Când ai în plan să zugrăvești și cauți vopseaua potrivită, ai văzut că mai degrabă ceri ceva care rezistă bine și care se curăță ușor, în caz că le dă prin cap copiilor să-și încerce pe pereți talentul la desen. Nimeni nu se gândește că ar putea trăi într-o casă sănătoasă, deși ne petrecem cam 90% din viață în interior (zic studiile), iar alergiile și problemele de respirație sunt în floare, mai ales în rândul copiilor. Ce-i drept, de unde să știi că un simplu zugrăvit, cu gletul si vopseaua potrivite, poate îmbunătăți semnificativ calitatea aerului din interior, pentru următorii 7 ani (sau, mă rog, până zugrăvești din nou)? Vă explic eu cum se poate treaba asta, că nu degeaba am mers până la Viena ca să înțeleg.
S-o iau cu începutul. Cei de la Baumit mi-au scris prin septembrie să îmi spună despre o inovație pe care o au în domeniul renovării și amenajărilor interioare: Baumit IONIT. Este singurul sistem funcțional care îmbunătățește activ aerul din interiorul camerei. Iar sistemul ăsta constă în două straturi, glet și vopsea, care curăță aerul de polen și praf, așa scria în mailul de la ei, și echilibrează nivelul de umiditate, astfel încât crește confortul spațiilor închise.
Habar n-aveam ce să cred, recunosc, mi se părea nițel SF, dar m-a pus pe gânduri treaba. Așa că am acceptat să vizitez centrul lor de cercetare de lângă Viena, ca să aflu ce și cum direct de la sursă.
N-am mers singură, vreo 7 oameni au fost invitați, din domenii diferite și mi-a plăcut de toți, ceea ce nu-i surprinzător, pentru că mie îmi plac oamenii în general. Mai puțin drăguț a fost faptului că în Viena venise iarna încă din septembrie, plus că ploua mărunt. Noroc de grupul nostru vesel și de 1 pahar de bere (nu mă omor după bere, dar în Viena era musai să gust), că m-am împăcat și cu frigul.
Peripeții în noaptea petrecută la Viena
Spun că a fost fulger călătoria pentru că am plecat luni la Viena și ne-am întors marți la București. De ce speram eu totuși să am parte acolo, ca orice mamă fugită de acasă, era o noapte de somn bun.
Ei, dupa câteva șnițele, clătite și plimbări prin Viena (top toate), a venit și momentul ăla în care aveam să mă bucur singură singurică de patul uriaș și moale din camera de hotel. M-am demachiat, m-am dușat, m-am îmbracat în pijamale, mi-am strâns părul în vârful capului și hop în pat, toată un zâmbet, cu gândul la ce avea să fie. Dau să sting lumina când… măi, frate, am zis că nu-i adevărat. Care erau șansele???
În momentul în care am apăsat pe întrerupător, s-a ars nu știu ce siguranță și gata, am rămas fără curent electric în cameră. Nu credeam că e posibil așa ceva, mai ales că stăteam într-un hotel cu multe stele, dar n-avea treabă cu stelele, avea cu afurisita aia de siguranță. M-am uitat la ceas, miezul nopții. Până mi-am tras niște haine pe mine la lumina telefonului, până am mers să explic la recepție, până au venit, au constatat, mi-au schimbat camera, am bâjbâit să strâng bagajele și să mă mut la alt etaj, s-a făcut ora 3. Eu trezită de la 5 și toată ziua pe drumuri. Iar a doua zi urma să mă trezesc la 6, pentru că era programată vizita la fabrica Baumit, după care, seara, aveam avion să ne întorcem în țară. Mai o cafea-două, mai un magneziu, mai niște dulciuri, m-am pus pe picioare.
Mi s-a părut oricum foarte interesantă experiența de la fabrică și centrul lor de cercetare, așa că am căscat ochii și urechile pe acolo și-am uitat de nesomn.
De ce m-a impresionat VIVA Park
Concret, am mers la VIVA Park, cel mai mare centru de cercetare comparativă a materialelor de construcție din Europa. Ceva impresionat, vă zic, o investiție uriașă, unică în lume pe segmentul ăsta.
Acolo s-au construit 13 case din diverse materiale, de la beton și cărămidă, până la cherestea și structura ușoară de lemn. Casele au fost finisate cu diferite sisteme de materiale interioare și exterioare, pentru a efectua cercetări și a observa impactul materialelor de construcție asupra climatului interior.
