SOCATA (reteta)

Ruxandra Luca, socata reteta
Astazi, am facut cu mama socata, din florile culese de tata si Albert in urma cu doua zile. E bautura care mi-a bucurat copilaria si pe care o facea mereu bunicul. A lui era delicioasa, a noastra nu stiu exact cum va iesi, dar am urmat vechea reteta pastrata de bunica.DSCN1234socata ruxandra lucaDSCN1230

 Noi am folosit:
  • 16 flori de soc mari
  • 1 kg zahar
  • 3 lamai (preferabil bio, pentru ca se foloseste si coaja)
  • 10 litri apa
  • otet (o cescuta de cafea)
  • 1 cub drojdie

Multe retete nu contin ultimele doua ingrediente, dar eu cred ca tocmai acesta e secretul gustului. E foarte important si ca am luat florile din mijlocul naturii, dintr-un loc situat departe de poluarea orasului.

Am spalat florile de soc si apoi le-am pus intr-un borcan suficient de mare pentru a putea adauga ulterior cei 10 litri de apa. Am adaugat zaharul si lamaile (taiate in bucati, pe care le-am stors intai, apoi le-am dat drumul cu totul in borcan).

Am pus putina apa si am amestecat bine, sa se dizolve zaharul. Separat, am dizolvat drojdia in apa si am adaugat-o celorlalte ingrediente. Am pus si otetul. Am completat cu restul de apa, apoi am acoperit borcanul cu tifon.

Asta e tot, acum trebuie sa stea intr-un loc calduros timp de aproximativ 4 zile. Lichidul se amesteca cel putin o data pe zi.

ruxandra luca socataruxandra luca socataruxandra luca socataruxandra luca socataruxandra luca socataruxandra luca socataruxandra luca socataruxandra luca socata

LATER EDIT:

Socata noastra a iesit buna, chiar daca nu e (si nici nu ar avea cum sa fie) la fel ca cea pe care mi-o facea bunicul in copilarie.

Problema este ca am strecurat-o si am pus-o in sticle dupa doar doua zile, nu am asteptat patru, asa cum cerea reteta. In plus, faptul ca am transportat-o de la Bacau la Bucuresti (a fost foarte cald pe drum) i-a mai modificat (cred) gustul. In orice caz, prietenii care au incercat-o au fost tare incantati. Concluziile mele:

-nu mi s-a parut indeajuns de dulce, deci ar trebui adaugat ceva mai mult de 1 kg de zahar pentru 10 litri de apa;
-nu mi s-au parut suficiente florile de soc, era nevoie de mai multa aroma (reteta cere 16 flori mari, eu am pus 17 mici, desi aveam o multime, mi-a fost teama sa nu iasa un gust prea intens- nu era cazul);
-in rest, o bautura numai buna de savurat in zilele calde si oricand.

Acum ca am experienta, ma gandesc la runda a doua (cat inca se mai gasesc flori de soc). Sigur va iesi mai buna!Ruxandra Luca, socata

LATER LATER EDIT:

Am incercat si varianta cu zahar brut si, in afara de culoarea maronie, nu am vazut cine stie ce diferenta. Dimpotriva, am obtinut o bautura mai sanatoasa, cu un gust mai placut. Deci ideea e de pus in practica.

socata zahar brunsocata zahar brunsocata zahar brun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.