Cum iti ajuti copilul sa accepte tratamentul cu aerosoli in cativa pasi simpli

Cum iti ajuti copilul sa accepte tratamentul cu aerosoli

Afectiunile respiratorii sunt frecvente in perioada aceasta din an. Vin la pachet cu frigul, umezeala, schimbarile bruste de temperatura, alergiile si scaderea rezistentei organismului, toate specifice sezonului rece.

Infectiile respiratorii pot fi virale sau bacteriene si se pot localiza la diferite nivele ale aparatului respirator: nivelul superior (rinite, rino-faringite, faringite, amigdalite, adenoidite, otite, sinuzite, laringite) sau inferior (traheite, bronsite / bronsiolite pneumonii).

Rinitele sunt cele mai frecvente afectiuni ale copiilor si constau in inflamarea mucoasei nazale. Se manifestă prin congestie nazala si secretii, senzatie de mancarime si durere.  Pentru a le evita, e bine sa la oferim copiilor o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, sa fim atenti la igiena si sa evitam spatiile aglomerate si neaerisite.

In rest, ochii in patru la simptomele pe care le manifesta astia mici, si apelati strict la medic pentru recomandari! Tratamentul nu se face dupa ureche sau conform sfaturilor vecinei de la doi (exceptand cazul in care vecina de la doi e pediatru).

Aerosolii pot reprezenta un tratament eficient pentru afectiunile respiratorii si complicatiile acestora. Prin intermediul aerosolilor, medicamentele ajung direct in caile respiratorii si il ajuta pe cel mic sa se faca bine, fara a patrunde in organism in cantitati mari.

E bine de retinut ca daca sunt folositi necorespunzator, aerosolii pot agrava simptomele, asa cum se intampla in cazul bronsitei, cand accentueaza secretiile (si de aici tusea puternica). Revin la ce spuneam mai sus: nu actionam de capul nostru, ci doar la recomandarea specialistului!

Cred ca cele mai multe familii cu copii mici au aparate cu aerosoli pe acasa. Asa numitele nebulizatoare. Important e sa vedem cum ii ajutam pe astia mici sa accepte tratamentul cu aerosoli pentru ca, va spun din experienta, nu toti copiii sunt deschisi la treaba asta. Nici nu-i de mirare: nebulizatorul face in timpul functionarii un zgomot care ii poate speria. Plus ca nu e intocmai placut sa se trezeasca din senin cu o masca pe fata si sa o suporte pe toata durata tratamentului, fara sa se miste.

Copiii care nu coopereaza,  plang sau nu isi tin masca ori inhalatorul oral pe durata tratamentului, ar putea sa NU primeasca o doza suficienta de medicament.  De aceea e atat de important sa ii mentinem linistiti si bine dispusi.

7 pasi pentru a imprieteni copiii cu nebulizatorul

Din fericire, avem solutii prin care ii putem imprieteni pe cei mici cu nebulizatorul. Am cautat cateva trucuri si iata ce am descoperit:

  1. Incearca sa iti obisnuiesti copilul cu nebulizatorul inainte de a fi nevoie sa urmeze tratamentul. Prezinta-i partile componente si felul in care aparatul ii poate fi de folos, inventeaza jocuri si povesti in jurul lui.
  2. In timpul tratamentului (mai ales atunci cand vorbim despre unul de durata), foloseste nebulizatorul mereu la aceeasi ora, astfel incat sa devina parte din rutina zilnica, iar copilul sa stie la ce sa se astepte.
  3. Cauta un nume sugestiv pentru tratament, ceva de genul: „momentul de repiratie mai usoara” sau „momentul de relaxare”. In acelasi timp, ajuta daca urmariti impreuna la televizor ceva pe placul celui mic, daca imbinati piese Lego (ori apelati la alte jocuri care ii plac) sau cantati diverse melodii.
  4. Incurajeaza-ti copilul sa personalizeze aparatul cu aerosoli (poate sa il decoreze cu stickere reprezentand personajele preferate).
  5. Incearca sa il tii pe cel mic in brate pe durata tratamentului, asa se va simti in siguranta.
  6. Daca masca reprezinta o problema, inventeaza o poveste despre spatiul cosmic si incurajeaza-l sa se inchipuie astronaut si sa foloseasca masca speciala pentru a respira. Ca sa i se para totul si mai interesant, ii poti arata filmulete sau imagini cu astronauti.
  7. Nu uita sa il lauzi la finalul unei sesiuni de tratament finalizate cu succes.

Cum sa folosesti corect nebulizatorul, pas cu pas:

  1. Spala-te bine pe maini cu apa si sapun inainte de a folosi nebulizatorul.
  2. Conecteaza un capat la tubului de aer la rezervorul de medicamente.
  3. Ataseaza celalalt capat al tubului de aer la aparat.
  4. Toarna in rezervorul de medicamente doza corecta de medicament, asa cum ti-a fost recomandata de medic.
  5. Tine rezervorul de medicamente drept, astfel incat sa nu versi din lichid.
  6. Ataseaza masca sau inhalatorul oral la rezervorul de medicamente, ceea ce ii va permite copilului sa inhaleze usor medicamentul
  7. Porneste aparatul si verifica daca iese aer din masca/inhalatorul oral
  8. Daca folosesti un inhalator oral, plaseaza-l in gura copilului, intre dinti. Copilul ar trebui sa isi tina buzele stranse in jurul inhalatorului. Acesta poate fi tinut in pozitia corecta de catre tine sau chiar de catre copil.
  9. Daca folosesti o masca, plaseaz-o peste nasul si gura copilului. O poti tine acolo fie tu, fie cel mic, fie i-o poti prinde in jurul capului cu elasticul special. Copilul trebuie doar sa stea linistit si sa respire normal. Ajuta daca ii citesti o carte sau daca va uitati impreuna la desene animate. Inhalarea medicamentului dureaza intre 5 si 10 minute.
  10. Nu uita sa atingi din cand in cand rezervorul de medicamente, pentru a te sigura ca toata medicatia sprescrisa se transforma in vapori de aerosoli.
  11. Cand tratamentul se termina, aparatul va scoate un sunet specific. Este momentul sa inchizi aparatul.
  12. Urmeaza instructiunile de curatare prevazute in manualul de instructiuni al nebulizatorului.

