Au fost cateva ocazii cand, niste minti luminate mi-au atras atentia ca bebelusul meu alaptat exclusiv e „prea gras”. Nu pufosel, nu rotunjor, nu grasunel, ci gras de-a binelea. Imi amintesc foarte clar un episod anume.
In urma cu cateva luni, Albert s-a imbolnavit de varicela si, imediat, i-au aparut si bebelusului cateva bubite pe corp. M-am ingrijorat, normal, si cum doctorita lui Aris nu era in Bucuresti, am mers cu el la spital, sa-l vada medicul de garda.
In perioada aceea il alaptam exclusiv si bebelusul meu era in cea mai pufoasa forma a lui din toate timpurile: avea randuri, randuri de sunculite pe picioruse, pe burtica, pe manute, peste tot numai puf. Mai era si cald afara, il purtam in body-uri fara maneci si-atunci mai vizibile erau rotocoalele bebelusesti. Eu ma topeam dupa ele, doctorita de la urgenta… mai putin:
-Si-l alaptati, deci, imi spune.
-Da, exclusiv, n-a pus gurita pe lapte praf, adica doar o data, in maternitate, dar…
-Am inteles, ma intrerupe. Si la ce interval mananca?
-Ii dau cand vrea. E alaptat la cerere, raspund eu, mandra.
-La cerere, doamna, dar si cererea asta sa fie cu masura! Imi raspunde ea, deloc incantata.
Masura era ca atunci cand cere nu-i dau. Si-l las sa planga, si aman si iar aman si intr-un final, cand cred ca am amanat destul, il hranesc. Mi s-a parut amuzant. Am ras in sinea mea. Sau asa am crezut, de fapt ii rasesem doctoritei in fata. M-a certat:
-Radeti, doamna, dar cum v-ar placea sa carati vreo 10-15 kilograme in plus? Credeti ca e bine pentru articulatii? Deocamdata copilul nu merge, dar sa vedeti mai apoi probleme. Eu spun sa luati masuri din timp.
Culmea, lui Aris tocmai i se facuse foame si incepuse sa scanceasca. Desigur, l-am hranit, chiar acolo, in cabinetul doctoritei, sub ochii ei mirati si contrar recomandarilor pe care tocmai le primisem.
M-a privit ca pe o cauza pierduta. Asta m-a amuzat si mai tare. Si cand ma gandesc, venisem acolo pentru o banala iritatie (din fericire, nu s-a dovedit a fi varicela), dar iata ca plecasem mult mai luminata. Aaaa, nu!
Si-au mai fost vreo doua situatii din acestea cand am ajuns cu bebelusul la urgenta (facuse febra sau il suparau mucisorii) si mi s-a atras atentia, la fel, asupra greutatii lui. E ciudat cum medicii care constatau ca Aris mic e prea mare nu il cantareau inainte de a-si da cu parerea. Sau dupa ce il cantareau nu-l mai si masurau, iar varsta lui exacta le intra pe-o ureche si le iesea pe cealaltă. Ma rog, ochiometric, așa, era gras, și as fi facut bine sa-l alaptez la cerere, dar rar.
Cand medicul îti spune ca bebelusul tau alaptat exclusiv e „prea gras”, ba iti mai recomanda sa-i dai si apa sau ceai in locul unei mese de lapte matern, poate ar trebui sa cauti un alt specialist. Sau un specialist, punct.
Aris s-a nascut cu 4060 g si 52 cm. La externare avea 3880 g. Apoi a evoluat asa:
-la 13 zile: G=4040 g;
-la 22 zile: G=4430 g;
-la 1 luna: G=4660 g, L=55 cm;
-la 2 luni: G=6300 g;
-la 2 luni si 3 saptamani: G= 7380 g, L= 63 cm;
-la 3 luni: G= 7720 g, L=63,5 cm;
-la 4 luni: G=,8480 g, L=66,5 cm;
-la 5 luni: G= 9500 g;
-la 6 luni: G= 9750 g, L=71 cm;
-la 6 luni si 3 saptamani: G= 9950 g;
-la 7 luni: G=10300 g, L=71 cm;
-la 8 luni: G= 10450 g;
-la 9 luni: G= 10800 g, L= 72 cm;
Se vede ca initial lua bine tare in greutate, in intervale scurte. Ma uit pe cifre, ma uit la poze, si abia-mi vine a crede. Asa cum ma asteptam si cum m-a asigurat si medicul lui, pana pe la 6 luni a durat totul, apoi Aris a inceput usor, usor sa se dez-pufoseasca.
