Cum poti face diversificarea usoara si 10 retete pentru toate etapele ei

Ruxandra Luca, diversificare

Am inceput marea aventura a diversificarii lui bebe Aris intr-o frumoasa zi de miercuri, fix asa, in mijlocul saptamanii, ca nu mai rezista copilul de pofta sa incerce mancarea solida, dupa 6 luni si ceva de alaptare exclusiva. Adica numai ce te vedea ca mananci fructe sau legume, intindea automat manutele si iti cerea din ele cu toate cuvintele bebelusesti din arsenal si prin toate gesturile posibile.

Dupa ce, la un moment dat, chiar a reusit sa inghita un coltisor de banana, smuls prin nu stiu ce minune din mainile mele, am concluzionat ca gata, asta e, copilul pufos trebuie hranit si cu altceva in afara de lapte. Nu cu fructe, o fi vrut el, stiu, dar mami avea alte planuri: marea diversificare avea sa inceapa cu legume.Ruxandra Luca, diversificare

Si-am trecut a doua zi, dis de dimineata, la pregatit arsenalul necesar hranirii puiului de om cu piure de morcovi. Atunci sa vezi mobilizare si pregatiri. Am inceput sa scot pe rand: sterilizatorul pus la naftalina (vorba vine) de pe vremea cand frate-su mare era mic, aparatul de gatit cu aburi, blender mic, blender mare, blender de mana, vas pentru blender de mana, vase de toate formele si marimile pentru gatit si depozitat hrana micului, incalzitorul de biberoane si mancare (la fel, ramas de pe vremea bebelusiei lui Albert), lingurite, detergent bio, tot felul de perii si bureti si lavete, toate dedicate numai si numai lucrurilor bebelusului. Ba chiar am luat in calcul si varianta de a cumpara un ditamai cuptorul cu aburi, pe care aveam sa-l pozitionam deasupra astuia obisnuit, pentru a-i putea gati copilului mancare sanatoasa.

Cand le-am vazut pe toate insirate pe masa, m-a luat durerea de cap, pentru ca imi ocupau jumatate din bucatarie. Le-am depozitat pe unde am putut si am trecut rapid la faza numarul doi a operatiunii: spalat si frecat totul pana am ramas fara unghii, iar spalat, iar frecat, iar mirosit, iar analizat, iar declarat nemultumita de rezultat, iar luat de la capat.

Cand parca, parca, a fost bine, am trecut la preparat celebrul lui prim morcov bio, pe care l-am lasat la gatit pana s-a facut praf. Deci clar nu mai era crud. Asta ma linistea. L-am blendat totusi de nu s-a vazut in blenderul mic, dupa care am bagat putin si blenderul de mana, sa fiu sigura ca piureul e piure. Tremuram toata de emotie si, pana sa-i indes prima lingurita, am preferat sa fac orice altceva.

Atata stres pentru nimic, desigur, pentru ca puiul pufos si-a ras mancarea, pe care ar fi trebuit sa i-o limitez la doua lingurite, dar nu mi-a iesit. Prea o savura, prea lingea lingurita de orice urma de piure, prea incantat parea! Si n-am avut niciun fel de probleme.Ruxandra Luca, diversificareRuxandra Luca, diversificare, NutribabyRuxandra Luca, diversificareRuxandra Luca, diversificareA doua zi, am luat-o de la capat cu insirat arsenalul de gatit, blendat, frecat, sterilizat, incalzit hrana bebeluseasca. Si asa am tinut-o luni bune. De mi-ar fi spus si mie cineva la vremea respectiva ca pot sa-mi iau un robot mic si dragut care sa simplifice lucrurile, i-as fi zis saru’mana.

N-a fost sa fie, eu m-am chinuit ceva mai mult decat ar fi trebuit cu diversificarea, dar voi sa nu faceti la fel, ca iata, am descoperit acest aparat de la Bebe Brands care le cam face pe toate si nici nu-ti ocupa jumatate de bucatarie. Doar un coltisor. Nutribaby te ajuta sa gatesti cu aburi, sa sterlizezi, sa blendezi, sa decongelezi, sa incalzesti biberoane si borcanele cu mancare scoase din frigider sau la temperatura camerei.

