Cum sa alegi si sa speli corect hainele copiilor. 14 sfaturi de la medicul dermatolog

Ruxandra Luca, Cum sa alegi si sa speli corect hainele copiilor. 14 sfaturi de la medicul dermatolog

Acum mai bine de opt ani, cand eram insarcinata cu primul copil, tin minte ca ma apucase un mare entuziasm sa ii cumpar cele mai frumoase hainute de prin magazine. Asta era singurul considerent dupa care le alegeam, sa fie frumoase. Nu mi-am aruncat ochii pe nici o eticheta si nu mi-am batut capul cu aspectul practic.

Tin minte ca prin luna a cincea de sarcina, o domnisoara vanzatoarea, care mi-a vazut frenezia cu care cautam hainute de bebelus, m-a intrebat pentru cine le cumpar. Pentru copilul meu, desigur! A, ce varsta are? E asta din burtica. Si arat mandra catre rotunjimea minuscula, bine camuflata sub geaca de iarna. A zambit si m-a asigurat ca mai am timp suficient. Eu nu vedeam lucrurile asa.

Cand aproape sa nasc, ma uitam la camasutele colorate, la blugi, la gecutele fine si la restul nebuniilor pe care le luasem si nu stiam cum sa le spal. Mama a zis ca sunt prea frumoase si masina de spalat ni le strica sigur, eu stiam ca trebuie spalate orice ar fi, asa ca le-am bagat la 30 de grade. In veci n-ar fi suportat un ciclu de 60 de grade care sa le dezinfecteze. Ramaneam fara ele.

Curand, am inteles inutilitatea hainutelor pretioase pentru nou-nascuti (se spala de mana sau la temperaturi joase si nu sunt practice). Asa ca am apelat cu incredere la body-uri simple din bumbac, in culori deschise. Inainte sa nu-i mai vina, mi-am imbracat totusi baietelul de vreo doua ori in blugisorii lui minusculi si in camasutele de om mare, cat sa il pozez.Ruxandra Luca, Cum sa alegi si sa speli corect hainele copiilor. 14 sfaturi de la medicul dermatolog

Este important sa retinem ca sistemul imunitar al copiilor sub trei ani este insuficient protejat impotriva celor mai comune bacterii si a reziduurilor de detergenti din masina de spalat, de aceea trebuie sa luam in calcul anumite aspecte atunci cand le spalam hainutele. Pentru a proteja pielea sensibila a copiilor nostri, medicul dermatolog Iulia Panturu ne da cateva sfaturi utile (si usor de pus in aplicare, daca ne gandim ca e binele puilor nostri la mijloc).

Sfaturile medicului dermatolog: alegerea si spalarea corecta a hainelor copiilor

       1) Alege inteligent hainele copiilor 

Oricat de frumoase ar fi, hainutele care se spala doar de mana nu sunt o alegere buna pentru copii. Cel mai probabil, nu vei avea nici timp, nici energie de investit in curatarea lor. Mergi cu incredere pe materiale naturale (bumbacul e la putere), in culori deschise, pe care le poti spala simplu la temperaturi inalte.Ruxandra Luca, Cum sa alegi si sa speli corect hainele copiilor. 14 sfaturi de la medicul dermatolog

       2) Spala hainele inainte de prima purtare 

Am aflat cu surprindere ca multi copii ajung la doctor cu micoze si infectii virale din pricina purtarii hainutelor nespalate, adica fix asa cum au fost luate de pe rafturile magazinelor.

       3) Actioneaza imediat pentru curatarea petelor

Cu cat actionezi mai repede asupra petelor, cu atat mai mari sansele sa nu fie nevoie de agenti chimici pentru indepartarea lor. Adesea, o simpla inmuiere e suficienta.

       4) Spala separat hainele copiilor de cele ale adultilor

Motivul pentru care ar trebui sa spalam separat hainele adultilor de ale bebelusilor este simplu: suntem colonizati de alti microbi decat cei mici si nu vrem sa ii impartim cu ei.Ruxandra Luca, Cum sa rezolvi rapid maldarul de rufe murdare. 15 ponturi     5) Alege detergenti blanzi.

Este indicat sa folosim detergenti care se clatesc usor si care nu lasa pete pe haine.

     6) Nu folosi clor si dezinfectanti chimici.