Acum, la 10 luni, creste mai degraba in lungime decat in rotunjime, piciorusele au pierdut din randurile de puf, i-au mai scazut falcutele, capusorul nu mai e asa rotund, gatul i se distinge bine, capata o forma cu totul.
Merge de-a busilea dupa motan, se prinde de obiecte si se ridica, sta in echilibru pret de cateva secunde, escaladeaza tot ce poate, impinge usi, deschide sertare, arunca telecomenzi si telefoane, ocazional face vant si cate unui laptop care-i este la indemana, ce mai, e intr-o miscare continua, si-atunci consuma ce mananca, in loc sa depoziteze sub forma de colacei.
Eu stiu asa: bebelusul alaptat exclusiv nu poate fi „prea gras”. Nu-i ca si cum il indopi, iar el, micutul, e obligat sa inghita. Copilul suge exact cat ii trebuie, nimic in plus. Se poate satura pe moment, iar peste jumatate de ora sa ceara din nou.
Nu l-am alaptat dupa niciun program, nu stiu cum vine treaba asta cu suptul la doua sau trei ore, dupa ceas. Singurul „ceas” pe care l-am luat in calcul e cel dupa care functioneaza organismul puiului meu.
In plus, am fost constienta din start ca alaptatul e pe baza de cerere si oferta. O cale sigura de a scadea secretia lactata este sa ii dai ceai sau apa- el va suge mai putin, iar organismul tau va crede ca atat ii este suficient puiului pentru a-si satisface nevoile, in consecinta va produce mai putin lapte.
Multe mame se intreaba daca bebelusul lor suge indeajuns. Eu nu mi-am pus vreodata problema asa, nu l-am cantarit inainte si dupa supt, nu mi-am facut tabele cu valorile, nu m-am gandit deloc la cifre sau grafice. M-am preocupat, in schimb, sa fiu cat mai relaxata, sa mananc bine, sanatos, sa-l tin aproape de mine mereu si sa-l alaptez ori de cate ori da semne ca isi doreste lucrul acesta.
Bebelusul meu a fost mereu vesel, vioi, cu obrajorii frumos colorati, crestea ca din apa, toate semne ca e sanatos tun si ca ii merge de minune daca e alaptat exclusiv si la cerere.
Da, l-am dus la controale regulate la pediatru si l-am cantarit o data-de doua ori pe luna, in functie de cat de des ajungeam cu el la medic. Ideal este sa-l vada un singur pediatru, in care ai incredere.
Noi am ramas in final la aceeasi doctorita care il vede si pe Albert si care mi-a spus mereu ca bebelusul arata foarte bine, ca odata cu varsta nu va mai lua atat de mult in greutate, asadar nu ar trebui sa ma ingrijorez (nici n-o faceam) si sa continui sa-l alaptez la cerere pentru ca e un lucru minunat pentru sanatatea si dezvoltarea lui.
Iar treaba asta cu „prea gras” a fost mereu un motiv de amuzament pentru mine si atat.
Mi se pare cea mai naturala si de bun simt atitudine de mama. Sa ai incredere in instinctul tau, dar si in specialistul pediatru. Iar atunci cand te indoiesti, sa verifici. Sa cresteti mari!
Mulțumim mult! 🙂
Buna seara din gresala am cumparat lapte praf pentru1. 2 ani si am alaptat un bebe de 2 luni ce se poate intimpla
Am trecut prin aceeasi experienta cu baietelul meu, care are acum 6 ani, cand la 2 luni mi-au spus niste prieteni ca este obez, insa in momentul in care le-am spus ca nu papa decat lapte de la san…s-au razgandit…Acum la 6 ani este chiar slab, arata grozav…asa ca nici eu nu cred ca un copil alaptat exclusiv poate sa fie gras sau obez…rezultatele se vad in timp.
