Am început diversificarea alimentației Avei la o săptămână după ce a împlinit 6 luni. O tot amânam de pe o zi pe alta, până într-o sâmbătă, când am simțit că a venit momentul. Mama, care s-a nimerit să fie la noi atunci, s-a ocupat de încurajări, Ava de stat cuminte în scaunul de masă, tatăl ei de filmat momentul, iar eu de oferit prima linguriță de hrană solidă din viața fetiței mele, după jumătate de an de alăptare exclusivă.
Sunt la al treilea copil, teoretic știu cum stă treaba cu diversificarea, practic, am avut emoții. Fiecare copil este unic, iar pufoșenia mea de fetiță trecea la o nouă etapă importantă din creșterea ei. Ca mamă, n-ai cum să nu simți fluturi în stomac: ți-e și teamă, te și bucuri, te și îngrijorezi și, mai presus de orice, vrei să îi fie bine puiului tău de om. Vă povestesc imediat ce aliment i-am oferit Avei prima dată și cum a reacționat, dar mai întâi să vedeți care este strictul necesar cu care ne-am pregătit pentru diversificarea ei.
Cum ne-am pregătit pentru începerea diversificării
În primul rând, am luat un scaun de masă, pentru că acolo stă cel mai bine bebelușul și doar acolo este indicat să îl hrănim. De asemenea, nu ar trebui să folosim scaunul pentru joacă sau alte activități care n-au treabă cu masa. Apoi, am mai luat vreo două vase pentru bebeluși, două lingurițe și o bavetă roz care se curăță ușor. Plus că mai aveam niște recipiente de stocare a laptelui matern pe care le-aș fi putut folosi și pentru noua etapă.
Aș vrea să subliniez din start faptul că Ava este un copil sănătos, noi nu avem un istoric de alergii în familie, iar toate deciziile privind diversificarea au fost luate urmând recomandările medicului pediatru.
Ne-am propus să îi oferim doar alimente bio în primă fază, așa cum am procedat și cu frații ei. Încercăm să menținem un mod de viață sănătos pentru întreaga familie și să alegem cu grijă alimentele din meniul nostru zilnic.
Aprovizionarea o facem de la Lidl. Am observat în ultimii ani că au o ofertă tot mai variată pe zona de produse bio, de la fructe și legume, până la lactate si ouă. Deja știm clar ce ne place de la ei și unde le găsim în magazin, așa că mergem țintit și umplem coșul de cumpărături. Suntem eficienți, nu glumă. 🙂 Prima oprire este mereu la Piața Lidl, unde au, pe lângă fructe și legume bio, și multe produse proaspete de la furnizori locali. Apoi vin la rând lactatele, ouăle pe care le consumăm la greu, uneori creveții pentru pastele băieților. A, și mai au cei de Lidl o înghețată bio cu vanilie, bună de te lingi pe degete. Iar personalul este mereu amabil, ceea ce nu-i puțin lucru.
Cu ce începem diversificarea: legume sau fructe?
Am hotărât să începem diversificarea Avei cu legume, la fel cum am procedat și în cazul băieților. Este ceea ce ne-a recomandat și medicul, în ideea că dacă îi dai fructele întâi, bebelușul poate accepta mai greu legumele. Știam că în Piața Lidl găsesc o varietate în materie de fructe și legume bio, tot timpul proaspete. Au roșii cherry, ardei gras roșu, dovlecel, cartof, ceapă, ardei kapia, borccoli, castraveti, lămâi, kiwi, banane, mere golden, e lungă lista, ia uitați aici.
Primul aliment solid
Primul introdus în alimentația Avei a fost morcovul, iarăși, fix ca la băieți. Am luat un morcov bio, l-am curățat și l-am spălat bine, apoi l-am gătit la abur. La final l-am dat prin blender, împreună cu o parte din apa de la gătit, până am obținut o consistență care mi s-a părut potrivită: adică nici terci, dar nici zeamă, undeva între.
