Amintiri din copilarie
Toata copilaria am locuit in acelasi bloc cu bunicii mei din partea mamei. Noi la etajul unu, ei fix deasupra, la doi. E lesne de inteles unde imi petreceam cea mai mare parte a timpului…
Bunicii mei nu aduceau a personaje de basm, dar copilaria pe care mi-au oferit-o a fost clar una de poveste. Bunica n-a purtat vreodata batic, iar bunicul n-avea barba alba si lunga, maini tremurande ori toiag. Nici casuta la tara cu prispa si flori n-aveau. Erau doi oameni (inca) tineri (cel putin in ochii mei) si frumosi, care locuiau intr-un apartament cu trei camere de la marginea orasului. Acolo s-a scris povestea frumoasa a copilariei mele.
Bunicul nu mai e, bunica mea draga a ramas in apartament, cu aceleasi covoare, tablouri pe pereti, aceleasi piese de mobilier si bibelouri care te fac sa crezi ca timpul a stat in loc . Si ma asteapta mereu la ea, ca in copilarie, cu zambetul cald si cu toate bunatatile pamantului proaspat scoase din cuptor. Acum ne despart sute de kilometri, pe atunci era doar un etaj intre noi. Cum il urcam, cum paseam in poveste.
Bunicul imi citea din cartile de istorie, ma plimba cu bicicleta lui, imi dadea sa mananc mere dulci si rosii si-mi crestea toti iepurii si puii de gaina pe care ii caram acasa. Bunica ma invata sa socotesc, imi gatea orice-mi poftea inima si ma hranea pe cand eram micuta tare, in timp ce-mi spunea cele mai frumoase povesti. Toate erau din capul ei, nu le citise pe nicaieri. De dragul povestilor bunicii nu-mi venea sa ma mai ridic de la masa.
Asa calzi si buni erau bunicii mei! I-am adorat! Nu-mi amintesc sa fi ridicat macar glasul la mine vreodata. Si eram un copil nazdravan, ca toti ceilalti de varsta mea, incapatanata peste masura si pretentioasa la mancare, mereu dornica sa fac exact contrariul a ce era asteptat de la mine. Le-am cam dat de furca!
Bunicii mei nu au citit carti de parenting la viata lor, dar manati de iubirea aceea mare pe care mi-o purtau au facut fata tare bine provocarilor cresterii unui pui de om si mi-au lasat cele mai frumoase amintiri pe care le-ar putea avea cineva din anii copilariei. Trebuie sa le fi venit si lor sa-si bage mainile in coditele mele, sa zbiere, sa ma inchida in camera sau sa ma oblige sa stau la colt. Totusi, aveau zambetul acela intiparit pe buze si caldura in suflet, imi vorbeau mereu calm si cumva ajungeau la mine, ma faceau sa inteleg ca e bine sa dorm la pranz, sa-mi mananc legumele, sa merg la gradinita. Si le faceam pana la urma, le faceam pe toate de dragul lor.
Caut raspunsuri
Povestind toate acestea, cresterea copiilor pare o treaba simpla, frumoasa si fireasca. Dar stim prea bine ca nu e asa mereu. Ai un job stresant, viata ta se deruleaza pe repede inainte, incerci sa faci 1000 de lucruri zilnic si in acelasi timp sa fii cat mai prezenta in viata copiilor tai: sa te joci cu ei, sa-i asculti, sa-i impiedici sa-si scoata ochii cat nu esti prin preajma. Doar iti iubesti copiii pana la cer si inapoi, dar nu-i suficient, ca te lovesti de situatii cand efectiv nu stii cum sa reactionezi sa le fie bine si lor si tie. Si-atunci cauti raspunsuri: citesti tot ce-ti pica in mana, mergi la conferinte, asculti, pui cap la cap, intelegi, aplici. Eu fac multe lucruri din instinct si le fac bine, vad ca e armonie in familie, copiii sunt bine, la fel si noi. Pentru altele am nevoie de sprijin: cat traim invatam si astfel devenim parinti si oameni mai buni.
Invitatie la conferinta
Apropo de asta, vreau sa va povestesc despre un eveniment care se anunta tare interesant pentru noi, parintii. Am aflat recent de venirea la Bucuresti a Laurei Markham, doctor în psihologie clinică, fondator al www.ahaparenting.com, autor al cărților “Părinți liniștiți, copii fericiți: cum să înlocuim țipetele cu conectarea” și “Părinți liniștiți, frați fericiți: cum să creștem frați prieteni pe viață”. Ea va sustine la Bucuresti (in perioada 14-15 noiembrie) 4 conferinte, la care am fost invitata sa particip. De altfel, m-am alaturat evenimentului in calitate de blogger oficial.
Ce afli dacă vii la eveniment?
-Cum să ne îndrumăm copiii să coopereze fără să apelăm la țipete, mite, amenințări sau pedepse;
-Cum dezvoltă copiii respect de sine, rezistență la stres și atașamente sănătoase în loc de codependență;
-Cum să nu se mai certe micutii nostri și să creștem frați prieteni pe viață;
-Mai multe despre parentingul liniștit: cum să înlocuim țipetele cu conectarea.
Programul complet al evenimentului si detalii privind inscrierea gasiti aici.
Bine de stiut ca grupurile de 10 persoane beneficiaza de 10% discount, iar cele de 15 persoane de 15% discount. Daca reusiti sa va organizati, trimiteti un mail la conferinte@totuldespremame.ro pentru a primi reducerea sub forma unui cod tip voucher.
Vrei sa mergi cu mine la una dintre conferinte? „Totul despre mame” iti ofera o invitatie la eveniment. Iata ce trebuie sa faci pentru a o castiga:
CONCURS
Tot ce trebuie sa faci este sa lasi un comentariu aici pe blog, la aceasta postare, cu textul „PARTICIP”.
Perioada de desfasurare a concursului este 20-23 octombrie 2015.
Castigatorul va fi desemnat prin random.org in termen de o saptamana de la incheierea concursului si anuntat printr-o postare pe blog.
Invitatia este valabila la una dintre conferinte, la alegere.
Mult succes!
In plus despre DR. LAURA MARKHAM
Dr. Laura Markham este psiholog clinician si mama a doi copii, deci am putea spune ca ii intelege pe parinti si pe cei mici deopotriva.
De cand am primit invitatia de a participa la eveniment, am inceput sa citesc din articolele de pe ahaparenting.com (foarte bine structurat site-ul), pentru ca voiam sa-mi fac o idee despre principiile promovate de Dr. Markham. Mi-au placut ideile de acolo (chiar am inceput sa aplic din ele) si abia astept sa le aud sintetizate si clar delimitate in temele care vor fi dezbatute curand la conferinte. Am reusit sa o vad pe Dr. Merkham si in cateva filmulete postate pe net, mi-a parut tare carismatica, imi inchipui cum va fi live. Cat despre cele doua carti semnate Dr Laura Markham (una abia lansata la Bucuresti, cealalta isi asteapta lansarea pe 27 octombrie), da, sunt urmatorul punct de bifat pe lista mea. Sper doar sa fie bebelusul bun, sa ma pot bucura de o lectura linistita. 🙂
Ramaneti aproape pentru inca doua concursuri cu premii interesante. In curand!
PARTICIP
PARTICIP
Particip
Particip
Particip
Particip
Particip
PARTICIP
PARTICIP
PARTICIP! Cum poate fi mai bine de atat :)?
PARTICIP
Particip
Particip
PARTICIP