Mamelor, nu mai dezinfectati totul!

excesul de igiena dauneaza

Spun mame, pentru ca noi suntem in general cele cu obsesia asta de a folosi numai substante care omoara 99,9% din bacterii. Umblam cu gelurile si servetelele antiseptice in geanta si avem grija sa ne spalam copiii de enspe mii de ori pe zi cu sapunuri antibacteriene. Asta in vreme ce medicii avertizeaza ca excesul de igiena dauneaza, iar copiii crescuti in globuri de sticla sunt, de fapt, cei care se vor imbolnavi primii.

Am invitat-o pe doctor Iulia Panturu, medic specialist dermatolog, la o discutie ampla pe aceasta tema, intr-un interviu pe care l-am realizat pentru rubrica mea de la Antena 1. Redau esentialul aici, pentru ca informarea corecta e cheia si odata ce intelegem unde gresim, putem incepe sa facem schimbari.

Mai adaug faptul ca Iulia a petrecut aproximaiv o saptamana citind cele mai recente studii pe tema excesului de igiena, special pentru interviul nostru. Asta pe langa anii buni de scoala si experienta directa cu pacientii, deci clar se pricepe la treaba cu igiena mai bine decat multe dintre noi.

Colonizarea microbiana in primele zile de viata este esentiala

Pielea in general stie ce are de facut, atat timp cat nu este agresata. Spalatul excesiv e de rau augur, mai ales in cazul unui nou nascut, care practic este steril (in special daca a venit pe lume prin cezariana). Colonizarea microbiana in primele zile de viata este foarte importanta pe termen lung, apropo de riscul de alergii.

recoltam sau nu celule stem

Nou-nascutii nu au nevoie de baie zilnic

Un nou nascut nu are nevoie sa faca baie din cap pana in picioare zilnic (chiar de doua ori pe zi, cum se intampla in anumite cazuri), ci la 2-3 zile este suficient, mai ales daca are o tendinta de piele mai uscata sau o piele deshidratata, avertizeaza dr. Iulia Panturu. Apa e bine sa fie mai mult spre rece decat spre fierbinte.

Nu transformati camera copilului intr-un salon de spital

Parintii incep sa dezinfecteze totul prin casa dinainte sa vina pe lume copilul, in ideea ca asa isi vor tine odorul sanatos. Retineti ca e foarte important sa pastram un echilibru, cei mici trebuie sa se expuna progresiv la microbi, la murdarie, ca sa isi faca imunitatea. Globul de sticla nu ii protejeaza, ii imbolnaveste!

Studiile arata ca riscul alergiilor este cu atat mai mic cu cat copilul este nascut mai tarziu, in sensul ca are mai multi frati. Explicatia ar fi ca vine in contact cu tot felul de microbi in prima parte a copilariei si isi dezvolta astfel imunitatea.

Cu ce spalam pe jos?

Putem spala pe jos cu orice fel de solutie, nu antiseptica, nu dezinfectanta, nu trebuie sa omoare 99,9% din bacterii, ne linisteste dr. Iulia Panturu. E  important sa fie curat, nu dezinfectat.

Copilul meu mananca de pe jos, ce fac?

Intr-un cuvant: nimic!

„Si noi am mancat de pe jos si noi am pus mainile pe jos, copilul trebuie lasat sa mai linga un bocanc, sa mai faca ceva de capul lui, nu trebuie tinut categoric intr-un glob de sticla.” (dr. Panturu)

Studiile arata ca acei copii care au animale de companie sau care traiesc la tara, la ferme, au risc mult mai mic de alergii in viata de adult decat cei care stau la oras, nu au animale de companie si sunt spalati excesiv, iar totul in jurul lor este dezinfectat.

