Secretul copiilor sanatosi

secretul copiilor sanatosi

Orice parinte isi doreste un copil sanatos, important este sa intelegem ce e de facut in sensul asta. Ne trezim ca a venit sezonul rece si nu stim ce siropuri, pilule minune sau alte nebunii sa pompam in copii, doar, doar or sta bolile departe de ei. Vrem sa ingrasam porcul in ajun, in loc sa acceptam ca imunitatea se construieste in timp si tine de un cumul de factori.

Dam fuga la antibiotice de la primele semne de boala, credem in tratamente mai presus de preventie, luam si noi si le dam si copiilor vrute si nevrute, recomandate de prieteni, rude, de mamele din parc, de oricine, mai putin de medic. Sau si la doctor cand ajungem, il sufocam sa ne prescrie o lista lunga ca o zi de post de medicamente, ca asa am citit noi pe net c-ar merge. Adica de ce sa fie simplu cand poate fi complicat si nu strica acolo un siropel, niste picaturi, un antibiotic ceva. Apoi ne miram ca frecventa bacteriilor rezistente la antibiotice este, in Romania, printre cele mai mari din Europa.

Sa ne amintim ca e perioada din an in care afectiunile respiratorii sunt in floare. Vin la pachet cu frigul, umezeala, schimbarile bruste de temperatura, alergiile si scaderea rezistentei organismului, toate specifice sezonului rece. Infectiile respiratorii pot fi virale sau bacteriene si se pot localiza la nivelul superior sau inferior al aparatului respirator.

Trateaza corespunzator infectiile respiratorii

Daca cel mic prezinta semne de boala, e important sa actionezi rapid si corect. Nu ne hazardam la antibiotice, pentru ca infectiile virale nu raspund oricum la un astfel de tratament. Intervenim, in schimb, cu antiseptice si antiinflamatoare. Sunt recomandate in etapa aceasta si frectiile cu uleiuri naturale, cum ar fi cel de scortisoara, la picioare si in zona pieptului (de la gat in jos). Uleiurile relaxeaza, pun sangele in miscare, oxigeneaza creierul si revitalizeaza. Sa nu uitam de lichide multe care previn deshidratarea, alimente moi si reci (pentru rosu in gat) si odihna.

Nu da antibiotice dupa ureche

Cand e nevoie de antibiotice, nu le dam dupa ureche. Daca medicul suspecteaza o infectie cu streptococ, automat cere exsudat faringian sau nazal cu antibiograma si astfel merge tintit pe tratament. Nu ii dam din burta ce medicament a functionat „data trecuta”. Bine de retinut ca un streptococ netratat la timp poate duce, pe mai tarziu, la un adult cu probleme cardiace, reumatice, pulmonare.

 Mitul cu rosu in gat

Stiti care este legatura dintre gatul rosu si mancare sau bautura rece? NICIUNA! Cea mai frecventa cauza a durerii in gat este infectia de natura virala sau bacteriana, nu apa rece sau inghetata (care, culmea, amelioreaza durerea de gat). Daca cel mic vine in contact cu o persoana bolnava sau cu obiecte atinse de o persoana bolnava, risca sa se imbolnaveasca la randul lui.

Preventie

Copiii cu imunitate scazuta se imbolnavesc mai usor. Important este sa le crestem imunitatea firesc si constant, nu sa speram la minuni peste noapte. Conteaza alimentatia echilibrata, bogata in fructe si legume. Daca le dam cereale cu ciocolata dimineata-pranz-seara, slabe sanse sa fie sanatosi tun. 

Desi alimentatia este principala surse de vitamine si minerale, ea nu asigura intotdeauna nutrientii de care organismul are nevoie. Copiii care evita sa consume fructe si legume, de exemplu, pot avea un deficit de vitamina C, importanta pentru sistemul imunitar. O alta carenta des intalnita in dieta copiilor este aceea de omega-3, necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos si pentru buna functionare a creierului. Acolo unde alimentatia nu ofera organismului ceea ce are nevoie, intra in scena suplimentele, ca cele cu vitamina D, necesare nu doar pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatatii oaselor, cat si pentru imunitate. Specialistii recomanda celor mici suplimentele si in perioadele de crestere, de eforturi mari la scoala sau atunci cand se recupereaza dupa o boala.  

