Un altfel de loc unde îți poți duce bebelușul la înot

inot pentru bebelusi
Aris e broscuta de cand il stiu, iubeste apa si nu rateaza nici o sansa la balaceala. Pe la doi ani, asa, am zis sa facem un pas inainte de la scaldatul in cada si in toate baltile din cartier si sa ducem copilul la inot. Sa fie intr-un cadru organizat si sa invete si el pe bune cum sta treaba cu inotul. Doar ca am nimerit un profesor care nu prea stia cum sa il ia pe Aris si de care copilul nu asculta deloc. Am crezut ca e prea mic si prea atomic pentru inot, asa ca am renuntat.
.
Dupa aproape doi ani de la treaba asta, am aflat de un bazin deschis in zona Calea Calarasi. La 30 de minute de noi, deci practic la o aruncatura de bat, pentru ca stam la capatul pamantului si nu prea gasim locuri faine si asa aproape de casa.
.
Micut, dragut bazinul si destinat exclusiv copiilor pana in 6 ani. Am filmat la ei pentru rubrica mea de parinteala de la Neatza, mi-a placut mult locul, mi-a placut ce au spus si ceilalti parinti care isi duceau copiii acolo, asa ca am decis sa mai dam o sansa inotului cu Aris.
.
L-am dus pe omuleț la lectia demonstrativa gratuita si-apoi n-am mai scapat de el: „megem la inot”, „megem la inot”, de 1000 de ori pe zi ne zicea sa mergem la inot. Ne-am executat si i-am luat un abonament de 12 sedinte. Apoi am asteptat sa treaca o luna si sa strangem ceva impresii, ca sa am ce da mai departe, catre voi.
.
Incep cu o faza amuzanta, mor si acum cand ma gandesc. Ajung cu Aris la prima ședința de înot și vedem un domn care isi hrănea băiețelul cu nu știu ce dintr-o caserola.
.
-Mami, mami, începe Aris, uite, domnul ale muci!
.
-Ce? sar eu. Nuuuuu, Aris, nu are!
.
-Ba da, ale. Muci, muci, muci!
.
Văd bărbatul cum își duce mâna discret la nas, ca sa cerceteze terenul, timp in care eu ma gândesc cum Doamne iarta-ma sa salvez situația. Apoi imi pica ochii pe caserola din brațele lui si ma prind.
.
Aris spune “muci” in loc de “nuci”, dar și mucilor obișnuiți tot „muci” le zice, de aia eram in dubii. Acum, din fericire, la nuci se referea. Ii explic asta și domnului.
.
-Aaaaa, nuci, face el. Daaa, sunt foarte sănătoase. Doriți?
.
Nu doream, ca trebuia sa fug după Aris, care fugea spre apa.
inot pentru bebelusi
Asa, acum de ce mi se pare ca locul asta e deosebit fata de altele. In primul rand e micut, intim asa, zici ca esti la tine acasa, unde ai o piscina si prieteni in vizita. De la bazinul in sine, pana la camera de aclimatizare, dusuri, toalete, receptie, totul e vesel, colorat si intim. Te simti bine de cand intri si pana iesi.
.
In cluburile mari, se intampla ca in acelasi bazin in care inoata fiu-tu de 4 luni sa se tina si clasele de aqua gym, de exemplu, destinate adultilor in general si doamnelor la pensie in particular. Eu cred ca ori este exclusiv pentru copii mici locul, ori mai bine mai cauti.
.
Aici, unde mergem noi, la Acvatic Bebe Club, apa e dezinfectata printr-un sistem mixt de ozon si raze UV si chiar nu miroase a clor. Multi spun ca nu dezinfecteaza cu clor, dar pleci de la ei cu miros de clor in nari si te mai ustura si ochii. Am patit-o.
.
Se lucreaza exclusiv unu la unu, fiecare omulet cu instructorul lui, pentru ca altfel nu faci treaba cu ei la varste mici. In bazin nu intra mai mult de 4 bebelusi in acelasi timp si au doua grupe de varsta: 4-36 de luni si 3-6 ani. Incepem cu o ora pe saptamana si apoi trecem la doua. Sedintele celor mici dureaza 30-45 de minute, ale celor mari 45-50. Ca o paranteza, Aris ar sta toata ziua in bazin, daca l-as lasa.

Bebelușii chiar pot învăța să înoate?

