Toata lumea ii cere mamei reteta asta de drob de ghebe, asa ca i-am propus sa o pun pe blog. De acum da linkul articolului si gata, scapa repede. E foarte gustos si usor drobul asta, chiar merita incercat. Zic eu, in calitate de om care n-a facut decat sa-l savureze, muncit de mama si adus la botul calului. Dar daca nu aveti o mama care sa il faca pentru voi si daca va macina curiozitatea si pofta, puteti proceda cam cum va spun in cele ce urmeaza.
Ingrediente
- 6 oua, plus inca unul pentru uns drobul;
- 3 linguri gris;
- 5 linguri orez;
- 1 ceapa;
- 50 gr unt, plus inca putin in care sa calim ceapa;
- ghebe de la congelator (mama nu cantareste, o punga de 700 de grame, sa zicem);
- verdeata multa, marar si patrunjel (2 legaturi din fiecare);
- sare, piper;
- rosii chery;
- 2 linguri smantana sau iaurt grecesc;
- pasta iute de ardei.
Se face asa:
- Orezul spalat se pune la fiert cu putina sare, pana se umfla (aproximativ 10 minute). Apoi se pune untul si se da deoparte.
- Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca cu grisul, iar albusurile se bat spuma fooooarte bine.
- Inabusim ceapa in unt si adaugam ghebele date prin blender. Cand toate sunt aproape reci, le unim cu albusul spuma si cu galbenusul. Tot acum punem si verdeata tocata in compozitie si potrivim de sare si piper.
- Se ia o tava de cozonac mai mare si se tapeteaza cu hartie de copt. Se pune compozitia inauntru, iar deasupra feliile de rosii. Ungem cu ou batut cu smantana si putina pasta iute de ardei (mama foloseste una ungureasca pe care habar n-am de unde o cumpara, dar e foarte iute si atunci pune doar un varf de lingurita).
- Cuptorul trebuie preincalzit la 180 de grade. Coacem totul aproximativ 45 de minute.
IMPORTANT! SE LASA IN TAVA SA SE RACEASCA (in jur de 30 de minute), apoi se scoate pe un fund lemn sau planseu. Este cu aspect umed pe fund, de la ghebe. Drobul se taie dupa ce a stat in frigider. E foarte fraged si pufos si bun.
Poti pune alaturi orice salata: de andive, iceberg, de sfecla rosie si hrean. Sau salata mamei de toamna cu gogonele verzi (eu am un borcan in garaj, voi nu stiu de unde puteti face rost de asa ceva). Ideea e asa, checul fiind dulceag, merge cu ceva in contrast.
Pofta buna, astept cu interes impresii si poze!