Cum sa gestionezi copiii mofturosi la masa: 6 solutii eficiente
Apetitul copilului e treaba complicata si motiv de stres maxim pentru parinti: Vai, nimic nu baga in gura, ah, parca traieste cu aer! Si da-i si consuma-te, nu dormi, fa enspe mii de scenarii. De mule ori, insa, daca stai sa analizezi tot ce mananca in ziua respectiva, ajungi la concluzia ca ti-ai facut griji degeaba.
Sfatul medicului
Daca ai dubii privind apetitul si sanatatea copilului, cel mai bine ar fi sa mergi la medic. Nu il compara cu alti copii si nu cauta sfaturi la mamele din parc sau la cele de pe grupuri, la vecina de la doi, la soacra, pentru ca risti sa dai din lac in put. Doctorul il va evalua pe ce mic, se va uita la inaltimea si greutatea lui si iti va spune daca ai motive de ingrijorare sau nu. Cand totul este in parametrii normali, se trece la informarea corecta a parintelui. E important sa stim ce inseamna o portie normala pentru varsta copilului, cum sta treaba refuzul sau cu semnele de foame, pe scurt, e important sa ii respectam nevoile.
Respect pentru nevoile copilului
Avem tendinta sa le oferim hrana copiilor atunci cand credem noi ca le este foame si in cantitatile pe care le consideram potrivite. Nu conteaza ca nu cere sau nu vrea, noi ii dam oricum, ca de, el e mic si nu stie, daca slabeste, daca se deshidrateaza, daca lesina de nemancat ce e. Adevarul e ca cel mic stie exact cat are chef sa manance si ne-o poate spune. Chiar daca nu vorbeste, sunt atatea gesturi si semne prin care iti arata ca e satul.
E greu tare sa te opresti din indopat copilul, stiu, dar gandeste-te cum ar fi invers. Tu sa stai pe un scaun si cineva sa iti indese pe gat lingurita dupa lingurita, sa vezi cum nu ai control si puterea de decizie, doar obligatia sa te supui. Ajungem sa ne amenintam copiii, alteori ii santajam cu promisiunea unei inghetate sau a unei jucarii, ori pur si simplu ii certam ca nu mananca la fel de bine ca X sau Y, care uite ce mari si frumosi sunt.
Stiti ce facem in situatiile astea, de fapt? Le pacalim mecanismele de reglare a foamei si, in timp, este posibil ca ele sa nu se mai produca, tocmai pentru ca au fost sistematic pacalite. Astfel, copilul nu mai simte foame, nu mai simte cand s-a saturat. Si ne miram ca aproape 40% dintre copiii nostri sunt supraponderali, cu cifre in permanenta crestere, care plaseaza Romania pe primele locuri in Europa la obezitate infantila. Cand mecanismele de reglare a foamei dispar, fix asta se intampla: apare obezitatea, apare anorexia.
Este important sa aratam respect fata de copiii nostri inca din primele zile de viata. Sugarul trebuie sa dea semne de foame: sa caute sanul, sa intoarca gura, nu se hraneste automat copilul la 3 ore sau cand crede mama, ci atunci cand vrea el.
Cantitatea de mancare este esentiala. Farfuria aia plina care avem noi impresia ca l-ar satura poate insemna prea mult pentru copil. Foarte posibil sa ii ajunga doar o patrime din ea. Dar, daca nu ne informam corect cum sta treaba cu cantitatile si cu calitatea mai presups de cantitate, o dam si noi cum o stim de la parinti si de la bunici: „hai, mananca tot, ca altfel nu cresti mare!”, „hai, ia cu paine, sa te saturi!”
Interactiunea cu persoana care hraneste copilul
Interactiunea dintre copil si persoana care ii ofera mancare influenteaza apetitul, lucru valabil inca de la varste fragede. Studiile arata ca cei mici mananca mai mult, atunci cand mama zambeste. Una e sa ai in fata o mama senina, care iti ofera hrana cu drag, alta e sa vezi o figura crispata, atasata de o mana care nu stie cum sa iti indese mai repede bolul de mancare pe gat.
Perseverenta
Incercam o data, de doua ori sa ii oferim un aliment nou si, daca refuza, ne speriem si abandonam lupta. O, nu, e nevoie de perseverenta, adica de minimum 10-20 de incercari pana va accepta un aliment nou. O spun medicii, nu eu. Iti trebuie muuulta rabdare, stiu. Dar retine, daca azi nu mananca broccoli, nu inseamna ca nu va manca in veci, inseamna doar ca nu isi doreste in clipa respectiva.
E important sa respectam preferintele copilului, dar si sa ii dezvoltam gusturile. O alta greseala pe care o facem este sa combinam orice fel de mancare cu un aliment care observam ca ii place. Mananca bine iaurt? Ii dam si fructele cu iaurt, si legumele si carnea si tot, de nu mai distinge copilul alt gust si nici nu isi va dori sa incerce.
Pozitia corecta la masa
Suntem obisnuiti sa alergam cu mancare dupa copil sau tatal se maimutareste, mama deschide televizorul, bunica vine cu jucariile, matusa cu tableta cu desene animate. E important pentru cei mici sa stea la masa, in scaunul special, in primul rand pentru postura corecta, spatele sta drept, copilul altfel mesteca, altfel inghite.
In momentul in care intra in scena jucarii, ecrane, spectacole de tot felul date de parinti, cel mic este atent la ele, mananca mecanic si, asa cum spuneam mai sus, ii sunt pacalite mecanismele de reglare a foamei, iar de aici tot felul de probleme. La finalul unei mese in fata telefonului, copilul nici nu va sti ce a mancat.
