


- 16 flori de soc mari
- 1 kg zahar
- 3 lamai (preferabil bio, pentru ca se foloseste si coaja)
- 10 litri apa
- otet (o cescuta de cafea)
- 1 cub drojdie
Multe retete nu contin ultimele doua ingrediente, dar eu cred ca tocmai acesta e secretul gustului. E foarte important si ca am luat florile din mijlocul naturii, dintr-un loc situat departe de poluarea orasului.
Am spalat florile de soc si apoi le-am pus intr-un borcan suficient de mare pentru a putea adauga ulterior cei 10 litri de apa. Am adaugat zaharul si lamaile (taiate in bucati, pe care le-am stors intai, apoi le-am dat drumul cu totul in borcan).
Am pus putina apa si am amestecat bine, sa se dizolve zaharul. Separat, am dizolvat drojdia in apa si am adaugat-o celorlalte ingrediente. Am pus si otetul. Am completat cu restul de apa, apoi am acoperit borcanul cu tifon.
Asta e tot, acum trebuie sa stea intr-un loc calduros timp de aproximativ 4 zile. Lichidul se amesteca cel putin o data pe zi.
LATER EDIT:
Socata noastra a iesit buna, chiar daca nu e (si nici nu ar avea cum sa fie) la fel ca cea pe care mi-o facea bunicul in copilarie.
Problema este ca am strecurat-o si am pus-o in sticle dupa doar doua zile, nu am asteptat patru, asa cum cerea reteta. In plus, faptul ca am transportat-o de la Bacau la Bucuresti (a fost foarte cald pe drum) i-a mai modificat (cred) gustul. In orice caz, prietenii care au incercat-o au fost tare incantati. Concluziile mele:
-nu mi s-a parut indeajuns de dulce, deci ar trebui adaugat ceva mai mult de 1 kg de zahar pentru 10 litri de apa;
-nu mi s-au parut suficiente florile de soc, era nevoie de mai multa aroma (reteta cere 16 flori mari, eu am pus 17 mici, desi aveam o multime, mi-a fost teama sa nu iasa un gust prea intens- nu era cazul);
-in rest, o bautura numai buna de savurat in zilele calde si oricand.
Acum ca am experienta, ma gandesc la runda a doua (cat inca se mai gasesc flori de soc). Sigur va iesi mai buna!
LATER LATER EDIT:
Am incercat si varianta cu zahar brut si, in afara de culoarea maronie, nu am vazut cine stie ce diferenta. Dimpotriva, am obtinut o bautura mai sanatoasa, cu un gust mai placut. Deci ideea e de pus in practica.