Siguranta rutiera a copiilor nostri. Lucruri ce pot face diferenta intre viata si moarte

siguranta auto copii

Vorbeam recent cu Ramona Aur (fiica lui Titi Aur), specialist in siguranta rutiera, si imi spunea ca cei mai multi copii din Romania mor in accidente rutiere. Nu de boli sau alte nenorociri, in accidente rutiere. Ca nu stim, printre altele, sa avem grija de ei, adica sa alegem scaunul auto potrivit (sa alegem sa folosim scaunul auto, in primul rand, ca alternativa la tinutul in brate sau la lasatul copilului de izbeliste pe bancheta masinii), sa montam corespunzator scaunul si sa asezam copilul cum trebuie in el.

Retine ca nu conteaza dotarile masinii, cat este de mare sau de solida, ori cat de bine conduci (e vorba aia: intra un nebun in tine). Cel mai important este sa faci totul in interiorul si exteriorul masinii, astfel incat copilul sa fie in siguranta in orice moment.

In Suedia, numarul copiilor care isi pierd viata anual in accidente rutiere este zero. Da, ai citit bine, zero. Or face oamenii astia ceva bun de au asa cifre. In continuare, ne uitam la exemplul suedezilor si al tarilor nordice in general si extragem cateva lucruri musai de pus in aplicare de orice parinte care vrea sa isi stie copilul in siguranta in timpul calatoriilor cu masina. Adica de orice parinte, punct.

Cu Ramona Aur si Conf. Dr. Emil Razvan Gatej am filmat recent pentru rubrica mea de la Antena 1. La final de articol, va las materialul pe care l-am difuzat in emisiune. Iar mai jos aveti discutia noastra completa. Sunt atatea lucruri despre siguranta rutiera a copiilor de care habar nu aveam si pe care asa ma bucur ca le pot da mai departe catre voi. Haideti sa invatam si sa aplicam!

Siguranta copilului incepe din burta mamei

Multe gravide aleg sa NU poarte centura auto, pentru ca legea le-o permite si pentru ca asa le recomanda medicii (pe buna dreptate, copilul poate fi afectat in caz de impact). Stiati, insa, ca exista centurile de siguranta pentru gravide?

Vorbim un sistem care duce partea de jos a centurii, partea orizontala, sub burta si atunci nu mai exista pericol nici pentru copil, nici pentru mama. Este, de fapt, o perna cu o clema intre picioare, in care bagi partea de jos a centurii. Costa in jur de 200 de lei si poate fi purtata pe toata perioada sarcinii. Se cumpara separat si se ataseaza oricarei masini.

Alegerea scaunului auto

Copilul trebuie transportat in scaunul auto inca din prima zi de viata. Din pacate, cei mai multi adulti considera ca este suficient sa isi puna ei centura si astfel pot tine copilul in brate in siguranta.

La un impact de 60 km/h, iti este imposibil sa iti tii propriul corp, cum crezi ca iti poti proteja copilul? Cel mai probabil, asta mic va zbura prin parbriz, avertizeaza Ramona Aur. Un scenariu cumplit, care se transpune prea des in realitate.

  • Retine ca scaunele auto au termen de valabilitate de cativa ani. Aici nu vorbim de garantie, asa cum au multi impresia, vorbim de capacitatea scaunului respectiv de a salva viata copilului tau, in caz de nevoie. De aceea este indicat, acolo unde se poate, sa cumperi scaunul auto nou sau cel putin sa verifici daca este in termen.
  • E bine sa alegi un model testat, iar in sensul asta poti urmari videouri de testare pe internet.
  • In caz de accident, scaunul auto nu se repara, nu se refoloseste, ci se arunca. Si se taie si centurile de siguranta, sa nu ii vina altcuiva ideea sa il recicleze. Oricat de minutioasa ar fi verificarea unui scaun care a fost implicat intr-un accident, pot exista fisuri in interiorul suportului de plastic care nu sunt vizibile cu ochiul liber, si care pot pune in pericol viata copilului in cazul unui nou impact.

Scaunul auto potrivit pe grupe de varsta

  • 0-6 luni

Scanul de tip scoica prins in sistem ISOFIX este IDEAL de la nastere. Cum nu toate masinile au ISOFIX, alternativa este prinderea in centuri. Scoica se foloseste pana la 6 luni.

  • 6 luni-4 ani

Pentru a face o singura investitie, dupa varsta de 6 luni poti apela la scaunele destinate categoriei 0-4 ani, pozitionate cu spatele la directia de mers. Din pacate, se gasesc mai greu la noi in tara, pentru ca nu avem aceasta mentalitate inca.

Romanul isi pune copilul cu fata la sensul de mers ca vrea sa il vada in permanenta, sa il cocoloseasca. Tine cu o mana volanul si cu cealalta se intinde sa ii dea suzeta sau jucaria de la primele semne de plans. Atitudinea acesta este extrem de riscanta, avertizeaza Emil Gatej, pentru ca  predispune la deconectarea fata de mediu si implica risc de accident. Plus, daca ajung usor la copil, inseamna ca nu e bine ancorat.

In tarile nordice, copiii stau in scaune pozitionate obligatoriu cu spatele la directia de mers. O oglinda aditionala montata pe tetiera din spate ii permite soferului sa il verifice pe cel mic in oglinda retrovizoare.

