Mă întorc cu gândul în copilărie, aveam în jur de 10 ani, iar fratele meu 7. Era iarnă, se apropia Crăciunul. Și a aflat mama de la o prietenă, profesoară de chimie la o școală de lângă Bacău, despre o familie de oameni simpli, cu doi copii tare buni la învățătură, pentru care aveau să treacă iar Sărbătorile fără brad împodobit.
Pe mama a impresionat-o povestea și i-a povestit tatei totul. Mi-i și amintesc pe amândoi, la masa din bucătărie, discutând. S-au pus de acord repede, apoi ne-au chemat și pe noi:
-Copii, am auzit de o familie, au și ei un băiat si o fată cam de seama voastră. Și-am vrea să le facem o bucurie. Nu au brad de Crăciun și am merge la ei sâmbăta viitoare să le ducem unul. Poate vă uitați puțin și la decorațiunile noastre, vedeți ce-am putea dărui de acolo.
Ne-am bucurat când am auzit. Chiar ne-am bucurat, și eu, și fratele meu. Am ales câteva dintre globurile noastre colorate. Am cumpărat și un brad frumos, beteală, câteva fructe, dulciuri, haine pentru cei doi copii, mici chestii pentru părinții lor. Țin minte și acum pungile roșii, mirosul de portocale, mirosul de brad.
Am mers la familia aceea în sâmbăta stabilită. Ne-au primit cu brațele deschise. Tata a montat bradul în suport, împreună cu celălalt tată, după care am trecut la împodobit. Și copiii, și mamele, puțin au împodobit și tații, deși țin minte că nu prea se pricepeau. Ei mai mult făceau glume la care râdeam cu toții. Apoi a adus tata pungile cu cadouri de la mașină și iar s-a lăsat cu bucurie. Parcă am cântat și colinde, Moș Crăciun cu plete dalbe trebuie să fi cântat eu și fratele meu, pe ăsta îl știam cel mai bine.
Mă mir cum la aproape trei decenii de la întâmplarea de mai sus, am atâtea detalii încă proaspete în minte. Culori, mirosuri, vag și fețe. Dar mai ales zambete. Până azi am rămas cu bucuria asta de a dărui, pentru că lecțiile predate simplu, frumos și la timpul lor ne însoțesc mereu.
A contat ce mi-au spus părinții mei să fac, dar vedeți, mai mult cred că a contat ce i-am văzut pe ei făcând. Și ce ne-au încurajat pe mine și pe fratele meu să facem.
Episoade ca cel de care v-am povestit au fost atâtea. Mama și tata au știut că e nevoie de răbdare multă și de timp, ah cât timp, o copilărie întreagă, ca să poată sădi în noi valorile pe care puneau preț.
Cu valorile astea am plecat la facultate. Apoi le-am luat cu mine la primul job, când mi-am întemeiat o familie și când, mai apoi, am devenit mamă și a trebuit să le dau mai departe, către copiii mei. Le-am adăugat și valori noi, lucruri pe care le-am înțeles singură, după ce viața mi-a oferit mâini întinse, dar mi-a dat și șuturi in fund, după ce am avut parte de bătăi pe umăr, dar și de palme peste față.
Sigur că la vârste mici, copiii pot învăța despre importanța faptelor bune prin joacă. Adică prin lucruri simple și pe înțelesul lor. Pot pregăti o surpriză dulce pentru bunica, pot consola prietenul care s-a julit la genunchi în timp ce țopăiau împreună sau pot fi cei care pun zilnic apă și boabe cățelului.
Despre fapte bune și valori precum prietenia, cooperarea și lucrul în echipă pot învăța copiii noștri și din noul serial de la Disney Junior, care se anunță plin de umor și aventuri: “PĂIENJENELUL MARVEL SI PRIETENII LUI UIMITORI”. Începe din 16 octombrie și se va difuza în fiecare zi de weekend, de la ora 11:00. Ghiciți care dintre copiii mei îl așteaptă cel mai tare? 🙂
Care este ideea serialului? Ei bine, Păienjenel, personajul preferat al copiilor, formează împreună cu prietenii săi, Fantoma- Păianjen și Spin, Echipa Păienjenel. Cei trei sunt sprijiniți și de amuzantul bot TRACE-E și împreună rezolvă misiuni speciale pentru prietenii, vecinii și orașul lor și salvează situația de fiacare dată. Dacă Păienjenel se găsește într-o situație complicată și are nevoie de și mai multă putere de super-erou, un amic din echipa Răzbunătorilor, precum Hulk, Ms. Marvel sau Pantena Neagră, îi va sari în ajutor. Ei învață ca lucrând în echipă, orice misiune este mai ușor și mai amuzant de îndeplinit.
Nu-i ușor să crești frumos puii de om, iar cu o floare nu se face primăvară. Dar când copiii își văd părinții constant făcând fapte bune și transmițându-le anumite valori, când văd că și eroii lor preferați promovează aceleași valori, deja au o temelie solidă în educația lor. Și orice îi vor vedea pe cei din jur făcând, și indiferent de ce se vor lovi în călătoria lor prin viață, cred că își vor aminti mereu de lucrurile astea bune cu care au plecat de acasă.
Foarte frumos scris articolul, big like pentru postare 😉