Sărățele fragede

Sărățele fragede

Gata Crăciunul, de-acum ne gândim ce punem bun pe masa de Revelion. La noi sunt nelipsite de Sărbători sărățelele astea fragede. Le știți? Are mama o rețetă genială și-are și un ingredient secret, astfel încât îi ies cele mai bune sărățele fragede din lume. Au gustul tuturor iernilor și sărbătorilor din copilăria mea. Nu vă trebuie mare lucru ca să le faceți: unt, smântână, un ou, făină, puțină drojdie, ia vedeți mai jos:

Ingrediente

  • unt (200 grame);
  • untură (50 grame)- se poate și fără, dar untura le frăgezește și este ingredientul secret;
  • smântână (2-3 linguri de smântână groasă);
  • drojdie (1 cub);
  • 1 ou (pentru aluat) și 1 gălbenuș (pentru uns);
  •  sare (1 linguriță cu vârf);
  • făină (cât cuprinde, aproximativ 500 grame);
  • miez de nucă/ susan/semințe crude de floarea soarelui

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Preparare

  1. Amestecam cu mâna untul, untura, smântâna, oul, drojdia și sarea, până se omogenizează cât de cât compoziția. Apoi adăugăm făina, treptat, până simțim că nu mai este lipicios aluatul și îl putem modela (se desprinde de pe mâini).
  2. Învelim aluatul în folie și îl punem la frigider peste noapte (așa se frăgezește). Se poate păstra și la congelator.
  3. Întindem aluatul sub formă dreptunghiulară, astfel încât sa putem decupa din el fâșii de aproximativ 1 cm grosime (ele vor crește la cuptor).
  4. Din bucățile rămase de aluat putem modela covrigei sau putem modela din start orice formă ne coafeză. Gustul contează. 🙂
  5. Așezăm saleurile pe tava tapetata cu hârtie de copt.
  6. Batem 1 gălbenuș și ungem fiecare saleu. Apoi punem deasupra fiecărui saleu bucăți de miez de nucă. Miezul se poate da un pic la cuptor înainte. In loc de miez de nucă putem alege semințe crude de floarea soarelui sau susan.
  7. Lăsam saleurile să se coacă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până se rumenesc.

Cam atât despre saleuri. Ar mai fi următoarele bunătăți, vă rog să îmi spuneți dacă vreți rețeta și pentru ele și produc frumos articol pentru fiecare.

Cea mai Albă ca Zăpada dintre toate, făcută de mama:

Și cornulețe savuroase, din care Aris al meu ar mânca pumni întregi. La fel și eu.

Poftă bună!

4 comentarii pe “Sărățele fragede

  1. Sirghe Georgiana spune:

    Arată delicios 🤤
    Vă rugăm frumos să ne dați și rețetele la alba ca zăpada și cornulețe😁
    Multumim🙏

  2. Monica spune:

    Super delicioase saratelele. Le voi incerca.
    Si da, as vrea reteta de cornulete si Alba ca Zapada.
    😍😍😍😍😍

    • Bia spune:

      Salut! Ca se obicei, citesc cu drag retetele tale si d, ar fi super sa le pui si pe celelalte pe blog😊. Voi incerca sa fac saratelele!!multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.