De ce scrie pe toate medicamentele că sunt interzise în sarcină și alăptare. Și ce tratamente putem urma, totuși, în această perioadă.

De ce scrie pe toate medicamentele că sunt interzise în sarcină și alăptare. Și ce tratamente putem urma, totuși, în această perioadă.

Dacă e să te iei după prospectul medicamentelor, nu găsești ceva compatibil cu sarcina și alăptarea. Totuși, atât gravidele cât și mamele care alăptează se pot trezi cu dureri de cap sau de dinți, pot face indigestie, pot răci, pot avea nevoie de antibiotice. Cum să procedeze? Suportă durerea, întrerup alăptarea pe perioada tratamentului sau înțarcă bebelușul, aleg tratamente pe baza de plante? Am rugat-o pe Dr. Cristina Vancsa, medic farmacolog clinician și consultant în alăptare certificat IBCLC, să ne explice cum stă treaba.

Medicamente versus suplimente alimentare

Înainte de toate, trebuie să facem distincție între medicamente și suplimente alimentare.

Suplimentele sunt avizate de Ministerul Agriculturii și Cercetării, nu țin de Ministerul Sănătății. Deci credem pe cuvânt producătorul că produsul respectiv chiar conține ce scrie pe etichetă.

Medicamentele, pe de altă parte, trec prin avizul Ministerului Sănătății și al Agenției Naționale a Mediamentului, deci intră toate sub incidența Legii Medicamentului, care prevede ca orice produs din această categorie să aibă menționat în prospect „nerecomandat în sarcină și alăptare”. Această mențiune este obligatorie, indiferent dacă medicamentul este cu adevărat contraindicat sau nu, pentru evita automedicația mamei. Adică atunci mama când are o problemă, ar trebui să apeleze la medic, iar medicul să fie cel care recomandă un tratament.

De teamă să luăm medicamente, mai apelăm la tratamente pe bază de plante, dar…

Nu tot ce este plantă înseamnă că este și potrivit în această perioadă. Când avem de urmat un tratament, rămâne valabilă regula de a ne consulta cu specialistul.

Majoritatea plantelor și majoritatea medicamentelor de pe piața noastră există de foarte mulți ani. Și atunci, deși nu se fac studii clinice pe femei însărcinate/femei care alăptează, prin folosirea lor în anumite situații, când beneficiul justifica riscul, s-a putut observa, în timp, dacă acele componente sunt potrivite pentru perioadele de sarcină și alăptare. Specialistul este cel care cunoaște aceste detalii și care ne poate da cele mai bune sfaturi.

Oprim sau nu alăptarea când avem de urmat un tratament medicamentos?

Mai ales când ni se prescrie un tratament cu antibiotice, apar multe semne de întrebare: o fi, nu o fi ok să urmez tratamentul dacă alăptez? Sunt și medici care, din păcate, se grăbesc să recomande întreuperea alăptării sau chiar înțărcarea, indiferent de vârsta copilului.

De reținut că există foarte multe medicamente compatibile cu alăptarea și chiar dacă un medicament nu este compatibil, se pot găsi înlocuitori. Există și foarte multe surse de informare în acest sens, astfel încât putem verifica dacă substanța activă (numele scris imediat sub numele principal de pe cutie, care reprezintă denumirea comercială) este ok sau nu.

Pe e-lactancia.org  medicamentele sunt grupate în 4 categorii, în funcție de culori: verzi – risc foarte scăzut, galben – risc mic posibil, portocaliu – risc mare probabil, roșu – risc foarte mare.

Mai este și baza de date LactMed, acolo unde apar detalii inclusiv pentru profesioniști în domeniul medical (medici, farmaciști).

Deci ne informăm și cerem sfatul cuiva avizat, să vedem dacă tratamentul care ni s-a prescris este sau nu compatibil cu alăptarea.

Ce se întâmplă în cazul anesteziilor?

Nu amânăm mersul la dentist. Toate anestezicele folosite la stomatolog, în acești ultimi ani, sunt compatibile cu sarcina și alăptarea. Să ne gândim că în timpul nașterii se folosește o cantitate foarte mare de anestezic. Ceea ce folosim la medic este local. Și dacă la naștere nu este afectat bebelușul, când vine în contact cu o cantitate atât de mare de anestezic, nu va fi afectat nici dacă ne îngrijim dantura.

Cât de bune sunt ceaiurile pentru alăptare?

Când vine vorba de ceaiurile pentru alăptare, să ținem cont că multe plante sunt nerecomandate în această perioadă, inclusiv feniculul și anasonul, avertizează Dr. Cristina Vancsa. Mai mult, studiile au arătat că ceaiurile nu au crescut cantitatea de lapte la mamele care le-au băut și atunci nu se justifică folosirea lor. Ba chiar sunt plante care scad lactația: salvia, menta în cantitate mare, pătrunjelul în cantitate foarte mare (nu cât punem noi condimente în preparate). Deci dacă avem impreisa că bem ceaiuri pentru alăptare și gata, suntem izvor de lapte pentru copilul nostru, poate ar trebui să ne gândim de două ori. Alăptarea funcționează pe bază de cerere și ofertă. Cu cât cererea este mai mare, cu atât și oferta va fi mai bogată. Nu vin ceaiurile să facă minuni.

Una peste alta, privind diversele probleme de sănătate care pot apărea în sarcină și alăptare, contează să avem grijă de noi, în primul rând, deci să nu ne fie teamă de vizitele la medic sau de tratamentele prescrise. Ați văzut că, adesea, ele sunt compatibile cu sarcina și alăptarea, mai ales când vorbim despre medicamentele uzuale pentru răceli, afecțiuni digestive ușoare, infecții. Oricând avem semne de întrebare, există surse de informare gratuite și foarte utile (vezi mai sus ce ți-am lăsat), tot așa cum există consultanți în alăptare și alți specialiști, care ne pot da sfaturile de care avem nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.