exact 🙂
Doamne, cum ma regasesc in articolul asta! Cred ca am dat peste aceeasi doctorita la spital (sper sa nu existe mai multe specimene din astea). Fetita mea, 4luni, alaptata la cerere, maricica, dar nu exagerat, rotunjoara si pufoasa cat sa iti vina sa o pupi intr-una. Doctorita: „draga, dar cat vrei sa te faci? Tu nu vrei sa mergi pe tocuri? Mami, tu nu citesti si tu carti despre cat trebuie sa creasca un copil? Nu vezi cat s-a făcut?” „Ba da, citesc. 150gr /saptamana.” A tinut sa faca o socoteala in fata mea si a rezidentilor, iar rezultatul a fost ca fetita mea avea cu 100 de grame mai mult decat media Se pare ca va putea merge pe tocuri :))
:)) ma bucur tare ca te regasesti.
Bună, scz-ma dar nu m-am putut abține, eu sunt din categoria mamelor care nu au alăptat, deși am 2 fete mari acum 8ani si 3ani) sincer nu văd nimic eroic in alăptare si animale își alăptează pui , eu aș fii vrut sa le alaptez dar fiind micuțe (premature amândouă si de greutate și ca vârstă gestație nu am putut sa le pun de prima dată la sân si recunosc dupa ce am petrecut 3 sapt in spital pt a crește in greutate cand am ajuns acasă nu mi-am permis „luxul” de a pierde în greutate si fiindcă in spital au primit completare lapte praf pt ca la san nu le puteam pune cand mergeam la muls au mâncat mixt si acasă am preferat sa i-au calea ușoară (laptele praf ) si să evit sa obosească la sân in timpul suptului la biberon nu „munceau” așa cu off si au luat bine in greutate dar după ce am început diversificarea au început sa scadă în greutate si am avut momente cand inebuneam cand ii vedeam pe alți așa grăsuți. Nu îmi pare rău ca nu le-am alăptat pt mine conta să fie mâncate, au mancat in spital lapte muls si de la femei de etnie și acum mă rog sa fie sănătoase, acum incep mândrele mele sa i-a in greutate după ce am bagat o „farmacie de vitamine in ele”. Nu ma lua in nume rău doar mi-am spus părerea,
Multumesc pentru ca ai ales sa iti exprimi opinia aici, nu ai niciun motiv sa iti ceri scuze. Cred, totusi, ca pierzi din vedere anumite lucruri. Important este ca cei mici sa fie sanatosi, nu grasuti. Medicul pediatru e cel mai in masura sa evalueze starea de sanatate a puiului tau si sa-ti indrume pasii, in functie de asta. Nici eu nu consider alaptarea eroica, e pur si simplu fireasca. Privind modul in care ai ales sa le hranesti pe cele mici, sunt sigura ca ai luat decizia pe care ai considerat-o cea mai buna pentru ele,la momentul respectiv. Totusi, nu cred ca s-ar fi pus problema de „obosit” la san, in vreme ce biberonul le salva fortele si le permitea sa ia in greutate. Laptele matern e considerat cel mai bun aliment pentru copilul tau, avand marele beneficiu ca se adapteaza perfect nevoilor lui, asa cum formula de lapte nu poate. Prin laptele matern ii sunt transmisi celui mic si anticorpii pe care iarasi, nicio formula de lapte nu ii contine.
Eu am o fetita de 6 luni si 2 sapt, alaptata la cerere, dodoloata si pufoasa. Inceputurile alaptarii au fost grele: cu plansete de ambele parti (eu plangeam ca imi doream enorm sa o alaptez, ea plangea si se enerva ca nu curgea laptele de la san cum curgea de la biberon/lingurira/canita/seringa asa cum a primit completare in maternitate).
Eu chiar cred ca alaptarea este un act de eroism, mai ales in zilele noastre. De ce? Pentru ca un copil alaptat la cerere e lipit de mama luu. Poate vrea la san la jumatate de ora sau la 2 ore de la ultima alaptare. Pentru ca sanul nu inseamna doar hrana, inseamna alint, protectie. Pe un copil alaptat la cerere il ieu peste tot cu tine. Nu il lasi cu cineva sa aiba grija de el, ii lasi biberon cu lapte si pleci si te intorci peste cateva ore. Fie ca mergi pana la magazinul din cartier, fie ca mergi la un eveniment in familie, o nunta de exemplu, ai mereu copilul langa tine.