Pe scurt, NU. Adica trebuie sa avem asteptari realiste si sa intelegem ca inainte de 3 ani se poate vorbi de o deplasare acvatica independenata si cam atat. Dupa aceea, abia, deprind inotul. Asta nu inseamna ca cei mici au mai putine beneficii. In apa isi pot exersa mai multe grupe musculare decat pe uscat, pentru ca nu sunt restrictionati de gravitate, deci fac miscare din plin. Dorm mai bine, mananca mai bine si se dezvolta mai frumos cu totul. Plus, daca stapanesc devreme miscarile acvatice, au un avantaj considerabil in invatarea procedeelor de inot de mai tarziu.
.
De adus ii putem aduce la inot de la 4 luni, iar recomandarea ar fi sa nu intarziem peste 8 luni, pentru ca apa este acceptata mai usor la varste mici, iar reflexele de inot sunt inca prezente si pot fi stimulate. Ma rog, Aris a inceput la aproape 4 ani si e super ok, deci stati linistiti daca ati pierdut startul.
.
In ce priveste pretul, mic nu este, dar inotul pentru copii in general e scump, iar inotul pentru bebelusi e si mai si, pentru ca e cu instructor personal. Nici cand Albert, cel mare, participa la clase de grup, nu imi amintesc sa fi platit prea putin. Am considerat ca e o investitie buna in dezvoltarea lui si acum, la 10 ani, inoata de n-are treaba.

Dar nu răcește dacă vine la înot?

Dimpotriva, isi intareste sistemul imunitar. De retinut, camera de aclimatizare este esentiala ca sa il poti aduce iarna-vara la inot, fara probleme. Adica nu vii de la -13 grade si bagi copilul direct in bazin, dar nici nu il scoti din bazin direct in gerul de afara. Stai 10-15 minute cu el sa se realizeze acomodarea termica.
.
Camera de aclimatizare de la Acvatic Bebe e asa draguta si plina de jucarii, incat iti este greu sa ii mai iei pe astia mici acasa. Si toata lumea  pe care am inatlnit-o de cand venim aici e amabila: o bunica aduce biscuiti in forma de stelute si inimioare pentru toti copiii, o mamica le organizeaza un joc simpatic, un tatic ii face sa rada, foarte buna atmosfera.
inot pentru bebelusi

Face otita de la bazin?

Asa cum nu face rosu in gat daca bea rece, nu face nici otita daca il aduci la bazin: studiile arata ca exista ZERO legaturi intre inot si infectia urechii interne. Apa poate intra fara probleme in ureche, ii faci dus dupa balaceala, il usuci bine cu feonul si e suficient. Betisoarele de ureche sunt de evitat, ne spun medicii, pentru ca pot cauza otite externe.

Cât contează ca instructorii sa fie specializați în lucrul cu copiii?

Conteaza enorm. Poate sa fie poleit cu aur bazinul, daca instructorul habar nu are cum sa ia copilul, s-a terminat totul. Va spuneam de locul unde l-am dus pe Aris initial, acolo nu era pe aceeasi lungime de unda cu profesorul si refuza efectiv orice ii spunea omul. Am mai vazut bebelusi care plang si profesori de inot care habar nu au ce sa le faca, ii vezi ca nu sunt deloc stapani pe situatie si e trist. Omul ala pe mana caruia iti lasi copilul e musai sa aiba studii in domeniu si experienta cu cei mici, ca sa nu dai banii degeaba. Sau, mai rau, in loc sa iti imprietenesti copilul cu apa, ajunge sa refuze sa mai vina la inot.

Aici, la Acvatic Bebe, Aris a ajuns intai pe mana lui Vlad si, dupa doua sedinte cu el, deja erau prieteni. Pe urma, am fost nevoiti sa trecem la Andreea, pentru ca Vlad nu mai putea veni seara si, la fel ca Vlad, Andreea a stiut cum sa se conecteze la copil. Chiar daca Aris are o zi mai proasta, chiar daca nu are chef de bazin, vorbeste cu el, il linisteste si il convinge sa intre in apa, fara a fi nevoie sa intervenim noi, parintii. Ba il ajuta si cu dusul de dupa balaceala, daca are timp.

inot pentru bebelusi

Intrebari pe tema cursurilor de inot pentru bebelusi sunt multe, stiu. Puteti sa va aruncati privirea pe site-ul Acvatic Bebe Club aici, e foarte bine structurat si plin de raspunsuri la cam tot ce ne-ar putea trece prin cap. Poate mergeti si la lectia demonstrativa, mai ales ca e gratuita. Nu riscati decat ca cel mic sa devina super incantat de inot si sa va bata la cap sa cumparati un abonament. Sau mai multe. Apropo de asta, vedeti ca au si niste promotii pe site, de care am de gand sa profit si eu.

Gata, ca trebuie sa il duc pe Aris la inot si intarziem la ora. Sa avem broscute sanatoase si prin broscute ma refer la copii! 🙂

Salina

Aaaaaaa, era sa uit, au si salina acolo si un mic loc de joaca exterior. Noi il luam in general si pe Albert si, cat asta mic inoata, Albert sta la salina sau isi face lectiile intr-un birou de la etaj, pe care proprietarii au fost amabili sa ne lase sa il folosim. Dar cea mai buna e treaba cu salina, pentru ca poti sa previi sau sa tratezi problemele respiratorii. Si omori doi iepuri dintr-o lovitura: face si inot copilul si salinoterapie intr-un singur loc. Bonus, se joaca in voie si socializeaza cu ceilalti omuleti.

inot pentru bebelusi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.