sport memorezi, repeti, inveti, lucruri de care ai nevoie si in sala de clasa.
Copiii care fac sport stiu o lectie importanta: uneori castigi, alteori pierzi, conteaza sa treci peste dezamagire si sa mergi mai departe. Fairplay-ul e parte din viata de sportiv.
Incearca sporturi noi
In ultima vreme, Albert n-a mai vrut la inot si ne-a cerut sa faca si o pauza de la Aikido. A facut el sport de capul lui cat a facut, pe la locul de joaca, iar acum are pofta de ceva nou: de fotbal. Nu dintr-asta jucat zilnic in curtea casei cu taica-su, cu mine sau cu fratiorul, atat cat poate si asta mic. Vrea fotbal pe teren, cu antrenor, cu minge ca lumea, cum spune el, cu reguli, cu echipament.
Am inceput sa ma interesez si am descoperit ca ideea lui e tare buna, fotbalul poate face atatea pentru copiii nostri. Avem si cateva optiuni de scoli in apropiere, plus timp berechet pentru testat sporturi noi in lunile de vacanta.
De ce e fotbalul o optiune buna pentru copilul tau
Fiind un sport de echipa, ii incurajeaza pe cei mici sa colaboreze intre ei pentru a obtine un rezultat bun. Astfel, isi dezvolta abilitatile sociale. De asemenea, copiii care joaca fotbal au mai multa incredere in ei si sunt mai deschisi spre nou.
Ii ajuta si pe partea de forta, coordonare si flexibilitate, plus, le asigura sanatatea cardiovasculara. Lucru deloc de neglijat, atata timp cat in tara noastra bolile de inima fac ravagii in randul populatiei adulte.
Fotbalul ii mai invata pe copii ce inseamna responsabilitatea, iar eu chiar as vrea sa mai lucrez cu Albert la capitolul acesta. Esti responsabil fata de tine, dar si fata de antrenor si colegi. Doar fiind serios si muncitor, vei putea obtine rezultatele pe care ti le doresti si la care viseaza intreaga echipa.
Daca nu vrei sa ratezi ocazii importante in timpul meciului de fotbal, trebuie sa fii numai ochi si urechi la ce fac ceilalti jucatori pe teren. Astfel, iti dezvolti atentia si capacitatea de concentrare. Ia in calcul ca totul se desfasoara in ritm alert, de aceea trebuie sa gandesti si sa actionezi rapid.
Si, cand nu joci fotbal, e tare amuzant doar sa privesti un meci. Ma rog, pentru mine nu, dar stiu o multime de familii care petrec timp de calitate in felul acesta. Copiii invata despre tarile lumii, isi dezvolta capacitatea de concentrare si isi intaresc relatia cu parintii. Poarta cu totii tricouri specifice, flutura steaguri, aclama, traiesc impreuna meciul.
Cum te poti racori dupa sport (P)
Dupa o portie buna de miscare: inot, fotbal sau o simpla harjoneala prin curte, merge si o branzica inghetata cu fructe. Albert are rezerva lui de Danonino in congelator si nimeni nu se atinge de ea, ca se lasa cu suparare. E si normal, la cat de racoritor e desertul si cat de simpatice sunt betele lor de inghetata. Sunt in forma de jucatori (s-au ales 12 sporturi) si, dupa ce mananci branzica inghetata de pe ele, le poti folosi linistit la joaca, la desenat sau la descoperit sporturi noi. Nu mai spun de simpaticele sticlute Danonino de baut, imbracate in echipament sportiv, care sunt numai bune de introdus in jocurile celor mici si de folosit drept pretext pentru a le povesti lucruri interesante despre lumea sportului.
De ce va povestesc de Danonino? Pentru ca de aici a pornit ideea articolului. Noua lor campanie “Spune Da sportului” ii incurajeaza pe cei mici sa descopere si sa practice sporturi noi. Mi se pare o idee minunata si o campanie binevenita, careia ma alatur cu drag.
Daca suna interesant ceea ce ti-am povestit deja, te invit sa accepti provocarea Danonino si sa spui DA sportului. Incarca pe pagina de Facebook Danonino o poza cu micutul tau cum se distreaza jucand fotbal si vei fi recompensat cu premii.
In concluzie
Nu uita ca cea mai buna metoda prin care iti poti incuraja copilul sa faca sport este propriul exemplu.
Fa miscare cu regularitate si vei vedea cum cel mic isi va dori acelasi lucru.
Nu ezita sa il familiarizezi cu sporturi diferite, ofera-i optiuni si vezi ce ii face cu ochiul. Incurajeaza-l in directia respectiva, fie ca exceleaza sau nu la sportul ales.
In curand, vor incepe Jocurile Olimpice de vara de la Rio, iata ce ocazie buna pentru a-l introduce lumea sportului si a-i trezi apetitul pentru miscare si viata sanatoasa, in general.
Sa va bucurati de vara si de miscare in familie!
Eu nu merg ‘organizat’ la sport, de cand am nascut, ca nu sta fata fara mine si nici nu sta cuminte undeva, sa imi fac eu antrenamentul OK. Dar facem ENORM de multa miscare, are mingi, cart, biciclete, trotinete etc. Mergem in parc aproape zilnic, iesim in curte, la padure etc. Alearga, se catara, paseaza cu mingea.
Inca nu o duc la sport (am incercat la inot ‘baby class’ anul trecut, dar nu i-a placut). Poate reincercam inotul, ca acum nu mai e atat de speriata de straini, plus ca incepe ea sa ceara asta. Ma foarte gandesc sa o dau la fotbal, este chiar talentata la chestia asta, desi nu are inca 2 ani jumate. Sigur va face si un sport ‘organizat’ cat de curand, momentan o alergam noi.
Este clar ca sportul le face foarte mult bine si noi dorim sa creasca facand miscare. Impreuna cu o nutritie foarte atenta, o vom putea pune pe un drum bun in viata.
Nici eu nu m-am putut apropia de sala inainte ca Bebe 2 sa implineasca 1 an. Alaptat fiind, eram non-stop impreuna. Acum, la 1 an si 3 luni, deja poate sta ore bune fara mine, chiar ziua intreaga daca e nevoie. Deci pot sa-mi fac antrenamentele. Mai cu cel mare dupa mine, mai pe fuga, dar pana la urma imi iese treaba. Spor la miscare in continuare, sanatosi sa fiti!
Felicitari pentru grija pe care o ai ca cea mica sa aiba un stil de viata sanatos!