Copilul are nevoie de mama langa el oricand. Si da, uneori e greu sa il porti mereu. Dar copilul tau merita toata atentia si grija noastra ca si mame.
Perfet adevarat, eu si Aris inca suntem legati ombilical, cum imi place sa spun 🙂
luni bune nu am stat mai mult de 15 minute despratiti, abia dupa varsta de 1 an am inceput sa pot pleca de acasa cu orele. Intr-un an si 3 luni nu am lipsit o noapte de langa el si nici nu mi-am dorit.
Cat adevar graiesti..ma regasesc total, bebe e alaptat, are 1 an si abia acum reusesc sa il las cateva ore cu mama mea. Ceea ce ma fascineaza e ca parca nici nu mi-am dorit sa stau departe de el vreo clipa, mai ales cand vedeam cata liniste si confort ii ofeream prin alaptare, cel mai bun lucru pe care am putut sa il fac pentru copilul meu.
Ai mare dreptate, si al meu pui la 3 luni are 6.800 si tot cam asa s-a speriat doctorita de familie ca e grasut insa pe mine m-a linistit ca dupa 6 luni o sa se inalte si o sa se dezvolte frumos. Oricum nu imi faceam griji, si eu alaptez la cerere, nu ca as avea de ales 😁 e mare scandal de nu ii dau cand vrea. E minunata meseria de mama, nu se compara cu nimic. Acum incercam sa scapam de bubitele de la caldura, in rest crestem frumos si sanatos 🙂 pupici la baietei!!
va pup si eu 🙂
Mda,inca o dovada a faptului ca celebra fraza pe care mamele care alapteaza o tot flutura pe la nasul celor care nu,si anume”vai,dar nu exista lapte gras,slab etc”..Ba uite domne ca exista. Eu sunt cea mai clara dovada,altfel nu-mi explic cum copilul meu la 15 luni ALAPTAT EXCLUSIV(nu a pus nici el gura pe lapte praf in viata lui,nici in maternitate)sa aibe doar 9400. Am fost de atatea ori tentata sa-i dau lp sa mai puna si el ceva carne pe el,asta deoarece in jurul meu toti copiii hraniti cu lp erau durdulii. Am fost si inca sunt frustrata de faptul ca nu are si el colacei:((..mai ales acum cand papa inca titi si mancare deloc.
Mda,inca o dovada a faptului ca celebra fraza pe care mamele care alapteaza o tot flutura pe la nasul celor care nu,si anume”vai,dar nu exista lapte gras,slab etc”..Ba uite domne ca exista. Eu sunt cea mai clara dovada,altfel nu-mi explic cum copilul meu la 15 luni ALAPTAT EXCLUSIV(nu a pus nici el gura pe lapte praf in viata lui,nici in maternitate)sa aibe doar 9400. Am fost de atatea ori tentata sa-i dau lp sa mai puna si el ceva carne pe el,asta deoarece in jurul meu toti copiii hraniti cu lp erau durdulii. Am fost si inca sunt frustrata de faptul ca nu are si el „colacei”,mai ales acum cand in continuare papa numai titi si mancare deloc.
Dana, nu flutura nimeni nicio fraza pe la nasul nimanui, nu stiu de ce ai ramas cu aceasta impresie. Apoi, ce spune medicul pediatru despre starea de sanatate a puiului tau? Daca e una buna, cu siguranta nu ai de ce sa iti faci griji. Ideea e ca in cazul vostru vorbim de un copilas de 15 luni, care a depasit de mult etapa alaptatului exclusiv. Spui ca mananca in continuare doar lapte matern. Nu e diversificat? Nu inteleg. Poate ai vrut sa scrii 5 luni si s-a strecurat o greseala. In orice caz, un copil „durduliu”, cum spui tu, nu e obligatoriu un copil sanatos. Deci nu ai de ce sa te consumi pe tema asta.
Nu stiu de ce s-a publicat de 2 ori mesajul…in fine.
15 luni are,nu am gresit,e diversificat de la 6 luni si un pic. El e ff vioi,prea vioi as spune,nu sta o sec locului. La analize a iesit ca e un pic anemic,i-am dat fe,acum ar trebui sa facem din nou sa vedem daca am corectat carenta. Nu stiu ce sa zic,chiar incep sa cred ca laptele meu e….slab,eu care eram prima care sustinea ca asta nu exista..am cazut in extrema cealalta din frustrare. Ideea e ca nu mananca mai nimic decat titi. Am epuizat toate metodele si uneori simt efectiv ca clachez psihic tot chinuindu-ma si eu si sotul sa-l facem sa ia o lingura.
