Viata dupa vacanta de Paste nu-i usoara, mai ales pe vremea asta mohorata, dar daca faci o pasca delicioasa cu ciocolata si mananci singura jumatate din ea, parca incepi sa vezi totul roz. Aveam reteta mamei si toate ingredientele, aveam si pofta mare de ceva dulce (nu ca n-as fi mancat din plin zilele astea), deci nu-mi mai ramasese decat sa trec la treaba.
E plina de cacao si buna tare pasca asta a mea. E buna dimineata, la pranz, seara, pe post de gustare la miezul noptii (nu incercati asta acasa :)), e buna oricand, nu doar de Paste, ca doar e o nebunie dulce.
Si daca mi-a iesit mie, care de cand sunt n-am facut pasca si nu credeam ca voi face vreodata, sigur o sa va iasa si voua. Ingredientele sunt multe, dar pasii simpli. Intr-o repriza a somn a lui Aris a fost gata bagata la cuptor si am ramas sa ma uit pofticioasa la ea pentru urmatoarele doua ore, cat a stat acolo sa se coaca frumos.
Iata si reteta (ingredientele acestea sunt suficiente pentru o pasca mare si o alta mica, pe care eu am mancat-o fierbinte. Nu va recomand asa ceva :).
Ingrediente
A) pentru baza:
- 4-5 oua;
- o cana de zahar brut;
- o cana de faina (sau 1 cana si 1/4);
- 4-5 linguri de ulei;
- arome (zaharul vanilat este recomandat, dar eu nu am folosit nimic);
- sare;
B) pentru crema
- 3 cutii de mascarpone (250 gr fiecare);
- 10 oua;
- 2 cani de zahar brut;
- 2-3 linguri de faina;
- arome dupa gust (eu am folosit putina esenta de rom);
- cacao (1 pachet si 1/2);
- sare;
În plus, ar mai trebui:
- zahar vanilat pentru a pudra pasca;
- 1 galbenus de ou pentru a unge pasca inainte de a o baga la cuptor.
Preparare
A) Baza se face simplu, asemeni unui chec. Se separa galbenusurile de albusuri, se bat albusurile spuma cu un praf de sare si se adauga treptat zaharul peste ele, apoi galbenusurile iar la final, usor, usor se incorporeaza si faina.
B) In cazul cremei, incepeti la fel, prin a separa galbenusurile de albusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga treptat zaharul, apoi galbenusurile, aromele, cacaoa si faina. Toate aceste ingrediente se incorporeaza usor, fara a folosi mixerul (eu m-am ajutat de tel). La final, trebuie adaugate cutiile de mascarpone. In punctul acesta am folosit mixerul la viteza cea mai mica, pentru ca altfel n-as fi putut omogeniza compozitia. Si gata crema! Gustati-o. Ar trebui sa fie delicioasa, buna de mancat si asa.
Se pregatesc vasele pentru cuptor (eu am folosit, asa cum spuneam si initial, unul mare si altul cu diametru mai mic), se tapeteaza cu hartie de copt, se ung apoi cu ulei si se tapeteaza cu faina, dupa care procedati asa:
a) turnati compozitia de baza pe fundul vasului;
b) turnati apoi treptat, la mijloc, compozitia de crema.
c) ungeti la final pasca cu un galbenus de ou, prin tamponare.
Se da totul la cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de aproximativ 2 ore. Faceti testul cu scobitoarea. Lasati-o sa se raceasca, inainte de a taia din ea. Nu uitati sa o pudrati cu zahar vanilat. Sau nu, in functie de gusturi (eu am cam exagerat cu zaharul pudra).
Gata, asta-i tot! Nu-i asa ca a fost simplu si v-a iesit delicioasa? Eu asa imaginez. 🙂