De reacționat a reacționat foaaaarte bine. Mă așteptam să strâmbe măcar puțin din nas, dar nu, a fost senină cap-coadă. Chiar mă uitam acum la filmarea făcută de tatăl ei. I-a plăcut gustul și a deschis gurița maaare, dar parcă mi-a fost teamă să îi ofer din prima pe cât și-ar fi dorit ea să primească. Părea în stare să termine tot bolul, nu de alta. 🙂
La ce interval i-am introdus alimentele noi
Vreo trei zile am ținut-o pe morcovi, până mi-am făcut curaj. Apoi am început să mă joc cu legumele, fără a mai aștepta să treacă cele 3 zile între alimentele nou introduse, așa cum spune o regulă din diversificarea clasică (și cum am procedat cu frații ei). Îi dădeam o legumă nouă pe zi, dintre cele care se regăsesc în mod normal în meniul nostru. Ava le cam știa gustul din timpul celor 9 luni în burtă și a celorlalte 6 de alăptare, când am avut o dietă variată, fără să aplic tot felul de restricții.
I-am dat să mănânce în primele etape roșii, păstârnac, cartof, dovlecel, ardei gras, conopidă, broccoli, toate gătite la abur, toate bio. Nu a existat legumă pe care să o refuze, dimpotrivă, și asta ni s-a părut wow. Sigur că pe parcurs s-au mai schimbat lucrurile, după ce a gustat și carne, și lactate, și cereale, a început să aibă preferințe, sunt combinații care îi plac, altele pe care le refuză.
După mai puțin de două săptămâni de la începerea diversificării, i-am introdus și fructele: primul a fost mărul. Merele și perele sunt preferatele ei. Țin minte ca Aris adora avocado, mai ales combinat cu banane, în vreme ce Avei nu îi stârnește vreun interes. Dar mai încercăm. Per total, aș zice că legumele îi plac mai mult decât fructele.
Repejor a făcut cunoștință fetița și cu carnea de pui, de curcan și de vită (copiii au nevoie de fierul din carne), cu lactatele, diverse cereale, pește, ouă (i-am dat și albuș și gălbenuș din start). Cam într-o lună a primit alimente din toate grupele, conform recomandării medicului. Ăsta a fost și scopul, să o pot hrăni cât mai variat, nu să pun accent pe cantitate, ci pe calitatea alimentelor oferite zilnic.
Chiar am găsit niște notițe în telefon, apropo de aventura asta: diversificarea am început-o pe 28 noiembrie, carne i-am dat prima dată pe 13 decembrie, ceapă pe 16 decembrie. Nu știu de ce am simțit eu să notez de carne și de ceapă, dar iată că astea sunt trecute. 🙂
Sub ce formă îi ofer alimentele
Medicul ne-a recomandat să îi oferim fructele și legumele crude, atunci când putem face lucrul acesta, pentru că alimentele își pot pierde din vitamine prin prepararea termică. Fetița mea nu refuză roșii crude, de exemplu, mere, pere sau banane, dar preferă alimentele gătite la abur. De fiert îi fierb alimente precum pastele, orezul sau mămăliga. Dar cel mai rapid, mai gustos și mai simplu îi prepar mâncarea la abur. Așa are și consistența potrivită, adică nu risc să scot legumele praf de acolo, pentru că setez timpul în funcție de ce gătesc. La final, adaug puțin unt sau un strop de ulei de măsline, iar Ava mică papă fără probleme.
Fiecare copil este unic
Rețineți că nu există lucruri universal valabile, fiecare copil este unic, iar astfel de decizii ce țin de alimentație trebuie luate împreună cu medicul. Faptul că nouă ne-a fost bine într-un fel nu înseamnă că rețeta merge pentru toată lumea.