La varsta aceasta, laptele matern nu mai este suficient pentru a-i asigura tot necesarul organismului. Nu e vorba de faptul ca laptele nu ar mai fi bun, e la fel cum a fost mereu, adaptat puiului tau, doar ca cel mic mai are nevoie si de fructe, legume, carne, oua, de o dieta variata, bogata in vitamine si minerale. Iti inteleg supararea din cauza faptului ca nu mananca. si eu am trecut prin asta si multe alte mame. Incerc sa scriu un articol curand cu recomandari din partea specialistilor pentru copii mofturosi. Te-ar putea ajuta!
Multumesc frumos pt cuvinte!
La fel am patit si eu cu bebelusul meu- Luca s-a nascut cu 3550 g si a luat foarte bine in greutate – dupa4 zile, la externare avea 3700! in primele 3 luni lu cate 1.5 kg/luna. Alaptat exclusiv!!doctorul de famile imi zicea sa-i dau de la 4 luni carnita de pui ca e prea gras de la laptele de sa. o aberatie totala. Nu am ascultat decat de instinctul meu de mama, am inceput diversificarea la 6 luni si, |Slava Domnului, a fost foarte bine! Mentionez ca am alaptat pana la un an si 8 luni!si sunt mandra de asta!
Felicitari pentru povestea voastra frumoasa de alaptare! Si pentru ca ai facut ce a fost mai bine pentru puiul tau. Ma ingrozeste gandul ca un medic ar putea recomanda carne de pui pentru un bebelus de 4 luni, in locul laptelui matern.
Parca am avut un flashback :)) Asa a fost si baietelul meu. Pufos. Ma uit acum la poze cu el de cand era mic, mic si imi amintesc ca atunci cand trebuoa sa ii fac baie, abia ii gaseam gatul. Avea cateva straturi :)) Nu am dat de astfel de „experti” , din fericire. Oricum, tot asa s-a intamplat si la noi..de pe la 10-11 luni ” s-a desirat”.:))
da, vorba ta,la baita nu ii gaseai gatul de randurile de puf. <3
Ruxandra, imi poti spune te rog numele medicul pediatru la care mergeti?
Felicitari si multumesc!
Si eu am avut un pui „obez”, n.4300g si 55cm care la 6 luni avea 11kg.Alaptat exclusiv si la cerere.Acum are 1a5l si are 14kg si 88cm ,nu a raman nici urma de copil dolofan desi cantarul spune altceva.
Si ARis, la 2 ani si jumatate s-a lungit mult. Tot pufosel e, dar e bine pus pe el, nu mai e numai rotocoale de puf ca altadata.
De fiecare data cand merg la doctorita de familie, citesc articolul tau.. Si inainte si dupa. Ca sa imi aduc aminte ca nu e nimic in neregula cu fetita mea, cu alaptatul la cerere si cu alaptatul noaptea. Esti minunata si iti multumim!
Ah, ce ma bucur! Mulțumesc! ❤️
Copii grasuni sunt adorabili🥰 Fetita mea a fost pufoasa pana la 2 ani, cand am hotarat de comun acord ca lasam țițicul pentru bebelusi.
Muuuulte persoane mi-au spus ca e grasa(urat spus intradevar pentru un copil mic), ca ar avea probleme cu glanda, sa ii fac zeci de analize, etc.
Eu, panicata deloc le zambeam frumos si atat.
Acum, la 2 ani si 7 luni am o fetita cu o greutate normala, inalta(seamana cu mami😁) si sanatoasa.
Gurile rele pot spune multe, dar instinctul matern nu te minte. Se pare ca lapticul meu era nu bun, foooooarte bun😂
Sanatate la copii si nastere usoara!
