Vrem nu vrem, tehnologia e parte din viata copiilor nostri. Cred ca daca stim sa impunem niste limite sigure, astia mici vor bifa mai multe plusuri decat minusuri de pe urma timpului petrecut in fata ecranelor.
Albert a primit in urma cu un an telefonul lui M. vechi. Fara cartela cu numar, il folosea mai mult pentru poze si filmulete. L-am lasat sa isi descarce si cateva jocuri, cu care isi mai clatea ochii in weekenduri sau seara, dupa lectii. Apoi taica-su a venit acasa cu o tableta. Si-o cumparase pentru el, dar a luat-o copilul Albert in primire. Spre deosebire de ecranul mic al telefonului, alta era viata cu tableta.
N-am zis nu, i-am dat voie sa o foloseasca, dar timp limitat (controlat de noi) si pentru chestii inteligente. Adica nu jocuri si atat, voiam sa il vad ca isi pune mintea la contributie si fix asta i-am spus. Iata care mi se par cele mai interesante cinci lucruri pe care le face copilul meu cu ajutorul tabletei.
1. Regizeaza si joaca in propriile filmulete
Ii place sa realizeze tot felul de filmulete in care e scenarist, regizor si actor principal. Intai se filma cu telefonul, apoi a inceput cu tableta. Acum suntem in negocieri (el cu mine, zic) sa ii deschid canal pe YouTube. A urmarit niste vloggeri de varsta lui care testeaza jucarii sau fac diverse lucruri interesante si l-au inspirat. E dispus sa invete cum sa isi editeze singur filmuletele, numai sa aiba propriul canal.
Pentru ca pasiunea lui este sa imbine piesele Lego (din care are saci intregi), cu asta vrea sa inceapa, sa se filmeze cum pune cap la cap roboti, nave spatiale sau tot felul de cladiri si sa dea astfel idei si altor copii. In rest, filmuletele lui pot fi despre orice: vorbeste singur la camera, isi prezinta casa, familia, merge si prin curte si ia la prezentat gradina.
2. Face coregrafii cu fratele lui
Copiii mei sunt mari dansatori la noi in sufragerie. Albert da tonul si Aris il copiaza unu la unu: pun melodiile preferate pe tableta sau, cel mai des, conecteaza tableta la televizor si atunci sa vezi distractie in pasi de dans. Daca nu isi fac propriile coregrafii, apeleaza la o aplicatie care le arata miscari (unele chiar foarte complexe), iar ei le reproduc asa cum pot mai bine. Cand mai baga de la ei, cand merg pe coregrafie, per total, e show seara la noi in casa.
3. Isi dezvolta cultura generala si inteligenta
Ne-a aratat fratele meu o aplicatie prin care primesti tot felul de intrebari de cultura generala. Lui Albert i-a placut din prima sa raspunda la ele, a devenit un joc presarat cu aplauze si sarit in sus la fiecare raspuns corect.
Ce mai face e sa se uite la documentare pe subiectele lui preferate (in primul rand planeta noastra si dinozaurii), din care afla tot felul de lucruri si ma ia apoi la intrebari in masina, sa vada daca eu le stiu. De multe ori habar nu am ce sa ii raspund si atunci se mira: la varsta asta sa nu stii? Ei bine, da, adultii in general si mamele in particular, indiferent de varsta, nu le stiu chiar pe toate.
E minunat ca Albert este intr-un permanent proces de invatare si are o continua sete de cunoastere. Iar informatia care vine intr-un ambalaj atragator e imediat inmagazinata. De asta nu ma deranjeaza ca o primeste prin intermediul tabletei. Sigur ca navigarea pe YouTube are capcanele ei, usor poti da dintr-una in alta, deci suntem mereu atenti la ce face pe tableta.
4. Citeste
De multe ori i se pare mai intersant sa caute pe net textele pe care le are pentru scoala si sa le citeasca direct de pe tableta. O carte mai greu ii pui in mana, tableta insa e asociata cu distractia si o accepta fara probleme, chiar si pentru astfel de preocupari scolare.
5. Petrece timp de calitate cu familia
Poate parea ciudat sa spui ca tableta te ajuta sa petreci timp de calitate cu familia, dar pentru noi chiar asa este. Uneori, ne uitam la filme in timp ce mancam popcorn, ne pune Albert cate un documantar despre pisici (de care e mega incantat), sau ne arata cel mai recent filmulet al lui. E o ocazie sa stam toti patru, bagati unul in altul, sa radem si sa ne simti bine impreuna. Mai ales dupa o runda solicitanta de joaca in weekend, la fix merge putin stat pe canapea si uitat la ceva dragut si potrivit pentru toate varstele.
Ce mai facem uneori este sa gatim impreuna dupa retete video care ruleaza pe tableta. Albert e iarasi incantat la partea asta, da stop, play, imi repeta cantitatile si ingredientele, apoi ma ajuta sa pun totul cap la cap, iar la final mancam in familie.