Dincolo de unda verde pe care trebuie să ți-o dea medicul pentru introducerea alimentelor solide, cred că este important să asculți și de instinctele tale de mamă. De asta nici nu am început diversificarea fix în ziua în care Ava a împlinit 6 luni, ci atunci când mi s-a părut mie că ar fi bine. Fetița mea era clar pregătită, de aceea cred că ne-am bucurat și de acest început lin.
Cum știm că un bebeluș este pregătit pentru diversificare
Nouă medicul pediatru ne-a explicat așa:
- Vârsta: dacă medicul nu recomandă altfel, începem în jurul vârstei de 6 luni;
- Interesul pentru mâncare: de pe la 5 luni, bebelușul este atent la orice gest al nostru legat de mâncat sau de băut, este curios, încercă să imite. Posibil să facă și mișcări de mestecat. Nu înseamnă că îi este poftă sau că ne grăbim să îi oferim tot ce avem în față (!). Copilul imită, atât.
- Stă în funduleț cât de cât bine. Dacă are o problemă neurologică și nu stă bine, vorbim cu pediatrul, nici nu putem amâna foarte mult momentul diversificării.
- Nu mai împinge cu limbuța chiar totul afară. Acesta ar fi un semn că nu este pregătit. Reflexul de a împinge tot ce are în guriță dispare pe la 6 luni, dar nu forțăm lucrurile. Facem o scurtă pauză, reîncercăm.
Sunt atâtea de spus despre diversificare, încât mi-ar fi imposibil să le pun într-un singur articol. Plus că descoperim lucruri noi în permanență, ne lovim de tot felul de situații. S-a întamplat să nu mai vrea să audă de alimente pe care le-a acceptat bine din start. Așa am pățit cu conopida. Dar vedem, descoperim, învățăm și facem cumva să fie bine.
Revin cu alte experiențe, care sper să vă fie de folos!
Acest articol a fost susținut de Lidl România.
Bună! Aștept cu nerăbdare următorul articol despre diversificare pentru ca am nevoie de inspirație și de sfaturi. Sunt pentru prima oară mămică, iar buburuza de 6 luni și jumătate vrea să descopere cât mai multe gusturi.
Dacă pentru prânz găsesc tot felul de combinații gustoase, la micul dejun duc lipsa de inspirație. Am încercat până acum banane, măr copt și avocado, dar și cereale.
Mulțumesc! 😊
Bună! Aștept cu nerăbdare următorul articol despre diversificare pentru ca am nevoie de inspirație și de sfaturi. Sunt pentru prima oară mămică, iar buburuza de 6 luni și jumătate vrea să descopere cât mai multe gusturi.
Dacă pentru prânz găsesc tot felul de combinații gustoase, la micul dejun duc lipsa de idei. Am încercat până acum banane, măr copt și avocado, dar și cereale.
Mulțumesc! 😊
Diversificare usoara! Cu drag, ma bucur ca iti sunt de folos informatiile de aici! 🙂
Buna! Felicitari pentru articolele tale! Te urmaresc si aici cu mare drag, dar si la tv dimineata.
Imi poti recomanda un scaun de masa pentru bebe? La ce ar trebui sa fiu atenta?
Iar lucrusoarele acelea din care o hranesti pe Ava sunt cumva de la Adinish? 😁
Multumesc!
Noi avem scaun Beaba de la Erfi, iar bolul din silicon este de la Adinish, da 🙂
Bună ziua! Multumim pt informații.
Cand ati inceput sa ii introduceți 2 mese pe zi?
Buna ziua, cu drag! După aproximativ 2 saptamani de la inceperea diversificarii.
Buna! Nu reusesc sa gasesc pe site categoria “Jurnal de diversificare” ; a mai fost creata/ai continuat articolele pe aceasta tema?
Multumim pentru inspiratie!
Buna ☺️!
Eu ma pregatesc pentru inceputul diversificarii, imi poti recomanda un site sau carti anume pentru autodiversificare? As vrea sa ma informez cat mai bine si de asemenea as avea nevoie si de retete potrivite pentru bebelusi.
Multumesc☺️