Daca actionezi imediat asupra petelor, cum sugereaza punctul 3, nici nu va fi nevoie de asa ceva. Plus ca petele nu sunt un capat de tara, mai bine are puiul hainute in toate culorile meniului zilnic, dar pielea protejata.Ruxandra Luca, Cum sa alegi si sa speli corect hainele copiilor. 14 sfaturi de la medicul dermatolog      7) Foloseste fix cantitatea de detergent mentionata pe ambalaj.

Stiu ca tentatia este mare sa umpli recipientul din plastic pentru detergent si sa ii dai drumul in masina de spalat. Numai ca detergentul folosit in exces irita pielea sensibila a copiilor, asa ca citeste cantitatile recomandate pe ambalaj si foloseste-le cu incredere fix pe acelea.

      8) Spala searat lenjeria intima de restul hainelor.

Se pare ca 80% din lenjeria intima e contaminata cu E.coli si Stafilococ Auriu, asadar, toate comisiile de igiena recomanda spalarea ei separata de restul hainelor.

      9) Curata periodic masina de spalat.

Nu uita sa pornesti un ciclu de curatare de 90 de grade o data pe luna (citeste recomandarile producatorului masinii tale de spalat in sensul acesta). Retine ca masinile rulate frecvent la 30-40 de grade colcaie de bacterii.Ruxandra Luca, Cum sa rezolvi rapid maldarul de rufe murdare. 15 ponturi

      10) Spala separat hainele in care se transpira intens.

Ciorapii si hainele de sport se spala separat de restul lucrurilor, exceptand situatia in care se permite spalarea la 60 de grade. Ca idee, nici una dintre hainele pentru sala pe care le-am cumparat in anii astia nu se spala la mai mult de 30 de grade, deci evident ar trebui sa pornesc o masina numai pentru ele.

      11) Nu folosi balsam de rufe in cazul copiilor mai mici de 3 ani.

Asta este unul dintre primele lucruri pe care le-am aflat acum 8 ani, la Scoala Parintilor si pe care il spun de atunci tuturor mamicilor care ma intreaba. Balsamul de rufe poate irita pielea sensibila a puiului de om, asa ca te poti multumi cu mirosul lui natural de laptic si de curat, in locul aromelor de lavanda,iasomie sau liliac.

     12) Spala separat prosoapele de bucatarie.

Prosoapele de bucatarie sunt o sursa mare de bacterii. Gandeste-te ca le folosesti dupa ce ai umblat cu mainile prin carne cruda si oua (studiile arata ca tinzi sa te atingi de prosop inainte de a te spala pe maini). Deci ar fi indicat sa inlocuiesti prosopale de bucatarie cu unele de hartie sau sa le speli separat si la temperaturi inalte, care permit dezinfectarea.Ruxandra Luca, Cum sa ingrijesti corect un fundulet pufos de bebelus. Ghid de supravietuire

      13) Urmatoarele situatii necesita atentie speciala:

  •  copii cu alergii severe: Acarienii sunt cei mai frecventi alergeni, insa doar 6% dintre ei vor fi distrusi de un ciclu de spalare la 40 de grade.
  • copii cu dermatita atopica: Pielea acestor copii este colonizata cu Stafilococ Auriu, care poate irita chiar in cantitati mici. De aceea este indicat sa il indepartam de pe haine prin spalarea la temperaturi ridicate. E bine de retinut ca orice ciclu de spalare de 60 de grade realizeaza dezinfectia hainelor.
  • cazuri de Moloscum contagiosum: Aceasta este o afectiune virala foarte contagioasa, prin care copiii se recontamineaza de fiecare data cand isi imbraca hainutele.
  •  hainutele copiilor care se joaca in nisip: Copiii au o placere deosebita sa se descalte si sa se joace in laditele cu nisip din parc, insa acest nisip poate ascunde multe surprize neplacute (bacterii, ciuperci, paraziti). Solutia nu este sa le interzicem joaca, ci sa avem grija mare cum ii spalam dupa aceea, atat pe ei (bine pe manute, in primul rand) cat si hainele imbracate cu aceasta ocazie.
  • persoanele cu boli cronice: Daca impartim casa cu persoane care au ulcere de gamba sau alte boli cronice, ori imunitate scazuta, este indicat sa le spalam hainele separat si la temperaturi inalte, care sa realizeze dezinfectarea lor.