Am intrebat doctorii ce e de facut daca nu vrea si nu vrea sa stea la masa. Ei bine, e foarte posibil sa nu ii fie foame in clipa respectiva: il lasi sa se ridice, mai sta, mai baga o runda de joaca si, cand va dori mancare cu adevarat, fiti siguri ca o va cere. Dar e important in sensul asta sa nu primeasca sumedenie de gustarele intre mese, dulciuri sau alte nebunii care sa ii influenteze apetitul si sa il indeparteze de alegerile alimentare sanatoase.
Puterea exemplului
Degeaba avem pretentia ca ce mici sa manance numai fructe si legume, in vreme ce noi ne indopam cu shaorma si cola langa ei. Mancatul la masa, in familie, este un obicei minunat, cu conditia sa fie hrana sanatoasa in toate farfuriile. Puterea exemplului e cea mai importanta, iar alegerile bune invata sa le faca de mici. Copilul supraponderal de astazi este adultul de maine cu serioase probleme de sanatate.
Scoala de nutritie gratuita pentru copii
Cu insusirea unor obiceiuri alimentare sanatoase ne ajuta si cei de la Kaufland, care au inaugurat o școală de nutriție pentru copii: AKADEMIA KINDERLAND. Am fost si eu la lansarea programului, joi, pe 20 septembrie, asa ca pot sa va spun una, alta, dupa cum am aflat de la fata locului.
AKADEMIA KINDERLAND este o scoala mobila, in care copiii cu varste cuprinse intre 4 si 14 ani invata de la specialisti ce inseamna alimentatia sanatoasa si importanta ei. Lectiile sunt gratuite si gandite in asa fel incat sa ii atraga pe cei mici. Nu e teorie si atat, sunt multe demonstratii, jocuri si imagini, astfel incat copiii sa vizualizeze mecanismele de funcționare ale corpului uman în raport cu mâncarea, sa afle cum să combine corect alimentele, sa înțeleaga de ce trebuie să consume gustări sănătoase, dar și să devină responsabili și să evite risipa alimentară.
Au si un super erou, pe K, cel care le va împărtăși copiilor secrete legate de importanța micului dejun și de pericolul alegerii produselor fast-food și a dulciurilor în exces. Prin intermediul unor aplicații software, K îi va îndruma să realizeze farfuria ideală și îi va provoca să se ferească de produsele periculoase.
Cei mici se pot transforma apoi în detectivi de zahăr sau pot vedea cât cântărește în efort fizic o mâncare nesănătoasă. ,,Cuburile poznașe” este jocul care le arată în ce fel este afectat creierul de consumul mare de zahăr, iar prin demonstrația ”tuburilor transparente” învață ce trebuie să aleagă dintre pâinea albă și cea neagră.
Pe parcursul a șase luni, AKADEMIA KINDERLAND va poposi în parcările mai multor magazine Kaufland, dupa cum urmeaza:
- Intre 13 septembrie și 30 octombrie: parcarea Kaufland Barbu Văcărescu (Str. Barbu Văcărescu, nr. 120-144).
- Kaufland Basarab, Șos, Orhideelor, nr. 46
- Kaufland Mihai Bravu, Str. Răcari, nr 5
- Kaufland Valea Cascadelor, str. Valea Cascadelor, nr. 3-5
- Kaufland Odăi, șos. Alexandriei, nr. 152
Pentru că spațiul este unul limitat, accesul se face pe serii de copii, prin urmare este necesară programarea vizitei, pe pagina de Facebook Akademia Kinderland sau la 0770.795.133.
Programul este de joi până sâmbătă, între orele 10 – 18, și duminică, între orele 11 – 17. Accesul este, dupa cum va spuneam, gratuit, deci yuhuu pentru asta. Eu spun ca e o initiativa tare frumoasa si utila si nu strica o vizita cu astia mici. Ba poate mai invatam si noi, cei mari, una alta despre alimentatia sanatoasa, cu ocazia asta.
Foarte util articolul!!! mulțumim, Ruxandra! Pupici dragi!
Cu drag, Madalina!
Al meu nu mănâncă legume sub nici o forma, crude deloc și gătite are câteva, gen morcovi , cartofi. Nu știu dar nu e ușor.
O, da, cred! Sper ca ideile de aici sa te fi ajutat putin, in plus, o vizita la Akademia Kinderland chiar nu strica, dimpotriva, va intelege si va vedea altfel lucrurile, eu asa spun. E un start, oricum. Spor si sanatate!
Vai, Ruxandra, așa mănâncă al meu și fructe și legume de chiar nu am treaba.
Foarte bine, bravo!
Și uite cum greșeam eu cu atâtea. Lasă, mai deschidem ochii, dar sa văd acum cum îl conving pe Alex sa mănânce fără tableta.
Ma bucur ca a fost util articolul, spor maxim!
Copii mofturosi sunt cam toti in prima etapa a vietii, dar e important rolul nostru de parinti. Dragostea pentru mancare vine de la parinti, prin urmare e nevoie de educatie si la noi parintii. Peste toate astea, micile strategii precum si continua expunere au sanse mari sa ajute copilul sa guste alimente noi si sa capete incredere in el. In fond, cu totii ne dorim sa avem copii nu doar mancaciosi, ci si responsabili cu mancarea si cu felul in care se raporteaza la ea.