Mi se pare wow felul în care au simulat comportamentul utilizatorilor, de la obiceiurile de ventilație, până la umiditatea care se face în casă când folosești dușul, gătești sau pur și simplu transpiri.
Vă mai dau câteva detalii, ca idee, așa, să înțelegeți amploarea a ceea ce se întâmplă la VIVA Park. Gândiți-vă că există peste 33 de senzori de măsurare în fiecare dintre cele 13 case, care înregistrează non-stop o gamă largă de parametri fizici. Diferitele materiale de construcție utilizate sunt examinate pentru interacțiuni toxicologice, influența asupra stării de bine, confort și efecte asupra sănătății. Datele măsurate sunt înregistrate și stocate prin intermediul calculatorului pe un server intern. Rezultatele sunt supuse și unei analize externe a partenerilor de cercetare, cum ar fi Institutul Austriac pentru biologia și ecologia clădirilor (IBO), Universitatea de Științe Aplicate Burgenland şi Universitatea de Medicină din Viena.
Am zis eu bine din start că e SF, dar nu în sensul de exagerare, ci de cercetare dusă la alt nivel. Nimeni nu trage concluzii pe baza a ceea ce a visat în noaptea precedentă, există un fundament științific solid pentru tot.
Iar rezultatele cercetării permit înțelegerea celor mai bune soluții în piața materialelor de construcții.
Baumit lucrează pe tema subiectului „Healthy Living” nu de ieri, de azi, ci de aproape trei decenii, şi a lansat pe piaţă tot felul de produse inovatoare în domeniu. Pentru că oamenii au înțeles, după mulți ani de cercetare intensivă și după ce au analizat și evaluat 5 milioane de date, că metodele de construcție şi materialele de construcție utilizate au un impact semnificativ asupra sănătății și calității vieții. Așa a luat naștere gama de produse Healthy Living, din care face parte și vopseaua Baumit IONIT, despre care vă ziceam la începutul articolului.
Vopseaua Baumit IONIT face ca aerul să fie mai sănătos
Studiile realizate la nivel mondial arată că ne petrecem aproximativ 90% din viață în interior. Vă dați seama, 90% din viață, timp în care respirăm 11.500 de litri de aer în fiecare zi.
Ionii sunt o componentă naturală a aerului nostru și sunt prezenți din abundență în natură. Dacă sunt puțini ioni în cameră, aerul își reduce capacitatea de a se autocurăța de praf și bacterii. Ei, și-atunci BAUMIT a creat acest produs IONIT, care ce face, echilibrează umiditatea din încăpere și înmulțește moleculele ionizate din aer (care se cuplează de bacterii, virusuri și particule de praf și le pun la pământ), astfel încât aerul devine mai sănătos. Gradul de confort din încăpere crește și este prevenită dezvoltarea mucegaiurilor sau a diferitelor boli respiratorii.
Foarte important, am întrebat de vreo trei ori, să fiu sigură că am prins ideea: efectul de ionizare este permanent! Nu trebuie sa înlocuiești culoarea decât din motive estetice, la 7-10 ani. Altfel, te bucuri mereu de efect.
Dacă vă face cu ochiul sistemul ăsta și vă paște vreun zugrăvit, aveți nevoie de cele două componente: gleturile Baumit IonitFino și Baumit IonitFinish (care reglează activ umiditatea), și vopseaua minerală Baumit IonitColor (care generează ioni în aerul interior, nu conține substanțe nocive și este disponibilă în 65 de nuanțe). Sistemul BAUMIT IONIT poate fi utilizat pe aproape toate suprafețele obișnuite în cazul clădirilor noi sau renovărilor interioare, cu condiția ca acestea să fie uscate, curate și stabile.
Îmi pare rău că abia acum aflu de vopseaua asta, când noi am renovat recent și-am zugrăvit toată casa, dar îmi pare bine că pot da toate informațiile mai departe către voi. Mă bate un gând ca măcar în camerele copiilor să zugrăvesc din nou, dacă nu mâine, poimâine, măcar în viitorul apropiat, pentru că având în vedere toate pe care le-am aflat, înțeleg ce plus ar fi pentru sănătatea lor. Și nu cine știe ce minus pentru buzunarul nostru, în sensul că extra costul pentru a trăi într-o casă sănătoasă este în realitate mic.
Careva cu renovări în fapt sau doar în cap pe aici? Impresii despre ceea ce tocmai v-am povestit?