Aceeasi mama, acelasi tata, aceeasi sani, dar 2 copii total diferiți. Amândoi au fost alăptati exclusiv, la cerere. Fetita este mai mare cu 2 ani si 6 luni fata de băiețel. Cine îmi vedea fetita îmi spunea ca e prea slaba. Ea la un an și jumătate încă avea 9 kg, greutate la care a stat foarte mult timp. Și eu le tot spuneam ca ce ar trebui sa iasă din 2 oameni care toată copilaria și adolescenta lor au fost slabi? Acum la aproape 3 ani are 13 kg și arata superb. Ea cerea super mult san, tot timpul si era (încă este) foarte agitata. Cel mic are 4 luni, 7 kg 200, pufos de te topesti după el, mananca mult, dar nu cere prea des și mult mai liniștit. Deci? Atunci nu aveam laptele gras și acum este sau cum? Sau o explicație mult mai plauzibila ar fi ca fiecare om (bebeluș, copil, adult) are ritmul lui de creștere.
Multă sănătate!😊
Și eu am laptele gras…
De frică să nu-i fac rău fetiței, am ascultat de o cunoștință și i-am îndoit laptele cu apă… De la 2 luni nu mai suge deloc, bea laptele gata muls.
Medicul ei spune că e ok, că va pierde în greutate odată cu dinții și când se va târî. Ei bine, are doi dințișori, și e mai grăsuța. Se târăște, dar degeaba, deocamdată.
La 9 luni, are 13 kg.
Diversificarea am început-o la 6 luni, dar în afară de măr copt sau fiert și blenduit cu puțin terci de orez și puțin biscuite cu măr răzuit nu mănâncă nimic, doar lapte muls și apă.
Și eu îi dau să mănânce când vrea, chiar și noaptea, de fiecare dată când se trezește.
Tot de frică să nu o fac obeză de multe ori peste zi, nu i-am dat lapte… Crezând că dacă îi va fi foame va mânca și puțină cărniță cu morcov… Degeaba. Nu vrea mâncare! Și după un episod în care o chinui și nu îi dau lapte, când i-l dau, bea dublu.
Cum să continui?
De fiecare dată când îi puneam apă în lapte, sau când insistam să ia o linguriță de ceva piure, mă simțeam vinovată și încă mă simt, dar vreau să nu fie obeza și să înceapă să mănânce mâncare.
Bravo! Si atat!
Si eu m am regăsit intru totul ! Mie mi s a spus că e predispus la obezitate,la 4 luni avea 10 kg ,născut cu 4500 gr si alaptat la cerere . Si eu sunt de
aceași părere, un copil alaptat exclusiv nu are cum sa fie obez ….
Anii au trecut,obezul meu e numai bine, are 12 ani și 40 de kg 😂
Decurand am auzit ceva ce efectiv mi-au suparat urechile. Spunea un tatic cum ca toti cei 4copiii au fost alaptati pana la 6 luni ca asa trebuie ca dupa 6 luni nu stiu ce se intampla. Dupa care intervine o mămică asistenta care spune foarte sigura pe ea si convinsa ca asa este. Auzind cele discutate efectiv mi s-a ridicat tensiunea si am intervenit cu intrebarea: Dar după 6 luni ce se intampla? Cu ce trebuie sa ne hranim bebelusii? Raspunsul nu a fost unul clar ci doar mai degrabă a incercat sa evite discutia din lipsa de argumente zic eu. Oricum unul din motive a fost acela ca prichindelul alaptat dupa 6 luni are probleme digestive si de creștere. Ai noștri pici nu sunt rotofei au fost cred ca pana la varsta copilului dvs. Dar pt unii sa fii mai slăbuț inseamna sa nu fii neapărat sanatos. Eu alăptez fetita de 1 an si 10 luni iar pe baietel l-am alaptat pana la 2 ani si 1 luna cand s-a autointarcat datorita sarcinii (4luni). Ma gandesc ca nu îi mai placea😁 Cand auzi chestii din astea nu Stii cum sa mai reacționezi!
Am aceeași problema cu fetița mea încerc sa răresc mesele de lapte acum are 6 luni jumate și 9.350 îmi rupe spatele ! Laptele meu e mult prea gras ! M-a întrebat doctorul dacă ii dau dulciuri .pai la 6 luni abia am început diversificarea ! Ma bucur ca fiul tău e bine și ca a crescut cum trebuie ! Îmi e teama ca eu sunt destul de grăsuță și sa nu aibe și ea aceleași tendințe