„E tare important cum gestionam psihologic emotiile din timpul sofatului. A reactiona impulsiv, a avea orice alta preocupare in afara de aceea de a sofa atunci cand sunt la volan poate duce la catastrofe.” (Conf. Dr. Emil Gatej)

  • 4-12 ani

Dupa varsta de 4 ani exista acele inaltatoare (booster). Avem varianta 4-12 ani care iti permite sa faci o singura investitie.

„Se recomanda inaltatoarele cu spatar care protejeaza bazinul, coloana si capul. Inaltatoarele fara spatar nu ofera protectie, doar ii permit copilului sa vada in fata.” (Ramona Aur)

  • de la 12 ani/135 cm

Conform legii, dupa varsta de 12 ani sau la o inaltime de peste 135 de centimetri, se pot folosi centurile de sigurata ale masinii. Cu alte cuvinte, asta mic al nostru intra in regim de adult.

Pozitionarea scaunului auto

Potrivit ultimelor studii, cel mai sigur loc este pe bancheta din spate, in mijloc. Dar cele mai multe masini nu au ISOFIX pe mijloc si atunci indicat ar fi sa alegem partea din dreapta, spate.

Avantajele pozitionarii scaunului auto pentru copii pe bancheta din spate, in partea dreapta:

  1. e mai protejat fata de masinile care vin din fata;
  2. poate fi scos usor la parcarile laterale: nu il scoti prin strada, il scoti pe partea de trotuar.
  3. il poti vedea mult mai usor in oglinda retrovizoare, daca ai o oglinda aditionala pe tetiera din spate
  4. ajungi mult mai usor la el atunci cand opresti la semafor.

Instalarea scaunului auto

Conform studiilor, mai mult de jumatate dintre scaunele auto sunt pozitionate incorect, ceea ce nu mai ofera protectie.

„Montati scaunul auto folosind cartea de instructiuni, nu pe principiul lasa-ca-am-vazut-eu-la-vecinul-cum-se-pune! Orice greseala amplifica efectele unui accident.” (Ramona Aur)

Plus, nu lasati montarea scaunului auto pe ultimul moment, adica atunci cand iesiti din maternitate cu cel mic. Stresul si graba momentului cresc sansele sa faceti ceva gresit.

Pozitionarea corecta a copilului in scaun

  1. Cand scaunul este cu spatele la directia de mers, centurile trebuie sa vina de la nivelul umerilor sau putin de sub umeri, pentru ca, in caz de impact frontal, corpul va fi ridicat.
  2. Cand scaunul este cu fata la directia de mers, centurile trebuie sa fie deasupra umerilor, pentru ca, in caz de impact frontal, corpul este impins spre fata. Astfel, se evita leziunile la nivelul umerilor, coloanei sau asupra altor zone.
  3. Distanta intre corpul copilului si centura trebuie sa fie de 2 degete (nici prea stranse, nici prea largi).
  4. Iarna, copilul nu se pune in scaun imbracat in haine pufoase, din materiale mai groase de 5 centimetri, pentru ca ii putem pune viata in pericol (exista riscul ca in urma unui impact, acest material sa se comprime, lasand spatiu intre copil si centura si sa provoace alunecarea copilului din scaun).

In caz de accident

In caz de accident, parintii trebuie sa stie in primul rand cum sa se salveze pe ei, cum sa iasa dintr-o masina rasturnata. In continuare, trebuie scosi copiii cat mai repede (mai multe in videoul de la final). Binevenite sunt si cursurile de prim ajutor.

Comportamentul parintilor la volan

Atunci cand suntem cu copiii in masina, comportamentul nostru la volan ar trebui sa fie unul de cateva ori mai prudent. E adevarat ca tindem sa fim mai protectivi in masina, insa uitam de exteriorul ei.

Setarea noastra mentala ar trebui sa fie asa:

  • ne aparam de greselile noastre
  • ne aparam de greselile celorlalti
  • avem o viata de aparat in masina

E bine sa lasam deoparte premisa „mie nu mi se poate intampla” si sa o inlocuim cu „ce s-ar intampla daca…”

2 lucruri sunt esentiale:

  1. cum pozitiona copilul in masina,
  2. cum gandim situatiile de trafic.

„Sa ne gandim de doua ori daca ne mai lasam prinsi in capcanele traficului rutier, capcanele agresivitatii. De cele mai multe, ori avem agresivitatea nonverbala: flashuri, claxoane, intrari la limita. Toate predispun la risc. Cu un copil in masina, ar trebui sa nu ne asumam riscuri.” (Conf. Dr. Emil Gatej)

Video

Interviul meu cu Ramona Aur si Emil Gatej pentru Prietenii de la 11, Antena 1.

Ramona, Emil, multumesc pentru tot! Va mai spun ca Ramona tine niste cursuri pentru siguranta auto destinate actualilor si viitorilor parinti, pline de informatii musai de stiut si de aplicat. Cursurile se tin la Academia Titi Aur si va povestesc de ele pentru ca stiu ca puteti invata multe de la Ramona si Emil. Asa cum am invatat si eu.

foto, foto, foto, foto, foto, foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.