De sterilizat nu-i mai sterilizez de mult lui bebe Aris, nici biberoane nu i-am dat vreodata, dar de gatit rapid si sanatos pentru el si Albert ma ocup in continuare, pe perioada nedeterminata, deci robotelul asta e numai bun. Plus pentru decongelat sau incalzit mancarea vine la fix. Chiar e prietenul meu in bucatarie si imi pare rau ca nu l-am instalat acolo mai devreme. De investit bani oricum investesti in toate de care iti spuneam mai sus, asa ca poate te orientezi mai bine si in final se lasa cu economii si zambete de multumire.
Ruxandra Luca, diversificareRuxandra Luca, diversificareRuxandra Luca, diversificareRuxandra Luca, diversificareRuxandra Luca, diversificareRuxandra Luca, diversificare

***

Daca tot vorbim de gatit rapid si sanatos pentru micii diversificati, iata cateva retete numai bune de incercat, in functie de varsta puiului si de alimentele pentru care a primit unda verde de la medicul pediatru.

1. Smoothie cu avocado si banana

Ruxandra Luca, diversificare

(mic dejun, gustare)

Ingrediente:

-1 avocado mediu;

-1 banana coapta bine;

-o jumatate de borcanel de iaurt bio (lui Aris ii place mult cel din lapte de capra, pe care prefer sa i-l dau);

Se scoate miezul din avocado si se pune in blender impreuna cu banana. Se adauga si iaurtul si se mixeaza bine. Obtineti o nebunie cremoasa, gustoasa si satioasa, dupa care eu si Aris suntem innebuniti.

2. Prima tarta savuroasa a bebelusului

Ruxandra Luca, diversificare

(pranz, cina, gustare, 12-18 luni)

Decorata cu mazare, aceasta tarta este tare atractiva pentru copii. Datorita uleiului de masline, aluatul are o consistenta mai moale si mai faramicioasa. O reteta ideala pentru intreaga familie!

Timp de preparare: 2 x 20 minute – Timp de gatit: aproximativ o ora – Timp de racire: o ora

Ingrediente:

-2 sau 3 morcovi (aproximativ 300 grame de morcovi curatati);
-3 galbenusuri de ou;
-100 gr branza de vaci bio (sau facuta in casa cu ajutorul tabletelor de calicu lactic si stoarsa bine intr-o strecuratoare);
-100 ml smantana slaba bio;

Pentru aluatul fraged:
-250 g faina bio;
-50 g unt bio;
-50 ml ulei de masline (aproximativ 10 linguri) ;
-50 ml apa;
-1 praf de sare roz de Himalaya;
-o jumatate de lingurita de scortisoara;
-o jumatate de lingurita de chimion;

Pentru decorat: 3 linguri de mazare proaspata sau congelata

Pasul 1: Cerneti faina intr-un castron si adaugati toate ingredientele uscate: sare, scortisoara, chimion, si amestecati-le. Adaugati untul in bucati mici, cu apa si ulei. Amestecati totul folosind degetele pana cand obtineti o pasta. Separati o bucata mica de aluat pentru tarta copilului. Faceti doua mingiute, una mai mica si una mai mare. Intindeti-le dupa ce le-ati pus sub o folie si lasati-le cel putin o ora intr-un loc racoros.

Pasul 2: Preincalziti cuptorul la 180 grade C (nivelul 6 – gaz). Ungeti si tapetati cu faina o tava cu diametrul de aproximativ 25 cm si o tava simpla. Puneti aluatul pe sucitor si intindeti-l in tava. Repetati cu bucata mai mica de aluat. Intepati aluatul cu o furculita si puneti pe gratarul de jos timp de 10-15 minute.

Pasul 3: Curatati morcovii si taiati-i in bucatele. Gatiti-i la aburi timp de 20 de minute. Adaugati mazarea dupa 10 minute. Gatiti morcovii pana cand sunt moi.
Puneti morcovii, ouale si smantana in blender si amestecati. Puneti amestecul peste aluat si puneti tarta la cuptor la 150 grade C (gaz 5) pentru aproximativ 30 de minute.