Sa renuntam la solutii antibacteriene

Nu este indicat sa folosim antibacteriene in viata noastra de zi cu zi si a copilului. Practic, nu dezinfectam intruna. Folosirea zilnica a substantelor antibacteriene usuca excesiv pielea, astfel incat apar iritatii si fisuri care cresc sansele la o infectie, respectiv o alergie a pielii.

excesul de igiena dauneaza

Cand ar trebui sa folosim totusi o solutie antibacteriana?

Toate afectiunile care se transmit prin contact direct sau prin contaminare fecal-orala necesita o dezinfectare mai atenta. Astfel, atunci cand copilul sau noi venim in contact cu o persoana bolnava, care are o infectie cutanata sau o persoana racita, o persoana cu diaree, de exemplu, este indicat sa folosim solutii antibacteriene.

De asemenea, daca cel mic s-a jucat in groapa de nisip, e recomandat un sapun antibacterian dupa, pentru ca exista riscul sa fi intrat in contact cu excremente de animale. La spalarea zilnica insa NU sunt recomandate solutiile antibacteriene.

„Copiii sunt frumosi cand sunt murdari” (dr. Iulia Panturu)

Chiar si in spitale se recomanda sapunuri obisnuite

Studiile au aratat ca asistentele medicale care se spala cu antiseptice frecvent sunt colonizate in cantitate mai mare cu Stafilococ decat cele care folosesc un sapun obisnuit.

Astfel, ultimele recomandari, chiar si in spitale, sugereaza folosirea unui sapun obisnuit, urmat de un emolient care sa refaca bariera pielii, pentru ca personalul medical sa nu se exfolieze excesiv si sa transmita boli pacientior.

Antisepticele folosite in spital se recomanda doar inainte de interventii chirurgicale sau dupa ce personalul a venit in contact cu secretiile pacientului. Deci nu dupa fiecare pacient, pentru orice patologie.

Spalatul pe maini salveaza vieti

Sa fim bine intelesi, ideea nu este in a evita sa ne spalam, pentru ca spalatul pe maini salveaza vieti, salveaza multe persoane de la boli severe. Ceea ce ne ingrijoreaza, de fapt, este folosirea exagerata a antisepticelor.

„Toata lumea are in poseta un gel antibacterian, un gel antiseptic, un dezinfectant, ceva! Asta este problema. In timp, bacteriile isi dezvolta rezistenta la antisepticele obisnuite si atunci vom avea complicatii pe termen lung.” (dr. Iulia Panturu)

Sapunul obisnuit versus sapunul antibacterian

Un sapun practic perturba echilibrul pielii si bariera cutanata, iar noi suntem mult mai expusi in a contacta infectii, respectiv in a le transmite. Pielea lezata, uscata, iritata este contaminata mai sever decat cea sanatoasa.

In mod normal, PH-ul pielii este usor acid si asta ne confera o protectie antibacteriana. In momentul in care el este dezechilibrat practic, riscul de a contacta infectii si de a le transmite mai departe creste semnificativ.

Modificarea de PH se regleaza dupa 45-60 de minute in cazul sapunurilor obisnuite, in vreme ce un sapun antiseptic face o modificare a PH-ului care dureaza chiar o saptamana. E bine de retinut ca pana se reface echilibrul pielii, noi suntem expusi.

Sapunul antiseptic este mult mai agresiv: indeparteaza microbiomul cutanat, indeparteaza si foarte multe din bacterii. Este de folos daca avem o infectie cutanata, dar nu ne este de folos deloc daca pielea noastra este aparent sanatoasa.

Crema hidratanta este esentiala dupa fiecare spalare

Crema hidratanta reface bariera cutanata. Se previne descuamarea de celule (din care 10% sunt bacterii din tot ce pierdem noi zilnic), respectiv protejeaza de contaminari si de transmiterea lor mai departe.

Asa ca in loc sa umblam cu gelurile si servetelele antibacteriene in poseta, mai bine luam emolientul mereu cu noi si il folosim cu incredere. Suntem de n de ori mai protejati asa.

foto, foto, foto, foto, foto

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.