     14) Alege o masina de spalat inteligenta, care sa iti usureze treaba si sa balanseze restrictiile pe care le ai in spalarea hainelor celor mici.

Masini de spalat pentru mame de copii mici

, Cum sa alegi si sa speli corect hainele copiilor. 14 sfaturi de la medicul dermatolog

(P) Anul acesta s-a lansat o gama noua de masini de spalat LG echipata cu o functie suplimentara pentru ingrijirea tesaturilor, numita LG Steam. Am  aflat mai multe despre noile modele LG cu ocazia mesei rotunde la care am participat recent. La fix a venit invitatia. Vechea noastra masina de spalat e pe punctul de a iesi la pensie, dupa un deceniu de munca asidua, deci macar stim catre ce sa ne indreptam.

Ma gandesc numai cat de utila mi-ar fi fost aceasta masina de spalat in iarna, cand Aris a avut un puseu de dermatita atopica. Pe langa ingrijirea speciala a pielii, medicul ne recomandase sa avem grija la hainele pe care le alegem pentru el  si la modul in care le spalam. Cat ne-ar fi luat din griji functia Allergy Care! Va spun despre ea imediat.

In primul rand e important ca noua gama de masini de spalat LG foloseste aburul in procesul de spalare. Iar aburul patrunde in profunzime in tesatura si ajuta la o mai buna igienizare a rufelor, prin eliminarea bacteriilor si alergenilor. Moleculele de aburi sunt mai mici, mai fierbinti si mai active. Aburul intra, asadar, mai usor decat apa in spatiul dintre fibre, deci face o treaba buna la dizolvarea murdariei, indepartarea mirosurilor si distrugerea alergenilor.

Functia „Allergy Care” elimina alergenii in proprotie de 99,9% si dezinfecteaza rufele (testele BAF au demonstrat ca masinile de spalat LG reduc un nivel ridicat de alergeni prezenti in haine). De aceea, aceste masini de spalat sunt utile in special in situatiile prezentate la punctul 13 din lista noastra, adica acolo unde este necesara dezinfectarea hainelor.

Alte functii ale noilor modele LG sunt:

  • Baby Steam Care -Recomandata pentru hainele de bebelusi si copii.
  • Steam refresh -Reduce cutele si improspateaza hainele in mai putin de 20 de minute.
  • Steam Softener™. Imi place mult aceasta ultima functie care pastreaza tesaturile moi numai cu ajutorul apei, fara surse chimice (ideala pentru situatiile in care balsamul de rufe este contraindicat: copii mici, persoane alergice).

O super treaba este ca masinile de spalat LG pot fi controlate cu usurinta de la distanta, prin intermediul aplicatiei Smart Thinq. Poti seta si descarca programe noi de spalare, de la distanta, pe telefonul mobil. Stiam ca acest lucru este posibil in cazul cuptoarelor, ma bucur sa aud ca si masinile de spalat pot fi programate sa isi inceapa ciclul de spalare cand pleci de la serviciu, spre exemplu, astfel incat atunci cand ajungi acasa ai doar de intins rufele.

Promotia LG Steam

De promotia LG Steam stiti? La achizitia unei masini de spalat cu tehnolgia LG Steam, pana la data de 31 august, vei primi o statie de calcat cu aburi Tefal. Regulamentul este aici.

 surse foto aici, aici, aici, aici 

Un comentariu pe “Cum sa alegi si sa speli corect hainele copiilor. 14 sfaturi de la medicul dermatolog

  1. Ananda spune:

    articolul mi se pare foarte util, dar as avea o intrebare pt medicul dermatolog: de ce nu am vrea ca microbii parintilor sa colonizeze intestinul copiilor? mecanismul principal de formare a microbiotei normale e prin contactul cu microbiota mamei, atat la nasterea vaginala cat si in timpul alaptarii. cercetarile in domeniul microbiologiei arata ca suprasanitatia (atentie, nu curatenia ci curatenia exagerata) e generatoare de disbioze, alergii, etc. De asemenea m-as fi asteptat sa vad o recomandare de folosire a unor detergenti cat mai naturali, nu doar blanzi… substantele chimice pe care le punem pe piele, dincolo de potentialul lor alergenic, se pot absorbi si pot produce pe termen lung multe probleme de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.