Noi am testat nebulizatorul cu compresor Trussa, care are, inainte de toate, un design mai placut decat aparatul pe care il aveam inainte. Unele nebulizatoare folosesc ultrasunete, altele au un compresor pentru a forma picaturi foarte mici de lichid. Rezultatul seamana cu aburul, dar nu se foloseste caldura, pentru ca medicamentele expuse la caldura  nu ar mai avea efect.

Tocmai datorita designului nebulizatorului Trussa, copiii mei si-au putut inchipui ca au de-aface cu o nava spatiala si au privit cu entuziasm noul obiect. Si-au pus masca si s-au transformat in astronauti, apoi piesa de gura si au devenit brusc scafandri. Iar aparatul cu totul nu mai era nava spatiala, ci un submarin pierdut in ocean.

Nebulizatorul poate fi folosit doar cu ser fiziologic si astfel decongestioneaza rapid caile respiratorii. Am o prietena buna care nu pleaca nicaieri fara acest aparat si, de cele mai multe ori, fix asa il foloseste, doar cu ser. Imi spunea ca baietelul ei respira mai usor automat dupa sesiunea de tratament.

Un aparat de aerosoli e, asadar, numai bun de avut in casa si nu doar pentru copii, ci si pentru noi, astia mari (mastile vin in doua marimi). Eu am sa il pastrez pe cel de la Trussa  si mi-am propus sa ii fac unul cadou si prietenei mele cele mai bune, care e proaspata mamica de bebe baiat. Cel vechi merita sa iasa la pensie, dupa mai bine de 9 ani in casa noastra. Timp in care, din fericire, aproape ca nu l-am folosit, pentru ca m-am bucurat de pui sanatosi. Ceea ce va doresc si voua!

foto, foto

2 comentarii pe “Cum iti ajuti copilul sa accepte tratamentul cu aerosoli in cativa pasi simpli

  1. Diana Târgu spune:

    Nu fiecare mamă are un copil cu muci pe acasă. Dacă al tău are, gândește-te bine că s-ar putea să fie semnele unei alergii care va avansa, iar la 23 de ani atinge apogeul să dea în astm. Copilul care nu are imunitate bună răcește în fiecare an. Nu e normal. Copilul meu nu a răcit de ani buni. Dar ce-i drept, nici nu-l las să mănânce fast-food, să stea mult pe calculator fără să facă mișcare sau să își înceapă viața sexuală la 7 ani (și masturbarea se pune, are acces la porno dacă nu știi instala un soft de limitare site-urilor). Al meu are imunitate de fier, dar se și vede că e aerisit la minte față de ceilalți copii. Când îl vizitez la școală, mă uit la ceilalți copii, toți anemici și cu degete subțiri ca paiele, că n-au pus mâna în viața lor pe o mătură să-și facă singuri curățenie în cameră. Dacă tot ne dai sfaturi, îți dau și eu unul: în loc să îl înfunzi cu medicamente, ai face bine să-l ții sub observație. Pun pariu că ești carieristă și n-ai timp de el cum trebuie sau dacă nu-ți pasă de familie (nu există carieristă familistă, nu îți face iluzii) , Catena are nebulizatoare la ofertă. Da, s-a ajuns până acolo că se vând medicamentele ca bomboanele, LA PROMOȚIE! Se mizează nu pe o populație sănătoasă, bună de muncă, ci pe una bolnavă, care să cadă de pe picioare. Așa că obișnuiește-ți copilul cu nebulizatorul. Și dacă tot ești așa o carieristă, de ce arată casa ta ca-n anii ’90? Măcar dacă tot ai bani, să te bucuri de ei. Nu am mai văzut faianță din aceea pătrată și mică într-o bucătărie cred că… de 20 de ani. Când e ultima dată când ai zugrăvit? Dacă n-o faci măcar o dată la 2 ani, clar apar alergiile, asta o știa până și mama mamei mele care stătea la sat. Pune-ți bărbatul să zugrăvească, nu stați în focarul acela de infecție! Ăăăă… sau n-ai bărbat, ești prea modernă pentru unul?

    • Ruxandra Luca spune:

      Singurul sfat pe care îl conține articolul meu (mai degrabă o recomandare) este acela de a apela strict la medic pentru afla tratamentul corespunzător (nu internet, nu prietene, nu lasă-ca-știu-eu-mai-bine).

      Înțeleg din comentariul tău ca ai un copil sănătos și asta e minunat, așa sa fie in continuare! Restul remarcilor privind bucătăria (nu, nu este a mea, ci a unui prieten drag), viața mea personală și Comparațiile între copilul tău și ceilalți sunt simple (sau ma rog, complexe) răutăți care nu își au locul aici sau altundeva și care nu fac cinste nimănui. Cred ca este important sa ne vedem de ale noastre și sa ne abtinem sa aruncam cu noroi după cum avem chef, camuflati in spatele unui ecran. Simplul fapt ca ai acces la internet și ca postarea mea este publica nu îți da dreptul sa ma judeci sau sa ma jignești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.