Sigur, sunt niste chestii de bun simt de care ne tinem ca sa ii protejam ochii si mintea. Ii controlam timpul petrecut pe tableta, nu isi poate descarca singur nimic (jocuri, aplicatii), pentru ca nu stie parola de la cont si verific periodic sa nu stea prea aproape de ecran. Ce mai incercam sa aplicam este regula 20-20-20, pe care o stiu de la Dr. Roxana Cozubas: adica la fiecare 20 de minute petrecute in fata ecranului, privirea se muta 20 de secunde la 20 de pasi departare.
Tot de la Roxana stiu ca astia mici sub doi ani nu trebuie expusi deloc la ecrane (zero, nul, conform Academiei Americane de Pediatrie). Iar intre 18 luni si 5 ani timpul petrecut de copil la ecran ar trebui sa se invarta la o ora (chiar mai putin, daca sunt afectiuni oftalmologice la mijloc). Nu uitati nici de pozitia corecta la birou, care te scuteste de batai de cap mai tarziu.
Intr-o buna zi, Bebe 2 atomic si curios a dat cu tableta de pamant si a spart-o. Nici nu s-a mai putut repara, asa ca de luni bune Albert revenise la telefonul lui taica-su vechi pentru activitatile ocazionale de care va povesteam mai sus.
Numai bine, la inceputul saptamanii am primit pentru testare tableta Lenovo TAB 4 de la Orange. Lesne de inteles cine a sarit in sus de bucurie si a luat-o in primire automat. Angajatul amabil de la Orange a incercat sa imi explice cum functioneaza, dar n-avea sens sa imi incarc mintea cu asta. Stiam ca in doi timpi si trei miscari n-ar mai fi avut secrete pentru Albert. Asa a si fost.
Tableta e subtire si usoara, am citit pe ea ca are doar 320 de grame. Deci e numai buna pentru maini mari si mici deopotriva.
Ce are special este pachetul Kid’s Package, care m-a cucerit din prima. Pachetul contine un amortizor rezistent la socuri, un filtru de ecran pentru ochi sensibili si abtibilduri haioase (care m-au incantat pe mine mai mult decat pe copii). Tableta noastra era neagra si a devenit imediat colorata si plina de viata. Amortizorul rezistent la scouri e mana cereasca daca ai in casa un copil atomic de nici 3 anisori, asa ca Aris la nostru, cel spargator ocazional de lucruri mai mult sau mai putin scumpe.
Lenovo TAB 4 poate fi setata chiar sa blocheze continutul inadecvat varstei si sa limiteze timpul de utilizare de catre copii. Mai mult, include site-uri web selectate manual de către KIDOZ, o platforma de descoperire cu continut pentru copii, care ii ajuta sa gaseasca materiale distractive si relevante de divertisment pe web. Numai bine de stiut. 😉
Citisem ca tableta ofera un sunet impresionant si asa a si fost. Util pentru micii mei dansatori, care isi pot exersa miscarile pe un fundal muzical puternic. Fix ce am nevoie cand sunt franta seara, dar nu mai spun nimic. Bine ca stam la casa si nu avem vecini sus, jos, in rest, copiii sa fie fericti, ca eu oi supravietui.
Trebuie sa va mai spun ceva interesant despre Lenovo TAB 4: pe aceeasi tableta, fiecare membru al familiei isi poate crea propriul cont cu parole, setari si conturi de retele sociale individuale. Nu ca Albert ar avea cont pe vreo retea de socializare, dar tot incearca sa ajunga la al meu si sa isi posteze in voie filmarile, pozele sau desenele si n-are sens sa risc asa ceva. Deci fiecare cu branza lui, cum ar zice tata, cel mai bine si mai sigur asa.
Sigur ca Albert si-a descarcat si doua jocuri, nu i-am luat bucuria asta. Asa repede si-a mai terminat lectiile saptamana asta si asa bine si-a mai repetat rolul pentru serbare, numai cu gandul ca va putea face un joc dupa.
Mosul e pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru seara de Ajun, iar daca il bate vreun gand sa strecoare si tableta asta in tolba, ar fi bine sa stie ca cei de la Orange au o oferta exclusiva pentru Lenovo TAB 4 despre care gasiti mai multe detalii pe site.
Cam astea ar fi impresiile noastre despre tableta. De bine, in general, ca partile negative sunt aceleasi ca la folosirea indelungata si necontrolata a oricarei tablete. Revin la ce spuneam de la inceput: atat timp cat suntem cu ochii in patru, ne informam cum putem pune limite sigure si actionam ca atare, toata lumea va fi fericita.
Foarte tare, chiar ma bate la cap Alex sa ii iau o tableta și nu știam ce sa aleg.
Ce drăguți sunteți! Sărbători fericite! Poate e Moșul darnic și ne bucura și pe noi cu o tableta!