Prietena mea, E., are un băiețel de 3 ani. Se plimbau prin parc sâmbătă trecută și le-a ieșit in cale un cățel, moment in care băiețelul a strigat: „Marș! Murdarule, pleacă de aici!”. Și a apucat o piatră, gata sa o arunce către animăluțul speriat.
.
Surprinsa, E., i-a luat piatra din mână și l-a întrebat de ce a reacționat așa, la care băiețelul i-a răspuns:
.
-Mi-a spus Irina că toți cățeii au purici și că, dacă te apropii de ei, te mușcă de față. Mă apăr doar, mami.
.
Irina este bona lui. Când a luat-o E. la o discuție, a doua zi, bona a recunoscut totul. Nu i s-a părut o treaba gravă, a spus ca pur si simplu nu suporta cățeii și animalele in general și ca de asta l-a învățat și pe copil sa stea departe de ele. Atunci a realizat E. cam cât de ușor pot fi influențați copiii și cât de bine ar fi ca in loc sa ii învățam de mici ura, mai bine le-am preda lecția respectului pentru toate ființele.
.
Eu sunt mare iubitoare de animale, toti din familie suntem. Am crescut cu pisica in casa, am avut papagali, canari, hamsteri și as fi avut și căței, și încă Dumnezeu știe câte alte animale, dacă m-ar fi lăsat mama sa le aduc pe toate, in apartamentul nostru cu trei camere din Bacău.
.
Copiii mei cresc și ei înconjurați de animale, avem o pisică și un pestisor in casă și trei căței in curte. Mai toți blanoșii noștri sunt salvați de pe strazi sau din diverse situatii limita. Si asta cred ca este o lectie frumoasa pentru copii, adoptam, nu cumparam, in conditiile in care sunt atatea suflete care au nevoie de noi.
Grija pentru un animal este o adevarata terapie pentru cei mici, spun psihologii. Copiii devin mai deschisi, mai sensibili, mai prietenoși, mai rezistenți la stres si mai sanatoși cu totul. La ai mei am observat ca sunt mai empatici și mai responsabili. Albert are grija zilnic sa hrănească peștișorul, așa cum mi-a promis atunci cand i l-am luat, Aris se ocupa de hrana Pisicoasei și amândoi de joaca și de plimbarea ei prin curte.
.
Nu-i musai sa iubim cu totii animalele sau sa le luam acasă, inteleg ca asta ar fi imposibil, dar contează ca măcar sa nu le facem rău. Problema e, vedeti, ca cei mici vor face fix ce vad la adultii care ii cresc, ei le sunt repere, ei îi modeleaza inca din primii ani de viata. Ca e mama, tatal, bona, bunica, educatoarea de la gradi, cu totii ar trebui sa isi constientizeze imensa responsabilitate de a creste un pui de om si sa isi filtreze atent vorbele, gesturile si mai ales comportamentele.
.
Ei, si daca tot am vorbit despre animaluțe, am vesti bune pentru toti micii iubitori de animale: s-a lansat campania simpatica Profi Wow Zoo. Treaba este asa: la fiecare 35 de lei cheltuiti in magazinele Profi, pana pe 15 decembrie, primesti pe loc un plic de cartonase cu animale. Daca vrei mai multe plicuri deodata, trebuie sa cauti la raft articolele sponsor si ai sansa sa primesti pachete extra.
Poti colectiona toate cele 70 de cartonase intr-un catalog educativ, pe care noi il avem deja si in care copiii mei abia asteapta sa isi lipeasca noile stickere. O faza si mai tare e ca in fiecare plic, gasesti garantat un cartonas interactiv 4D. Adica animalutele pot prinde viata chiar la tine in sufragerie sau oriunde te-ai afla, daca iti descarci gratuit aplicatia Wow4D+ din store-urile Google sau Apple.
.
Noi ne-am distrat cu o văcuță întâi, apoi cu o girafa, apoi… dar mai bine vedeti in clipul de mai jos. Si tot acolo faceti cunostinta cu gasca noastra de animalute: cățeii Negruța, Ringo și Ana, peștișorul Rick si Pisicoasa cea răsfățată, cel mai nou si mai teleghidat membru al familiei.