3. Piure de capsuni si banane

Ruxandra Luca, diversificare

(mic dejun, gustare, 12-18 luni)

Ingrediente:

-4 capsuni

-1 banana coapta bine

Se blendeaza fructele si se ofera bebelusului. Al meu adora acest amestec, pe care l-a descoperit zilele trecute. Pentru ca are peste 1 anisor si deja 6 dintisori in dotare, ii strecor si bucati mici de fructe in piure, sa aiba ce rontai cu placere.

4. Cod cu avocado

Ruxandra Luca, diversificare

(pranz, 12-18 luni)

Ingrediente:
-60 gr cod (sau alt peste alb);
-1 avocado copt;
-1 lingura smantana bio;

-busuioc/patrunjel (optional, se adauga la final);

-nucsoara (optional, pentru o aroma mai putin obisnuita);

Timp de preparare: 10 minute – Timp de gatit: 15 minute

Puneti pestele in primul vas pentru gatit la aburi pentru 15 minute.
Curatati avocado, dupa care puneti toate ingredientele intr-un vas si mixati-le cat de fin doriti.

 5. Prima inghetata de piersici si zmeura a bebelusului

Ruxandra Luca, diversificare

(desert, 6-9 luni)

Ideala pentru zilele toride care ne asteapta. Lui Aris ii plac fructele si legumele reci, le rontaie pofticios cand i le ofer proaspat scoase din frigider (cred ca ii fac si un super masaj la gingii), deci aceasta inghetata e numai buna pentru el.

Ingrediente:
-10 bucati de zmeura;
-1 piersica sau 2 mai mici;
-1 lingurita de iaurt gras bio;

Timp de preparare: 5 min – Timp de gatit: 5 minute

Spalati piersicile si indepartati samburii.
Gatiti piersicile la aburi timp de 5 minute.
Puneti toate ingredientele in vasul pentru blender si mixati-le.
Puneti crema rezultata intr-o farfurie foarte plata.
Puneti farfuria cu crema in congelator timp de o ora. Scoateti inghetata si folositi o furculita sa amestecati continutul, dupa care puneti-o inapoi in congelator inca o ora.
Dupa o ora, repetati operatiunea pentru a inmuia compozitia. Amestecati cu o lingura, dupa care gustati.
Puteti sa ii oferiti si un biscuite alaturi de inghetata.

6. Supa de mazare

Ruxandra Luca, diversificare

(pranz, 12-18 luni)

Timp de preparare: 15 minute – Timp de gatit: 20 de minute

Ingrediente:

-80 gr boabe de mazare (aproximativ 200 gr cu pastai sau mazare congelata)
-1 ceapa verde
-1 cartof mic
-20 gr salata verde
-2 legaturi de patrunjel
-1 cub de unt
-Apa pentru gatit

Desfaceti mazarea (sau folositi mazare congelata). Curatati ceapa si cartoful. Taiati-le in felii potrivite. Spalati salata si patrunjelul.
Gatiti la aburi cartoful si mazarea timp de 20 de minute. Dupa 10 minute, adaugati ceapa. In ultimele 2 minute adaugati patrunjelul si salata verde.
Amestecati toate legumele cu untul si apa colectata in rezervor.

7. Bautura cu iaurt si cirese

Ruxandra Luca, diversificare

(gustare, 9-12 luni)

Un desert fresh si putin acrisor cu o aroma dulce de vara.

Ingrediente:
-10 cirese;
-1 borcanel de iaurt cremos;

Timp de preparare: 10 minute

Spalati ciresele, indepartati coditele si samburii si puneti-le in vasul pentru mixat. Adaugati iaurtul si mixati.
Oferiti imediat bebelusului sau pastrati amestecul la rece pana cand e timpul pentru gustare.

8. Paste cu legume

Ruxandra Luca, diversificare

(cina, 12-18 luni)

Ingrediente:
-30 gr paste (100 gr paste fierte);
-½ nap;
-½ morcov;
-½ dovlecel;
-O bucatica de unt bio;

Timp de preparare: 15 minute – Timp de gatit: 20 minute

Curatati si taiati in cubulete morcovul si napul. Porniti un ciclu de gatit de 20 de minute la Nutribaby si puneti legumele in primul vas. Intre timp, curatati si taiati dovlecelul. Dupa 10 minute, puneti dovlecelul in cel de-al doilea vas pentru gatit, impreuna cu pastele, si cu apa cat sa acopere pastele si cu putina sare.
La sfarsitul ciclului de gatit, strecurati pastele si puneti-le intr-un vas impreuna cu restul legumelor si cu untul si mixati.