In plus, daca vrem sa ne bucuram de micuti sanatosi in fiecare zi, mai putem face asa:

  • Nu mai dezinfectam totul si nu crestem copiii in globuri de sticla

Gresim cand alegem sa folosim numai substante care omoara 99,9% din bacterii, umblam cu gelurile si servetelele antiseptice in geanta si avem grija sa ne spalam copiii de enspe mii de ori pe zi cu sapunuri antibacteriene. Medicii avertizeaza ca excesul de igiena dauneaza, iar copiii crescuti in globuri de sticla sunt, de fapt, cei care se vor imbolnavi primii. Ei trebuie sa se expuna progresiv la microbi si la murdarie, ca sa isi faca imunitatea. Mai multe informatii utile pe tema aceasta v-am lasat aici, de la specialisti citire, nu din burta mea. 

  • Respectam reguli elementare de igiena

Excesul de igiena e una (ceea ce ne ingrijoreaza este folosirea exagerata a antisepticelor), iar respectarea regulilor elementare de igiena inseamna altceva. E important sa ne spalam copiii temeinic pe manute, in special inainte de masa, pentru ca spalatul pe maini salveaza vieti. Important e si sa evitam sa gustam din mancarea celui mic cu lingurita lui ori sa „dezinfectam” suzeta copilului in gura noastra.

  • Scoatem copilul sa se joace afara, in aer liber, nu in mall

Spatiile inchise si aglomerate colcaie de virusi, deci clar nu sunt cel mai bun loc pentru plimbarile in familie. Decat sa ne simtim descurajati de putina ceata sau de o adiere de vant, mai bine ne imbracam corespunzator si iesim cu totii sa ne bucuram de natura. Ii incurajam pe cei mici sa traiasca acea copilarie de altadata, cand pierdeam sirul orelor petrecute afara si ne intorceam acasa cu obrajii de zmeura si cu gura pana la urechi.

  • Alaptam copilul

Alaptarea e cel mai bun mod prin care ne putem hrani bebelusii, ei primesc, astfel, ceva ce formula de lapte praf nu poate reproduce: anticorpii. Asadar, acolo unde este posibil, tare important ar fi sa luam in calcul alaptarea.

  • Nu ducem copilul bolnav in colectivitate!

Ah, asta este una dintre cele mai mari probleme cum intra copiii in colectivitate. Degeaba il tii pe al tau acasa o saptamana, daca, in prima zi cand revine la gradi, da nas in nas cu un pusti bolnav, pentru ca atunci o luati de la capat. Mi se pare extrem de importanta trierea de la usa gradinitei, fiecare copil sa fie examinat de un cadru medical si, acolo unde este cazul, sa nu ii fie permis accesul in institutie. Scuzele de genul: nu am cu cine sa il las, ma simt discriminat daca imi excludeti copilul, nu isi au locul. E vorba de sanatatea celor mici si cu asta nu e de joaca. Stiu ca suna bine in teorie, practica ne omoara, dar putin macar sa deschidem ochii, sa ne informamm si sa devenim mai responsabili din punctul asta de vedere!

  • Incurajam copilul sa faca sport

Sportul inseamna sanatate, deci cu cat mai multa miscare face, cu atat mai bine. Sunt o multime de sporturi pe care le pot alege cei mici, de la fotbal, tenis si baschet, pana la unele mai putin cunoscute ca putand fi practicate de copii, dar tare iubite de ei, precum kaiac-canoe.

  • Petrecem timp cu copilul

Un copil iubit este un copil fericit, iar copilul se simte iubit si incarcat pozitiv atunci cand petrece timp de calitate cu oamenii cei mai dragi lui, parintii. Starea de spirit influenteaza starea generala de sananate a organismului, deci, daca vrem copii sanatosi, sa ne asiguram, inainte de toate, ca avem copii fericiti.

Sanatate cat curpinde tuturor!

Acest articol este realizat la invitația Minimarțieni, în cadrul campaniei ”Zi de zi, pas cu pas, până va crește mare” prin care ajută părinții să crească copii sănătoși.

foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.