Puteti sa adaugati cateva frunze de patrunjel in reteta, pentru aroma.
E o reteta ideala pentru toata familia, iar in cazul adultilor, se poate adauga sunca si servi alaturi de o salata, pentru o masa completa.

9. Piure de morcovi si cartofi dulci

Ruxandra Luca, diversificare

(pranz, cina, 6-9 luni)

Ingrediente:
-200 gr morcovi;
-80 gr cartofi dulci;
-120 gr cartofi;

Timp de preparare: 5 minute – Timp de gatit: 20 minute

Curatati cartofii si morcovii. Spalati legumele si taiati-le in cubulete.
Puneti-le pe toate intr-un vas pentru gatit la aburi pentru 20 de minute.
Dupa ce sunt gata, mixati legumele cu putina apa, pana cand obtineti un piure fin.

Puteti gati o bucatica de carne de curcan in cel de-al doilea vas pentru gatit, timp de 15 minute. Mixati carnea si adaugati-o in piure pentru a obtine o masa completa.

10. Piept de pui cu stelute de orez

Ruxandra Luca, diversificareRuxandra Luca, diversificare

(pranz, dupa 6 luni)

O varianta delicioasa de pilaf pentru bebelusi.

Ingrediente:

-2 morcovi;

-1/2 ceapa mica;

-30 gr stelute din faina de orez bio (se gasesc la magazinele cu hrana pentru bebelusi);

-o bucatica de carne de pui;

Curatati ceapa si morcovii. Spalati legumele si taiati-le.
Puneti-le intr-un vas pentru gatit la aburi pentru 20 de minute, impreuna cu carnea. Dupa 10 minute, puneti stelutele din orez in cel de-al doilea vas, cu apa cat sa le acopere si un praf de sare roz de Hymalaia (dupa varsta de 1 an).

Blendati legumele impreuna cu carnea si zeama rezultata din gatirea lor. Puteti pune jumatatea de ceapa sau mai putina, pentru ca oricum si-a lasat aroma. Lui Aris ii place cu ceapa, deci i-o las linistita in mancare. La final, adaugati stelutele de orez. Aveti grija sa fie apa suficienta, orezul va absorbi din ea si vreti ca mancarea sa aiba o consistenta potrivita pentru ca bebelusul sa o poata inghiti usor.

***

Detalii despre robotul Nutribaby gasesti aici si tot de acolo il poti cumpara, pe post de ajutor de nadejde in diversificare si pentru gatit sanatos in general, pentru tine si cei mici.

Inspiratie pentru retete si o parte din fotografii am gasit pe cookingbabyfood.com, restul imaginilor sunt din arhiva personala.

Diversificare usoara! 🙂

6 comentarii pe “Cum poti face diversificarea usoara si 10 retete pentru toate etapele ei

  1. cristina spune:

    Articolele publicitare se marcheaza cu (P), indiferent cat de dragut e articolul si cat de frumoase pozele. Din respect pentru cititor.

    • Ruxandra Luca spune:

      Cristina, iti multumesc pentru mesaj! Nu cred ca e lipsa de respect fata de cititorii mei faptul ca le recomand un produs pe care l-am gasit util, ca le povestesc din experienta mea cu bebelusul, ca impart cu ei cateva retete si niste imagini dragi. Daca te uiti pe blog, vei observa ca rar fac recomandari si doar de produse si servicii pe care le-am testat si de care am fost incantata sau de evenimente cu care rezonez. Imi respect cititorii si le sunt cum nu se poate mai recunoscatoare ca isi gasesc mereu timp sa revina aici, sa urmareasca articolele si sa imi scrie opiniile lor.

      • Ruxandra Luca spune:

        Si inca ceva, articolele cu trimitere spre produse, servicii, evenimente sunt publicate intr-o categorie speciala, „colaborari si evenimente”, deci sunt bine delimitate pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.